Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς υποδέχθηκαν 5 ΑΧΕ την έκπληξη Alpha - Eurobank

Θετικά υποδέχονται οι Ελληνες αναλυτές τα αποτελέσματα εξαμήνου των δύο πρώτων ιδιωτικών ελληνικών τραπεζών Alpha και Eurobank, τα οποία, άλλωστε, υπερέβησαν τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις. Πώς διάβασαν τους ισολογισμούς Εθνική ΑΧΕ, P&K, Marfin Hellenic, EFG Eurobank Securities και Alpha Finance.

Πώς υποδέχθηκαν 5 ΑΧΕ την έκπληξη Alpha - Eurobank
Θετικά υποδέχονται οι αναλυτές τα αποτελέσματα εξαμήνου των δύο πρώτων ιδιωτικών ελληνικών τραπεζών Alpha και Eurobank, τα οποία άλλωστε κινήθηκαν πάνω από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών.

Κοινή εκτίμηση κατά βάση για την Alpha Bank είναι ότι τα αποτελέσματα θα ικανοποιήσουν την αγορά, ενώ και της Eurobank χαρακτηρίζονται ικανοποιητικά.

Αναλυτικότερα, σχολιάζοντας τα μεγέθη εξαμήνου των δύο τραπεζών, 5 ελληνικές ΑΧΕ αποδίδουν την αύξηση της κερδοφορίας της Alpha Bank κυρίως στα έσοδα από τόκους, αλλά και στα υπερδιπλάσια χρηματοοικονομικά κέρδη, ενώ όσον αφορά στην EFG Eurobank η αύξηση της κερδοφορίας αποδίδεται στην ενίσχυση των καθαρών εσόδων από τόκους και από προμήθειες.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Marfin Hellenic στο πρωινό report της, σχολιάζοντας τα μεγέθη της Alpha Bank, ο κύριος παράγοντας της ανόδου της κερδοφορίας ήταν ο πυρήνας των κερδών προ φόρων, τα οποία αυξήθηκαν κατά 30%, ενώ τονίζει πως τα χρηματοοικονομικά έσοδα της Τράπεζας ήταν δυνατότερα των εκτιμήσεών της.

Πάντως, η Marfin χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα εξαμήνου της Alpha Bank ”καλά”, ενώ προσθέτει πως επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις για βελτίωση της οργανικής κερδοφορίας.

Ωστόσο, η χρηματιστηριακή εκτιμά πως στα τρέχοντα επίπεδα η πορεία της μετοχής έχει προεξοφλήσει τα καλά αποτελέσματα και ως εκ τούτου δεν αποκλείει αποκόμιση κερδών, ενώ διατηρεί τη σύστασή της για ”διατήρηση θέσεων”, συμπληρώνοντας πως πιθανότατα θα προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές στις προβλέψεις της.

Σύμφωνα με την Εθνική ΑΧΕ, η ενισχυμένη κερδοφορία της Alpha Bank στο εξάμηνο οφείλεται στην κατά 17% αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους και στα υπερδιπλάσια χρηματοοικονομικά κέρδη.

Η Π&Κ Χρηματιστηριακή σχολιάζοντας τα μεγέθη εξαμήνου της Alpha Bank υπογραμμίζει τη σημαντική ενίσχυση των οργανικών εσόδων (κυρίως λόγω της αύξησης των εσόδων από τόκους και της ανάκαμψης των προμηθειών), την ισχυρή πιστωτική επέκταση, αλλά και τον περιορισμό των εξόδων.

Η χρηματιστηριακή καταλήγει πως τα αποτελέσματα της Alpha Bank αναμένεται να ικανοποιήσουν την αγορά, ενώ διατηρεί τη σύστασή της για ”υπεραπόδοση”.

Η EFG Eurobank Securities εμφανίζεται ικανοποιημένη από τη λειτουργική απόδοση της Alpha Bank, καθώς τα κέρδη από τις κύριες τραπεζικές δραστηριότητες αυξήθηκαν κατά 43%, συμπληρώνοντας πως αναμένεται να ικανοποιήσουν την αγορά.

H Alpha Bank ανακοίνωσε καθαρά κέρδη για το πρώτο εξάμηνο του 2003 τα υψηλότερα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, δηλαδή 115 εκατ. ευρώ, οδηγούμενα από τις παραδοσιακές τραπεζικές δραστηριότητες και καλά κέρδη από συναλλαγές, επισημαίνει η Alpha Finance.

Ο ρυθμός ανάπτυξης του καθαρού εισοδήματος από τόκους παρέμεινε σταθερός, υποκινούμενος από μία αύξηση 17% στα δάνεια και επιπλέον διεύρυνση του περιθωρίου στο 2,9% το πρώτο εξάμηνο του 03 από 2,56% το πρώτο εξάμηνο του 02.

