Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι προφητείες (Μέρος 2ο)

Δυστυχώς, οι ”προφητείες” της 7ης Ιανουαρίου, από χθες, άρχισαν να βγαίνουν. Χάσαμε (για πόσο άραγε;) τις 5.000 μονάδες με μεγάλο όγκο συναλλαγών και με το 85% των μετοχών στο ”κόκκινο”. Οι επενδυτές καλό είναι να αφήσουν τα ψυχολογικά τους και να κάνουν το απλό: Να κατανοήσουν πού βρίσκονται και ποιος είναι ο ρόλος τους.

Οι προφητείες (Μέρος 2ο)
Καλημέρα σας

Δυστυχώς, οι ”προφητείες” της 7ης Ιανουαρίου, από χθες, άρχισαν να βγαίνουν. Χάσαμε (για πόσο άραγε;) τις 5.000 μονάδες με μεγάλο όγκο συναλλαγών και με το 85% των μετοχών στο ”κόκκινο”.

Ο ”Δηκτικός” είχε πει προ τεσσάρων ημερών τα εξής: ”Τις αισιόδοξες προφητείες για το 2008 είχαμε την ευκαιρία να τις διαβάσουμε μέχρι τις 31/12/2007.

Deals στις τράπεζες, αποκρατικοποιήσεις, υπερβάλλουσα ρευστότητα, λήξη της κρίσης των subprime δανείων έδωσαν τροφή στους επενδυτές.

Δεν πρόλαβε καλά – καλά να μπει το 2008 και μόλις πήραν οι αγορές ένα μήνυμα αρνητικό από τις ΗΠΑ, οι προφήτες αρχίζουν να… τα γυρνάνε: ”Άσχημο το πρώτο εξάμηνο, κέρδη στο δεύτερο”.

Είναι προφανές ότι οι προφήτες βρίσκονται σε μεγάλη σύγχυση.

Οι επενδυτές, απέναντι σε αυτήν την αβεβαιότητα, δεν έχουν πολλά περιθώρια σκέψης καθώς δεν έχουν πολλά περιθώρια για να χάσουν χρήματα.

Ο προκάτοχός μου στη στήλη αυτή είχε επιμείνει στο 30% των ρευστών διαθεσίμων σε μετοχές όταν τα πράγματα δεν είναι καθαρά ανοδικά.

Δεν είναι άσχημη ιδέα να ακολουθηθεί αυτή η συνταγή τώρα.

Προσοχή λοιπόν. Και μη διστάσετε κερδοφόρες από πέρυσι θέσεις να τις ρευστοποιήσετε. Κανένας δεν μετάνιωσε φεύγοντας με λίγα έστω κέρδη, πολλοί έχουν μετανιώσει περιμένοντας το θαύμα. Το οποίο θαύμα για φέτος προσδιορίζεται στο δεύτερο εξάμηνο.

Χρήμα να έχετε, να ξαναμπείτε”.

Ράκος η ψυχολογία των επενδυτών, αναφέρουν σήμερα τα ρεπορτάζ sites και εφημερίδων.

Οι επενδυτές καλό είναι να αφήσουν τα ψυχολογικά τους και να κάνουν το απλό: Να κατανοήσουν πού βρίσκονται και ποιος είναι ο ρόλος τους. Κυρίως δε να κατανοήσουν πόσο αξίζουν τα χρήματα (ρευστά διαθέσιμα) που με κόπο (ή τρόπο) έχουν αποκτήσει και διαχειρίζονται.

Δηκτικός


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v