Εχουσιν γνώσιν οι φύλακες...

Ολα συνηγορούν ότι η εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου με τις 4 συνεδριάσεις και τη λήξη των ΣΜΕ Αυγούστου δεν θα επιφυλάσσει δραματικές εκπλήξεις. Εκτός απροόπτου, βέβαια, αν και η επαγρύπνηση των ισχυρών παικτών δοκιμάστηκε επιτυχώς.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Με ένα θετικό ”γύρισμα” συγκεκριμένων δεικτοβαρών μετοχών, επιβεβαιώθηκε η εκτίμηση πως η αγορά παραμένει στα χέρια ισχυρών παικτών.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε υψηλόβαθμο στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής ”οι κόποι και τα αποτελέσματα 4 μηνών, η άνοδος που έχει συντελεστεί, η βελτίωση της θέσης σημαντικού κομματιού της αγοράς, δεν είναι διαπραγματεύσιμα”.

Ολα αυτά βεβαίως με την προϋπόθεση ότι το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια, δηλαδή στη Νέα Υόρκη, θα στέκεται αρωγός στην υπόθεση της ανάκαμψης.

Ο τραπεζικός δείκτης αν και αμφιταλαντεύτηκε στο χείλος της στήριξης, δηλαδή στις περίπου 3.600 -3.630 μονάδες, αντέδρασε προς το τέλος της χθεσινής συνεδρίασης με αιχμή κυρίως την Εθνική. Πολύτιμη στήριξη στον FTSE 20 πρόσφεραν οι ΟΤΕ, Interacom, Coca Cola, Cosmote και Ελληνική Τεχνοδομική.

H τελευταία αποτελεί μετοχή σηματωρό για τον κατασκευστικό κλάδο που επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο με περιθώρια αντίδρασης προς τις 1.020 μονάδες. Δεν είναι τυχαίο ότι στις τελευταίες συνεδριάσεις στην πλειονότητά τους οι μετοχές τεχνικών εταιριών κινούνται ανοδικά με αυξημένες συναλλαγές.

Ο κλάδος παραμένει υποτιμημένος, σε σχέση με τα επίπεδα του περυσινού Αυγούστου, τόσο έναντι του γενικού δείκτη όσο και επιμέρους δεικτών της αγοράς.

Χωρίς σημαντικές ειδήσεις αναμένεται να κυλήσει η ερχόμενη εβδομάδα, με 4 συνεδριάσεις (λόγω της αργίας του Δεκαπενταύγουστου) και την ερχόμενη Πέμπτη να κλείνει η σειρά παραγώγων μηνός Αυγούστου, δεν μπορεί να μας επιφυλάξει εκπλήξεις.

Αφενός μεν γιατι η ”στήριξη” της αγοράς ισχυροποιείται στο εύρος των 2.110-2.120 μονάδων, αφετέρου η τιμή στόχος παραμένει η ενδοσυνεδριακά υψηλή τιμή της Δευτέρας (δηλαδή οι 2.199 μονάδες).

Εκτιμάται ότι θα ακολουθήσει μιας ιδιότυπης μορφής συσσώρευση σε επίπεδο Γενικού Δείκτη με τις τράπεζες να τελούν σε αναμονή ενόψει των εξαγγελιών του ΥΠΕΘΟ για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (μετά της Παναγίας).

Σε ό,τι αφορά στη μεσαία χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση ενδεχόμενη σταθεροποίηση του Γενικού Δείκτη θα μπορούσε να προσφέρει πολύτιμες ”ανάσες” και σημαντικές υπεραξίες για μετοχές αυτής της κατηγορίας.

Γενικότερα, προσβλέπουμε σε ολοκλήρωση της συσσώρευσης προς τις 2.200 μονάδες μέχρι τις 19-20/8 και εν συνεχεία την επόμενη προσπάθεια ανοδικής κίνησης προς υψηλότερα επίπεδα. Από τις εξελίξεις στην τηλεπικοινωνιακό κλάδο, φαίνεται με βάσει τοποθετήσεις κυρίως μεσοπρόθεσμων επενδυτών πως ευνοοούνται κυρίως η Cosmote, αλλά και η Intracom.

Δεδομένης της απόφασης, να αποσυρθεί κάποια στιγμή η Panafon από τη Σοφοκλέους, καταγράφεται μετακίνηση κεφαλαίων ενδιαφέροντος προς την Cosmote και δευτερευόντως στην Intracom. Διακιολογημένα η Cosmote θα είναι η μετοχή που θα εμπλουτιστεί με όλες εκείνες τις... υπεραξίες που θα προκύψουν από την απόσυρση της Vodafone Panafon.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v