Πόλεμος αποτιμήσεων στο ΧΑ!

Στον ”πόλεμο των αποτιμήσεων” μεταξύ Εθνικής και Eurobank αποδίδουν παράγοντες της αγοράς τις πιέσεις που εξαπολύονται στο τελευταίο δεκάλεπτο τόσο της σημερινής, όσο και της χθεσινής συνεδρίασης σε δεικτοβαρείς τίτλους. Πως βλέπουν παράγοντες της αγοράς την ”κόντρα”.

Στον ”πόλεμο των αποτιμήσεων” αποδίδουν παράγοντες της αγοράς τις πιέσεις που εξαπολύονται στο τελευταίο δεκάλεπτο τόσο της σημερινής, όσο και της χθεσινής συνεδρίασης σε δεικτοβαρείς τίτλους.

Ο πόλεμος σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες εκδηλώνεται με αφορμή τις κεφαλαιοποιήσεις της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank, ο με τη δεύτερη να έχει καλύψει σημαντικά τη διαφορά που την χώριζε με την πρώτη.

Ενεδεικτικά ανέφεραν ότι με βάση το σημερινό κλείσιμο η κεφαλαιοποίηση της Εθνικής ανέρχεται στα 4.509,42 εκατ. ευρώ, ενώ της Eurobank στα 4.504,37 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, όπως τόνιζαν στο euro2day.gr νηφαλιότεροι παράγοντες της Σοφοκλέους, ο πόλεμος των αποτιμήσεων μεταξύ Eurobank και Εθνικής σε καμμία περίπτωση δεν θα αποβεί θετικά για την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά.

Τόνιζαν μάλιστα, πως η ”κόντρα” αποτυπώνει και τη διαφαινόμενη απροθυμία συγκεκριμένων δυνάμεων να οδηγήσουν την αγορά σε υψηλότερες αποτιμήσεις, αφομοιώνοντας ενδεχομένως την περιρρέουσα θετική τάση στο εξωτερικό.

Μάλιστα, σε σειρά τίτλων της μικρομεσαίας, κυρίως, κεφαλαιοποίησης η έλλειψη καθολικής τάσης επιδρά άκρως αρνητικά με τη σχέση πτωτικών προς ανοδικών μετοχών να διαμορφώνεται σήμερα στο 3 προς 1 υπέρ των πρώτων, σχέση που σίγουρα δεν αποτυπώνεται στα κέρδη 0,14% του Γενικού δείκτη τιμών (2.135,2 μονάδες).

Εξάλλου, σήμερα ήταν η δεύτερη μέρα σημαντικών πιέσεων σε μετοχές του ομίλου Λαναρά, καθώς η Lannet (Γιαννούσης) υποχώρησε κατά 11,68%, ενώ η Fanco κατά 9,25%.

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρέθηκαν τόσο οι εισηγμένοι τίτλοι των δύο προαναφερθέντων τραπεζών και κυρίως αυτός της Εθνικής, ενώ παράλληλα σε ΟΤΕ, Cosmote και Εμπορική, τίτλοι που έχουν υψηλό ειδικό βάρος, η δυνητική προσφορά τίτλων συνεχίστηκε με άμεσα αρνητικά αποτελέσματα στη διαμόρφωση του δείκτη.

Μοναδικό θετικό σημείο αναφοράς η περαιτέρω συρρίκνωση του τζίρου που μόλις μετά βίας ξεπέρασε τα 100 εκ. ευρώ χαρακτηριστικό της έλλειψης ζήτησης αλλά και στον ίδιο βαθμό απόδειξη του ότι αν υπάρξει νέα ”ταύτιση” απόψεων η αντιστροφή του κλίματος θα αποτελέσει εύκολη υπόθεση.

Εντούτοις θα πρέπει να αναρωτηθούμε ποιος είναι ο άμεσος αντίκτυπος για την επενδυτική ψυχολογία, πόσο μάλλον από τη στιγμή που η πρόσφατη ανοδική κίνηση υποτίθεται ότι θα ενεργούσε ως μαγνήτης για κεφάλαια.

Ενώ επίσης υπάρχει μία άλλη σχολή σκέψης, σύμφωνα με την οποία στις διορθώσεις της αγοράς θα τις εκμεταλλεύονταν όσα επενδυτικά σχήματα δεν είχαν προλάβει να τοποθετηθούν.

Με 90 τίτλους να υποχωρούν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 3% ,όπως και χθες, είναι πασιφανές ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, ενώ μια προσεκτική ματιά στην αγορά παραγώγων καταδεικνύει την έλλειψη πεποίθησης στη δυνατότητα επίτευξης βραχυχρόνιας αντίδρασης.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 114 εκατ. ευρώ (μειωμένη κατά 14,29% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση) εκ των οποίων τα 5,9 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκαν, δύο πακέτα των 100.000 και 60.000 μετοχών του ΟΠΑΠ στα 10,52 και 10,50 ευρώ αντίστοιχα, ένα πακέτο 270.000 τεμάχια του ΔΟΛ στα 6,40 ευρώ, ένα πακέτο 102.000 τεμάχια της Panafone στα 5,90 ευρώ και ένα πακέτο 35.000 τεμάχια της Μπάμπης Βωβός στα 17,34 ευρώ.

Επίσης, ένα πακέτο 250.000 τεμάχια του Ακτωρα στα 5,30 ευρώ, ένα πακέτο 50 τεμάχια της Σελόντα στα 1,30 ευρώ και ένα πακέτο 100 τεμάχια της Βογιατζόγλου Systems στα 3,14 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v