Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα μείωση συναλλαγών στην ΗΔΑΤ τον Δεκέμβριο

Νέα κάμψη σημείωσε η αξία των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ τον Δεκέμβριο, ενώ διορθωτικά κινήθηκαν οι τιμές των κρατικών ομολόγων στις διεθνείς αγορές. Ανοδικά κινήθηκαν οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων στην εγχώρια ΗΔΑΤ.

Νέα μείωση συναλλαγών στην ΗΔΑΤ τον Δεκέμβριο
Διόρθωση σημείωσαν οι τιμές των κρατικών ομολόγων στις διεθνείς αγορές τον Δεκέμβριο, μετά τα σημαντικά κέρδη των δύο τελευταίων μηνών.

Μεταξύ των βασικότερων παραγόντων που οδήγησαν στην εξέλιξη αυτή ήταν η μερική αποκλιμάκωση της έντασης στις χρηματαγορές σε συνδυασμό με τη μειωμένη διάθεση των επενδυτών για ασφαλείς τοποθετήσεις, μετά την απόφαση των κυριότερων κεντρικών τραπεζών να χορηγήσουν ρευστότητα στις αγορές με σκοπό την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών.

Επιπρόσθετα, τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην ευρωζώνη κατέδειξαν επιτάχυνση του πληθωρισμού, περιορίζοντας τις προβλέψεις των επενδυτών για το μέγεθος της μελλοντικής μείωσης των επιτοκίων στις ΗΠΑ και ενισχύοντας την άποψη όσων αναμένουν αύξηση των επιτοκίων στην ευρωζώνη, με αρνητική επίδραση στα κρατικά ομόλογα. Στις 6 Δεκεμβρίου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EΚΤ) διατήρησε αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο, ενώ στις 11 του μήνα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών (FED) προχώρησε σε μείωση κατά 25 μονάδες βάσης (25bps) των βασικών της επιτοκίων.

Στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων (ΗΔΑΤ) οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών τίτλων αυξήθηκαν τον Δεκέμβριο, κυρίως στο τμήμα της καμπύλης των αποδόσεων διάρκειας μεταξύ 5 και 10 ετών, ακολουθώντας τις αντίστοιχες τάσεις των αγορών της ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, τη μεγαλύτερη αύξηση κατά 22 μονάδες βάσης (bps) κατέγραψε η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς που έκλεισε στο 4,66% στο τέλος Δεκεμβρίου, από 4,44% στο τέλος του προηγούμενου μήνα.

Η απόδοση του 3ετούς ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε κατά 17 bps σε 4,22% στις 31 Δεκεμβρίου, από 4,05% στις 30 Νοεμβρίου, ενώ η απόδοση του 30ετούς αυξήθηκε κατά 9 bps και έκλεισε σε 5,05% από 4,96% αντίστοιχα.

Ως εκ τούτου, στο τέλος Δεκεμβρίου η κλίση της καμπύλης των αποδόσεων μειώθηκε, καθώς η διαφορά απόδοσης μεταξύ του 3ετούς και του 30ετούς τίτλου αμβλύνθηκε στις 84 bps στο τέλος Δεκεμβρίου, από 91 bps στο τέλος Νοεμβρίου. Τέλος, η μέση μηνιαία διαφορά απόδοσης μεταξύ του ελληνικού και του γερμανικού 10ετούς τίτλου αναφοράς υποχώρησε τον Δεκέμβριο σε 29 bps από 32 bps τον προηγούμενο μήνα.

Οι τιμές των τίτλων αναφοράς υποχώρησαν από 18 bps έως 165 bps, με την τιμή του 15ετούς ομολόγου αναφοράς να καταγράφει τη μεγαλύτερη μείωση σε 97,35 στις 31 Δεκεμβρίου, από 99 στις 30 Νοεμβρίου. Η τιμή του 3ετούς ομολόγου μειώθηκε σε 98,84 στο τέλος Δεκεμβρίου, από 99,02 στο τέλος Νοεμβρίου, και του 10ετούς ομολόγου σε 97,22 από 98,86 αντίστοιχα.

Η αξία των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε σε χαμηλά επίπεδα τον Δεκέμβριο, καθώς η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν ιδιαίτερα περιορισμένη στη διάρκεια των εορτών, και ανήλθε σε 21,36 δισ. ευρώ από 40,35 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο και 45,01 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2006. Η μέση ημερήσια αξία των συναλλαγών ανήλθε σε 1,12 δισ. ευρώ από 1,83 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών επικεντρώθηκε σε τίτλους με εναπομείνασα διάρκεια μεταξύ 7 και 10 ετών, που απορρόφησαν το 44% της συνολικής αξίας συναλλαγών, ύψους 9,5 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο ποσοστό των συναλλαγών συγκέντρωσε το 10ετές ομόλογο αναφοράς καταγράφοντας συναλλαγές αξίας 6,6 δισ. ευρώ, ενώ δεύτερο σε δραστηριότητα ακολούθησε το 5ετές ομόλογο λήξεως 20/8/2012 με 2,6 δισ. ευρώ. Τέλος, από τις 3.904 εντολές που εκτελέσθηκαν στην ΗΔΑΤ τον συγκεκριμένο μήνα, το 47,6% αφορούσε σε εντολές αγοράς και το 52,4% σε εντολές πώλησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v