Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Δευτέρας

Το δεύτερο τμήμα του αναπτυξιακού νόμου που αναφέρεται στις επενδύσεις, οι κινήσεις της κυβέρνησης κατά της ακρίβειας, το νέο πλαίσιο λειτουργίας των αμοιβαίων κεφαλαίων, τα αποτελέσματα εξαμήνου των τραπεζών σχολιάζει μεταξύ άλλων ο οικονομικός Τύπος της Δευτέρας.

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Δευτέρας
Το δεύτερο τμήμα του αναπτυξιακού νόμου που αναφέρεται στις επενδύσεις, οι κινήσεις της κυβέρνησης κατά της ακρίβειας, το νέο πλαίσιο λειτουργίας των αμοιβαίων κεφαλαίων, τα αποτελέσματα εξαμήνου των τραπεζών σχολιάζει μεταξύ άλλων ο οικονομικός Τύπος της Δευτέρας.

Χριστοδουλάκης: Η κερδοσκοπία και οι εναρμονισμένες πρακτικές θα χτυπηθούν αλύπητα όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης σε συνέντευξή του στην Οικονομική Ελευθεροτυπία σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση στρέφεται τώρα προς τις μεγάλες επιχειρήσεις που συγκροτούν ολιγοπώλιο στην αγορά και διαμορφώνουν παρόμοιες τιμές στα προϊόντα τους ”χοντραίνοντας” το παιχνίδι κατά της ακρίβειας.

Οικονομία: Σοβαρή απειλή για το μέλλον της οικονομίας φαίνεται πως είναι, σύμφωνα με τα Νέα, η πτώση της κατανάλωσης, η υπερχρέωση των νοικοκυριών, ο πληθωρισμός και η ανεργία που αντιστέκονται.

Επενδύσεις: Το δεύτερο και πιο ουσιαστικό τμήμα του αναπτυξιακού νόμου που αναφέρεται στα κίνητρα για τις επενδύσεις επισημαίνει η Ημερησία, σύμφωνα με την οποία το σχέδιο προβλέπει σταθερό φορολογικό καθεστώς για μια 10ετία, ενώ προσθέτει πως οι επενδυτές θα γνωρίζουν εκ των προτέρων το ύψος των φόρων που θα κληθούν να πληρώσουν.

Αμοιβαία Κεφάλαια: Νέο πλαίσιο λειτουργίας των αμοιβαίων κεφαλαίων καθώς και των Ανωνύμων Εταιριών Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων, αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή τους προσεχείς μήνες, κατ’ εφαρμογή οδηγίας την οποία εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως τονίζει η Ναυτεμπορική.

Σοφοκλέους: Κεφάλαια ύψους 289,6 εκατ. ευρώ έχουν αντλήσει οι εισηγμένες εταιρίες από το Χ.Α. από την αρχή του έτους έως σήμερα, επισημαίνει η Ναυτεμπορική. Σύμφωνα με την Ημερησία παρά το μίνι ράλι στη Σοφοκλέους οι 3 στις 4 μετοχές είναι στο 20% της αξίας του 1999. Η εφημερίδα Χρηματιστήριο κάνει λόγο για σεναρίων συνέχεια στη Σοφοκλέους, επισημαίνοντας και ποιο θα επικρατήσει.

Βιομηχανία: Οριακή αύξηση κατά 1% παρουσίασαν τα ίδια κεφάλαια 1.736 ελληνικών βιομηχανιών το 2002, λόγων επενδυτικών ζημιών και αγορών ιδίων μετοχών, αλλά και της διανομής αυξημένων μερισμάτων, όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική.

Γεωργικά Προϊόντα: Μεγάλη αύξηση παρουσίασε ο γενικός δείκτης των τιμών παραγωγών (εκροές) στη γεωργία τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, αναφέρει η Ναυτεμπορική.

Ακρίβεια: Τον τίτλο ”Ομάδα Άμεσης Δράσης” θα φέρει ο νέος ελεγκτικός φορέας της κυβέρνησης για τη συγκρότηση των τιμών, σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική.

Τουρισμός: Στις επτά πληγές του τουρισμού μας αναφέρεται η Ελευθεροτυπία, η οποία αφενός τονίζει τι φταίει και αφετέρου τι πρέπει να γίνει

Τράπεζες: ”Αναζωογονητικά” χαρακτηρίζει η Ναυτεμπορική τα αποτελέσματα εξαμήνου των τραπεζών, τόσο για την αγορά – η οποία εξεπλάγη θετικά – όσο και για τις ίδιες τις τράπεζες, ενώ η εφημερίδα Χρηματιστήριο κάνει λόγο για συντηρητική στρατηγική από τραπεζικούς ομίλους επισημαίνοντας πως τα καταναλωτικά και προσωπικά δάνεια δημιουργούν προβλήματα.

Σύμφωνα με την Οικονομική Ελευθεροτυπία τα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου που ανακοίνωσαν οι 4 από τις 5 μεγάλες τράπεζες επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις ότι το 2003 θα είναι χρονιά ανάκαμψης των τραπεζικών κερδών δικαιολογώντας σε μεγάλο βαθμό την ανοδική κίνηση των μετοχών τους, όπως αναφέρουν αναλυτές.

Σε έκθεση της Moody’s για τις ευρωπαϊκές τράπεζες αναφέρεται η Ημερησία, σύμφωνα με την οποία ο διεθνής οίκος τονίζει πως οι ευρωπαϊκές τράπεζες ”χαίρουν άκρας υγείας”, ενώ εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξος για τις προοπτικές του κλάδου.

Μπάφετ: Κινέζικες μετοχές ”παίζει” τώρα ο Ουόρεν Μπάφετ σύμφωνα με την Ημερησία, η οποία τονίζει πως οι κινέζικες μετοχές που παίζονται στις αγορές του Χονγκ Κονγκ και των ΗΠΑ σημειώνουν ρεκόρ απόδοσης, κυρίως επειδή τις επέλεξε ο κ. Μπάφετ.

Τηλέφωνα: Η λέξη ”φορητότητα” θα μπει σύντομα στο λεξιλόγιο των Ελλήνων χρηστών τηλεφωνίας – ιδιαίτερα κινητής – αφού από τον ερχόμενο Νοέμβριο εκτιμάται ότι θα είναι διαθέσιμη η συγκεκριμένη λειτουργία, αναφέρει η Ναυτεμπορική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v