Προς ήρεμο Δεκαπενταύγουστο...

Περισσότερο για σταθεροποιητική προεξοφλείται αυτή η εβδομάδα, αφού ο Δείκτης έχει εξασφαλίσει, με τη συνδρομή των ισχυρών παικτών της αγοράς, την στήριξη των 2.120 μονάδων. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν επιμέρους κινήσεις σε μετοχές αλλά και το ενδεχόμενο αναστροφής της τάσης σε ΟΤΕ και ΔΕΗ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Κλίμα σταθεροποίησης επικρατεί στις ευρωπαϊκές αγορές. Κάτι ανάλογο εκτιμάται ότι θα χαρακτηρίσει την αγορά μας για τις 4 συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας. Να σημειωθεί ότι στην συνεδρίαση της Πέμπτης λήγει η σειρά μηνός Αυγούστου στην αγορά παραγώγων.

Οι επιθετικές αγορές προς το κλείσιμο της συνεδρίασης της Παρασκευής σε δεικτοβαρείς μετοχές από συγκεκριμένες ΑΧΕ (Εθνική, Eurobank, Εγνατία, Π&Κ, Σίγμα) επιβεβαιώνει την εκτίμηση όσων φρονούν πως οι ισχυροί παίκτες είναι ”εντός παιδειάς”.

Πρακτικά την Παρασκευή εξασφαλίστηκε η στήριξη των 2.110-2.120 μονάδων. Ο δείκτης προσέγγισε τις 2.150 χωρίς να αποκλείεται στο θετικό ενδεχόμενο η προσέγγιση της προηγούμενης ”υψηλής” τιμής των 2.199 μονάδων.

Το ζητούμενο είναι κατά πόσον μπορεί αυτή την εβδομάδα να ”δώσει” κίνηση είτε ο τραπεζικός κλάδος είτε κάποια μετοχή εκ των ΟΤΕ, ΔΕΗ.

Στην μεν πρώτη περίπτωση τοποθετήσεις θα δικαιολογούνταν μόνο από εκείνους που γνωρίζουν κάτι περισσότερο για τις προδιαγεγραμμένες εξελίξεις γύρω από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Το σίγουρο είναι ότι ο ΥΠΕΘΟ επείγεται να παρουσιάσει... έργο μετά τις 18 Αυγούστου, αλλά και να μην ”κάψει” ένα - δύο χαρτιά που έχει στα χέρια του και αφορούν στον επόμενο γύρο συγχωνεύσεων στον τραπεζικό κλάδο.

Για τον ΟΤΕ επιμένουμε πως παρά τις βουλές ρευστοποίησης των ξένων, η μετοχή του Οργανισμού μπορεί να αποτελέσει το κρυφό χαρτί αυτής της κίνησης.

Όπως και η μετοχή της ΔΕΗ που ”μαζεύονταν” αφειδώς στα επίπεδα των 16,6 ευρώ.

Επί μέρους, την διαφορά μπορεί να την κάνουν σε επίπεδο μετοχών, τίτλοι που είτε έχουν υστερήσει είτε διαθέτουν θετικά οικονομικά στοιχεία.

Για παράδειγμα, Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ, που από σήμερα αναλαμβάνει την εδική διαπραγμάτευση της Autohellas, αναθεωρεί τις πωλήσεις της εταιρίας κατά 2,5% για φέτος προβλέποντας έσοδα 91,78 εκατ. ευρώ.

Την διαφορά όμως φαίνεται ότι θα κάνει και ο κατασκευαστικός κλάδος, όπου είναι εφικτή η προσέγγιση των 1.020 μονάδων, με αιχμή της Ελληνική Τεχνοδομική, Άκτωρ, Άβαξ, αλλά και ΑΕΓΕΚ Αθηνά, Παντεχνική και ορισμένες μικρότερες.

Σύσταση ”αγορά” βγάζουν δύο χρηματιστηριακές για τη μετοχή των Folli- Follie και Γερμανό ενώ θεωρούν αναπόφευκτη την μεταφορά κεφαλαίων από την Vodafone προς τις κυρίως, Cosmote και δευτερευόντως Intralot, Ιντρακόμ.

Η ουσία είναι πως στην πλειονότητά τους οι χρηματιστηριακές θεωρούν τις όποιες διορθώσεις ευκαιρίες επανατοποθετήσεων και αγορών.

Στην μεσαία- χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, μετοχές- σηματωροί θεωρούνται για διαφορετικούς λόγους οι Έμπεδος, ΟΛΠ, ΕΧΑΕ, Ιασώ αλλά και Κυριακίδης, Νάουσα, Νίκας και Πήγασος.

ΣΗΜ. Το ποιοι έχουν το πάνω χέρι στην αγορά μέσω του μεριδίου αγοράς τους αλλά κυρίως των εμπεριστατωμένων αναλύσεων- προτάσεων για κλάδους και μετοχές το επιβεβαιώνει η τελευταία δημοσιοποίηση των ποσοστών συμμετοχής τους στην αγορά.

Στην κορυφή για τον μήνα Ιούλιο, βρίσκεται- συμπεριλαμβανομένων των πακέτων- με 16,4% η EFG Eurobank ΑΧΕΠΕΥ και ακολουθούν Εθνική (10,5%) Alpha Finance (8,2%), Σίγμα (5,6%), Π&Κ (4,9%), Εγνατία (3,9%), Marfin/ Ελληνική (3,6%), Παντελάκης, Δεβλέτογλου, κ.α.

* Τα σχόλια των ΑΧΕ για τη σημερινή συνεδρίαση δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v