Σταθεροποιητικές τάσεις, κατασκευές στο προσκήνιο

Με τον τραπεζικό κλάδο σε ήπια διόρθωση-συσσώρευση, κρατά την ”στήριξή” της η αγορά, ενώ επανέρχεται στο προσκήνιο ο κατασκευαστικός κλάδος. Αρκετές οι μετοχές κυρίως από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση που αποκομίζουν σημαντικά κέρδη. Εντονη συναλλακτική δραστηριότητα στην Hellas Can, που διαπραγματεύεται 0,50 ευρώ πάνω από την προσφορά της Crown.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Σταθεροποιητική η μέχρι στιγμής εικόνα της αγοράς, με τον Γενικό Δείκτη στα επίπεδα των περίπου 2.130-2.135 μονάδων.

Με συναλλαγές περίπου 110 εκατ. ευρώ συνεχίζεται η ηπίων τόνων διόρθωση και συσσώρευση του τραπεζικού κλάδου, με ένα σημαντικό όμως κομμάτι της αγοράς, κυρίως από τα μεσαία, να αντιδρά.

Στα αξιοσημείωτα της ημέρας η έντονη συναλλακτική δραστηριότητα στην Hellas Can, η οποία μέχρι στιγμής είναι διπλάσια του μέσου όγκου των τελευταίων 10 ημερών.

Υπενθυμίζεται ότι η δημόσια προσφορά της Crown ανέρχεται στα 5,5 ευρώ ανά μετοχή, ενώ αυτή τη στιγμή ο τίτλος διαπραγματεύεται στα 6,04 ευρώ (3,42%). Στα 6,46 ευρώ η δίκαιη τιμή της Hellas Can, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Marfin Hellenic.

Ο κλάδος που έρχεται στο προσκήνιο είναι αυτό των κατασκευών που συγκριτικά με τα αντίστοιχα περσινά επίπεδα, παραμένει ”υποτιμημένος” κατά περίπου 20%.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ανθρώπων της Κύκλος Χρηματιστηριακής, ο εν λόγω κλάδος παραμένει χαμηλότερα σε σχέση με άλλους που είτε αντέδρασαν τις τελευταίες εβδομάδας είτε ”έπιασαν” τις τιμές του περσινού Αυγούστου.

Αυτό εν μέρει δικαιολογεί και την αυξημένη εμπορευσιμότητα (συμπεριλαμβανομένων και των πακέτων) στις μετοχές των Ελληνικής Τεχνοδομικής και Τέρνα.

Με κέρδη περίπου 2,5% αντιδρά η μετοχή της ΕΛΤΕΧ, περίπου 5,6% της δεύτερης, ενώ κέρδη καταγράφουν στην πλειονότητά τους οι μετοχές των τεχνικών εταιριών.

Παρατηρείται επίσης μια μετακίνηση κεφαλαίων-ρευστότητας, από την μετοχή της Vodafone προς αυτή της Cosmote, που κυμαίνεται περίπου στα 10,22 ευρώ.

Με μικρά κέρδη η μετοχή της Εθνικής και του ΟΤΕ συντηρούν τον FTSE 20, κάτι που επιτρέπει την διαμόρφωση θετικότερων τιμών στη μεσαία-χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση. Η μετοχή της Νάουσας στα 5,92 ευρώ, της Νεοχημικής στα 17 ευρώ, ενώ εντυπωσιακά κινείται στα 11,84 ευρώ η μετοχή του ΟΛΠ (34%).

Για τη συνέχεια καλό θα ήταν η αγορά να κρατήσει τη μεσοπρόθεσμη περιοχή στήριξης (2.110-2.120 μονάδες) να μην δεχθεί ο FTSE 20 περαιτέρω πιέσεις προκειμένου να διατηρηθεί το ήπια ανοδικό κλίμα στους δείκτες μετοχών μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v