Δοκιμές στηρίξεων και κατοχύρωση κερδών

Δοκιμάζοντας πλέον μεσοπρόθεσμες στηρίξεις η αγορά, κινείται χαμηλότερα με το μισό των συναλλαγών και με εμφανή την προσπάθεια κατοχυρώσης κερδών κυρίως στη χαμηλή κεφαλαιοποίηση. Οι εκθέσεις της UBS για Alpha και Eurobank μπορούν να προκαλέσουν την αφορμή αντίδρασης που χρειάζεται ο τραπεζικός κλάδος.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Σταθεροποιητικό το κλίμα στις διεθνείς αγορές, σε ήπιων τόνων διόρθωση κινείται η Σοφοκλέους.

Παρά τις έντονες πωλήσεις στο τελευταίο 15λεπτο χθες, η αγορά εξακολουθεί να κινείται σε εύρος ασφαλείας (2.110-2.165 μονάδων) με τους ενεργούς παίκτες να κατοχυρώνουν- και δικαιολογημένα- κέρδη.

Διαμορφώνονται έτσι, χωρίς να μεταβάλλεται η μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση, χαμηλότερες τιμές για τον καθένα, είτε πρόκειται για θεσμικά είτε για ιδιωτικά χαρτοφυλάκια.

Σε οριακό σημείο ”στήριξης” ο τραπεζικός κλάδος, επιμένουμε από την Παρασκευή πως θα πρέπει να ”δώσει” κάποιας μορφής αντίδραση από την περιοχή των 3.580- 3.620 μονάδων στις συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας.

Προς αυτό συνεπικουρούν και οι χθεσινές εκθέσεις της UBS που θέτουν υψηλότερα τον πήχη και συνολικότερα για τον κλάδο, αλλά και ειδικότερα για τις Alpha, Eurobank.

Από κει και πέρα σε επίπεδο δείκτη η ΔΕΗ, αλλά και οι ΟΠΑΠ, Eurobank, Cosmote, και 3E πρόσφεραν και μπορούν να συνεχίσουν να προσφέρουν στηρίξεις στον FTSE 20.

Ειδικότερα για τη μετοχή της 3Ε υπάρχει και η τελευταία έκθεση της Εθνικής ΑΧΕ που δίνει τιμή- στόχο τα 20,05 ευρώ και σύσταση ”αγορά”.

Στη μεσαία- χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση ξεχώρισαν και χθες οι μετοχές των ΟΛΠ (παραμένει υποτιμημένος σε σχέση με τον ΟΛΘ), αλλά και Αλουμίνιον της Ελλάδος, Hyatt, Γερμανός, Άκτωρ, Ελληνικά Χρηματιστήρια, Τέρνα και αρκετές ακόμα μετοχές.

Για σήμερα επιβάλλεται η επιβεβαίωση της ανθεκτικότητας των 2.110 μονάδων, η ηπιότερων τόνων κατοχύρωση κερδών στη χαμηλή κεφαλαιοποίηση (παρά τα ακραία κέρδη των τελευταίων εβδομάδων), αλλά και η διεύρυνση του ενδιαφέροντος για μετοχές όπως οι Πήγασος, Επιχειρήσεις Αττικής, Σαράντης, Frigoglass, ΕΧΑΕ, Χατζηιωάννου.

Παράλληλα, θα πρέπει να προσεχθούν μέχρι την Παρασκευή μετοχές εταιριών όπου φαίνεται ότι επιχειρείται συγκέντρωση. Χαρακτηριστική η περίπτωση του Ιατρικού Αθηνών, των Αστήρ, Χίλτον, ΑΛΤΕ, Αθηνά, Πειραιώς Leasing, Προμότα, Ευρωσύμβουλοι και Εθνική Αποθηκών.

ΣΗΜ: Ένα ιδιότυπης μορφής στοίχημα, που αφορά στην κεφαλαιοποίηση των Εθνικής- Eurobank παίζεται καθημερινά στα γραφεία των χρηματιστηριακών. Να σημειωθεί ότι με βάση το χθεσινό κλείσιμο, η χρηματιστηριακή αξία της Εθνικής αποτιμάται στα 4.494,1 εκ. ευρώ της δε Eurobank στα 4.491,7 εκ. ευρώ.

Εύλογα το σημερινό ντέρμπι αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

* Τα reports των ΑΧΕ για τη σημερινή συνεδρίαση δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v