Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ρυθμό… ντόμινο έσπασαν και οι 4.900

Πολλαπλασιαστικά επενεργούν στην αγορά τα προβλήματα που δημιουργούνται από το ”άδειασμα” θέσεων ισχυρότατων ξένων επενδυτικών οίκων. Σε ρυθμό… ντόμινο ζημιογόνες θέσεις παρασύρουν πλέον σε υποχώρηση μετοχές που ακόμα και τώρα προσφέρουν σημαντικότατες υπεραξίες.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Όλο και χαμηλότερα. Χαμηλότερα πλέον και από τις 4.900 μονάδες η αγορά (σε επίπεδο Γενικού Δείκτη), με περισσότερες από 200 μετοχές στο ”κόκκινο” και τις συναλλαγές στα 240 εκατ. ευρώ.

Εμφανής η υπερίσχυση των πωλητών μετά την πρώτη ώρα της συνεδρίασης, με σταδιακή ενίσχυση των ρευστοποιήσεων σε μετοχές-κλειδιά.

Είναι ενδεικτικό, για παράδειγμα, πως η Eurobank, που μέχρι τώρα φαίνεται να ”πληρώνει τη νύφη”, υποχωρεί με 3,1% προς τα 20,7 ευρώ, με συναλλαγές περισσότερες από 2 εκατ. τεμάχια.

Πλησιάζουν το εκατομμύριο οι συναλλαγές σε τεμάχια στη μετοχή της Εθνικής, ξεπερνούν τις 700.000 στην Alpha Bank και προσεγγίζουν το μισό εκατομμύριο στον ΟΤΕ.

Όμως, το επιβαρυντικό της όλης κατάστασης είναι πως η ένταση και ο χαρακτήρας της διόρθωσης οδηγούν σε εξάπλωση της κρίσης και σε μετοχές εταιριών, που μέχρι τώρα απέφεραν υπεραξίες σε ξένους παίκτες.

Είναι λογικό, όταν σύνθετα προϊόντα και συμβόλαια, που ποντάρουν στη διαφορά της τιμής μιας μετοχής (CfD’s), αρχίζουν να αντιμετωπίζουν πρόβλημα και ο θεματοφύλακας ρευστοποιεί αδιακρίτως συμβόλαια και θέσεις, να την ”πληρώνουν” και αυτοί που αποδίδουν κέρδη.

Είναι επίσης λογικό πως, όταν σε ένα χαρτοφυλάκιο που κινείται με χρηματοδότηση της ”μόχλευσης”, μια θέση γυρίζει στο ”κόκκινο”, η διαφορά καλύπτεται αρχικά από την ίδια τη μετοχή και αν αυτό δεν φτάνει από μία επόμενη (η οποία κατά κανόνα αποδίδει υπεραξία).

Αυτό κατά την εκτίμηση των αναλυτών είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτής της φάσης, καθώς μπορεί να επιδράσει πολλαπλασιαστικά στην αγορά, αφού μπορεί να παρασύρει ενδεικτικά μέχρι και 4,2% χαμηλότερα την Coca Cola 3E.

Το ζητούμενο όμως αυτής της χρονικής στιγμής είναι η ταυτότητα του τουλάχιστον ενός ισχυρότατου ξένου θεματοφύλακα, ο οποίος αποεπενδύει ένα μέρος της θέσης του.

Και πώς να μη συμβεί αυτό, όταν ο συγκεκριμένος επενδυτικός οίκος αποκομίζει σημαντικότατες υπεραξίες από τοποθετήσεις του σε ελληνικές μετοχές τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια και τώρα πλέον έρχεται η ώρα να κατοχυρώσει ένα μικρό μόνο μέρος της συμμετοχής του.

Μόνο που τώρα αυτή η συμμετοχή αποδεικνύεται δυσβάσταχτη για την αγορά μας, στην οποία είναι εμφανής η απουσία αγοραστικής διάθεσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v