Οι προμήθειες, όπως τονίζει η Alpha Finance, παρέμειναν υπό πίεση λόγω της επιβράδυνσης των δαπανών των νέων υποθηκών, η οποία τα σχετικά (εφάπαξ) κόστη. Τα κόστη παρέμειναν σε στενό έλεγχο με το κόστος προσωπικού να μειώνεται κατά 0,9% και τα διοικητικά έξοδα να αυξάνονται κατά ένα ελάχιστο 1,1% και ο λόγος κόστος/εισόδημα να μειώνεται κατά 56% από 63% το πρώτο εξάμηνο του 02.

Οι υποθήκες και τα καταναλωτικά δάνεια τρέχουν με ρυθμό 60% σε ετήσια βάση και 16% σε ετήσια βάση αντίστοιχα. Οι δείτκες κεφαλαιακής επάρκειας (tier1, 2) βελτιώθηκαν κατά 7,1% και 10,2% από 6,5% και 9,3% το πρώτο εξάμηνο του 02 αντίστοιχα, καταλήγει η Alpha Finance.



Οι εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα της EFG Eurobank



Σε ό,τι αφορά την EFG Eurobank, η Marfin σημειώνει πως οι κύριες πηγές αύξησης της κερδοφορίας ήταν τα καθαρά έσοδα από τόκους και από προμήθειες, που παρουσίασαν αύξηση 16,6% και 16% αντίστοιχα, ενώ αναφέρεται και στην αντιστροφή των χρηματοοικονομικών ζημιών του πρώτου τριμήνου, η οποία έδωσε περαιτέρω ώθηση στα συνολικά λειτουργικά έσοδα.

Για το σύνολο του έτους, πάντως, η Marfin αναφέρει πως ενδεχομένως να αναθεωρήσει λίγο τις προβλέψεις της για τον ρυθμό αύξησης των δανείων της Eurobank, και καταλήγει πως τα αποτελέσματα εξαμήνου της EFG Eurobank ήταν αρκετά κοντά στις προβλέψεις της αγοράς και ως εκ τούτου εκτιμά πως δεν θα έχουν σημαντική επίπτωση στην τιμή της μετοχής, ενώ διατηρεί τη σύσταση ”ουδέτερη”.

Στα καθαρά έσοδα από τόκους και προμήθειες αποδίδει η Εθνική ΑΧΕ την αύξηση των καθαρών κερδών του ομίλου της EFG Eurobank στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

Την υγιή και διατηρήσιμη αύξηση των οργανικών εσόδων κατά 16,2% σε ετήσια βάση υπογραμμίζει μεταξύ άλλων η Π&Κ Χρηματιστηριακή, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα εξαμήνου της EFG Eurobank.

Επιπλέον, η Π&Κ αναφέρει πως αν και η μετοχή της EFG Eurobank διαπραγματεύεται σε ”απαιτητική αποτίμηση” (18 φορές τα κέρδη του 2003), οι επενδυτές θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι ο πολλαπλασιαστής αυτός βασίζεται στα κέρδη σύμφωνα με τα ΔΛΠ και συνεπώς δεν είναι συγκρίσιμος με τις άλλες τράπεζες.

Ταυτόχρονα, η χρηματιστηριακή εκτιμά πως η μετοχή της EFG Eurobank πρέπει να διαπραγματεύεται σε premium, λόγω της ισχυρής ενίσχυσης των οργανικών εσόδων, της υψηλής ποιότητας της κερδοφορίας, της συνεπούς δημοσίευσης των αποτελεσμάτων κάθε τρίμηνο σύμφωνα με τα ΔΛΠ και της θέσης της Τράπεζας στην αγορά, ενώ επισημαίνει τους υγιείς και στο άνω όριο της αγοράς χρηματοοικονομικούς και κεφαλαιακούς δείκτες.

Η Π&Κ καταλήγει πως διατηρεί τη θεμελιωδώς στηριζόμενη σύστασή της για ”υπεραπόδοση”.

Σχολιάζοντας τα μεγέθη εξαμήνου της EFG Eurobank, η Alpha Finance αναφέρει πως τα έσοδα από συναλλαγές αποδείχτηκαν θετικά στο δεύτερο τρίμηνο βοηθούμενα από την ανάκαμψη της αγοράς.

Ωστόσο, η Alpha Finance καταλήγει πως αν και είναι θετική με τα καθαρά έσοδα από τόκους και την αύξηση των εσόδων από τέλη, εκτιμά πως υπάρχει περαιτέρω περιθώριο μείωσης κόστους στις βαλκανικές επιχειρήσεις.

Επιμέλεια: Μπαλιούση Μαρίση

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v