Εθνική - Panafon στο επίκεντρο

Με την Εθνική να παίρνει ”κεφάλι” από πλευράς κεφαλαιοποίησης υποσκελίζοντας τον ΟΤΕ, αναλυτές εκτιμούν πως το κέντρο βάρους των εξελίξεων περνά οριστικά στις τράπεζες. Στις τηλεπικοινωνίες, το ενδιαφέρον παραμένει στη Vodafone.

του Μιχαήλ Γελαντάλι



Περίοδος ανατροπών στην αγορά, που εκτιμάται ότι θα φανούν συν τω χρόνω και μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Μετά από σειρά ετών (δεν θυμόμαστε πόσων) ο τραπεζικός κλάδος μέσω της Εθνικής, επανέρχεται ξανά στην κορυφή του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Η απαξίωση ενός και πλέον έτους του ΟΤΕ, φέρνει τον Οργανισμό χαμηλότερα της Εθνικής με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την συνέχεια. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το χθεσινό κλείσιμο, η κεφαλαιοποίηση της Εθνικής είναι στα 5,111 δισ. ευρώ, ενώ αυτή του ΟΤΕ στα 5,090 δισ. ευρώ.

Από τούτη εδώ τη στήλη έχει άλλωστε ξεκαθαριστεί, ότι το εύρος διαπραγμάτευσης της Εθνικής για τους ξένους ενδιαφερόμενους κυμαίνεται μεταξύ 19- 21 ευρώ.

Από κοντά ακολουθεί και η Alpha, καθώς στην περίπτωσή της είναι προφανής η επιδίωξη της διοίκησης να κρατήσει τη μετοχή υψηλότερα των 19 ευρώ.

Στον τηλεπικοινωνιακό κλάδο, ο οποίος λειτουργεί με ”βαρίδι” τον ΟΤΕ και... έρμα την Panafon, οι εξελίξεις θα πρέπει να αναμένονται άμεσες και ταχύτατες.

Το γεγονός ότι οι άνθρωποι της Vodafone βρίσκονται στην Αθήνα, ενισχύει τη φημολογία των τελευταίων ημερών, κάτι που κερδίζει έδαφος και από την ανακοινωθείσα πρόθεση της France Telecom να αγοράσει το υπόλοιπο ποσοστό της Orange.

Αμεσα ευνοημένες οι μετοχές των Panafon, Cosmote και δευτερευόντως της Intracom.

Πάντως, και στο επίμαχο θέμα του ΟΤΕ, φαίνεται ότι ο κύριος ξένος πωλητής (UBS και πελάτες της), έχει ολοκληρώσει το πακέτο ρευστοποιήσεων. Άλλωστε το –10% σε μόλις δύο συνεδριάσεις οδηγεί πάλι σε μία αρνητική αυτή τη φορά υπερβολή.

Για την ακραία περιφέρεια, η εικόνα ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη, άλλωστε τα σχήματα είχαν λάβει έγκαιρα τα άνωθεν μηνύματα.

Το τμήμα της αγοράς που μπορεί να ξεχωρίσει στη συνέχεια και που αντιστέκεται μέχρι στιγμής, είναι η καλούμενη υγιής μικρή- μεσαία κεφαλαιοποίηση. Τα αποτελέσματα εξαμήνου επιβεβαιώνουν τους καλούς και θα εξοβελίσουν ακόμη περισσότερο στο περιθώριο του ασυνεπείς.

Τεχνικά για σήμερα περιμένουμε μία ακόμη κίνηση του Γ.Δ στα τρέχοντα επίπεδα τιμών και προς τις 2.205 μονάδες, καθώς νωρίς το μεσημέρι θα ανακοινωθεί και το περιεχόμενο του πολυδιαφημισμένου ”κοινωνικού πακέτου”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v