Σημαδεμένη τράπουλα!

Μία μόνο συμβουλή μπορούμε να σας δώσουμε. Μην πηγαίνετε κόντρα στον Δείκτη αυτή την περίοδο. Μην σορτάρετε την αγορά. Οι πιθανότητες είναι εναντίον σας, αφού οι παίκτες που ποντάρουν στην άνοδο της αγοράς είναι ισχυρότεροι...

Σημαδεμένη τράπουλα!
Μία μόνο συμβουλή μπορούμε να σας δώσουμε. Μην πηγαίνετε κόντρα στον Δείκτη αυτή την περίοδο. Μην σορτάρετε την αγορά. Οι πιθανότητες είναι εναντίον σας, αφού οι παίκτες που ποντάρουν στην άνοδο της αγοράς είναι ισχυρότεροι...

Ακόμη κι αν έχετε δίκιο, θα έχετε χάσει μία από τις τόσες ευκαιρίες για να κερδοσκοπήσετε. Θα σημειώσετε στο μπλοκάκι σας άλλη μία περίπτωση διαφυγόντος κέρδους.

Φανταστείτε, όμως, την περίπτωση εκείνη που οι πανίσχυροι αγοραστές αποφασίσουν να τραβήξουν τα πράγματα στα άκρα. Είναι βέβαιο ότι η μετά θάνατον δικαίωσή σας (για χρηματιστηριακό και οικονομικό θάνατο ο λόγος), δεν θα προσθέσει κάτι στην καθημερινότητά σας.

Ίσως αποτελέσει ένα καλό υστερόγραφο στο ημερολόγιό σας, το οποίο δεν πρόκειται να βοηθήσει όμως την υστεροφημία σας.

Τα πράγματα στην Σοφοκλέους είναι πολύ απλά: Η αγορά είναι πολύ μικρή και εύκολα καθοδηγούμενη, στην περίπτωση εκείνη που συνασπιστούν ισχυρά επιχειρηματικά κέντρα. Από την στιγμή, λοιπόν, που οι ισχυροί έχουν αποφασίσει να ανεβάσουν την αγορά, τίποτα δεν μπορεί να τους σταματήσει.

Ένας πιθανός τους φόβος είναι η πορεία των ξένων αγορών. Αλλά και σ’ αυτή την περίπτωση έχουν την δύναμη να κρατήσουν τις θέσεις τους και τις αξίες των μετοχών που τους ενδιαφέρουν.

Η τράπουλα είναι σημαδεμένη, από την στιγμή που υπάρχουν χρήματα και όλοι επιθυμούν την άνοδο. Από ένα σημείο και έπειτα οφείλουμε βέβαια να είμαστε επιφυλακτικοί. Κι αυτό διότι οι διαθέσεις των ισχυρών παικτών αλλάζουν.

Το κέρδος είναι ο οδηγός τους και όχι ο αλτρουισμός. Τα χρηματιστήρια ανεβαίνουν με χρήματα και πέφτουν με τα... παράγωγα! Θυμηθείτε τι έγινε την προηγούμενη φορά. Πόσο απαξιώθηκε η Σοφοκλέους και πόσο αντίστοιχα γιγαντώθηκε η αγορά παραγώγων.

Το ίδιο έργο θα επαναληφθεί. Κάπου, κάποτε. Δεν ξέρουμε τον χρόνο. Γνωρίζουμε, όμως, την πρακτική. Γι αυτό θα είμαστε πολύ επιφυλακτικοί, όσο η αγορά ανεβαίνει. Διότι θα πλησιάζει το σημείο μηδέν για την αντίστροφη μέτρηση.

Εκτιμούμε ότι αυτό δεν θα συμβεί πριν πουληθούν οι μετοχές που αγοράστηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα. Κι αυτή είναι ίσως η πιο χρήσιμη χρηματιστηριακή πληροφορία. Το πότε το λεγόμενο ”έξυπνο χρήμα” θα αδειάσει στην πλάτη μας τις μετοχές του.

Θανάσης Μαυρίδης

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v