Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συστοιχία αρνητικών παραγόντων έπληξε το ΧΑ

Αποκαρδιωτική εικόνα καθολικής πτώσης με ρεκόρ τζίρου για το 2008 και επιθετικές πωλήσεις σε όλο το φάσμα του ταμπλό, που αποδίδονται σε ξένα χαρτοφυλάκια, αλλά και σοβαρότατα ”ρήγματα” σε margin calls. Νέο ιστορικό χαμηλό σε κλείσιμο για ΤΤ, Lannet, ΔΙΕΚΑΤ, EΥΠΡΟ, Pasal και ΤΕΝΕΡΓ. Ρευστοποιήσεις στην EFG μετά από έκθεση της DB.

του Θ. Σταυρόπουλου

Χρειάστηκαν 15 συνεδριάσεις προκειμένου ο Γενικός Δείκτης να υποχωρήσει και πάλι από το ψυχολογικό όριο των 5.000 μονάδων με τη Σοφοκλέους να υπεραποδίδει ως συνήθως σε απώλειες των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών.

Η σημερινή, αποκαρδιωτική εικόνα καθολικής πτώσης συνδυάστηκε με ρεκόρ τζίρου για το 2008, ενώ πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία αναφέρουν εμφανέστατα ”ρήγματα” σε margins διεθνών χαρτοφυλακίων που μπορεί να χρειάζονται άμεσα ρευστότητα, αλλά και μεγάλων ιδιωτικών εγχώριων χαρτοφυλακίων.

Οι πωλητές, σε ρόλο ελεύθερου σκοπευτή, πυροβόλησαν χωρίς έλεος και διάκριση το σύνολο σχεδόν του ταμπλώ, δημιουργώντας τεχνικό συναγερμό στην πλειονότητα των αναλυτών, που αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για την περαιτέρω πορεία της αγοράς.

Τόσο η τελική αναλογία μεταξύ ανοδικών-πτωτικών μετοχών, που διαμορφώθηκε περίπου στο 1 προς 7 και ακόμη περισσότερο το γεγονός ότι 48 τίτλοι κατέγραψαν απώλειες που ξεπέρασαν το 5% δείχνει την ένταση της πτώσης και την καταβαράθρωση της ψυχολογίας.

Καμπανάκι συναγερμού δίνει η τεχνική ανάλυση για όλους τους δείκτες, με σαφώς προβληματικότερη εικόνα στον FTSE M και στον τραπεζικό δείκτη, και κατ’ επέκταση και στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Ο τραπεζικός δείκτης διέσπασε με εξαιρετική ευκολία των ΚΜΟ των 200 ημερών και εάν χάσει τη στήριξη των 6.868 μονάδων, ανεβάζει στροφές στην πτωτική τάση και δημιουργεί τρομολαγνικά σενάρια για κίνηση προς τις 6.356 μονάδες, με τις πρώτες ισχυρές στηρίξεις να εντοπίζονται στις 6.686 και 6.600.

Αντίθετα, η πρώτη σοβαρή αντίσταση στις 7.214 και 7.337-7.385 μονάδες ενώ μόνο κλείσιμο υψηλότερα των 7.385 μονάδων δίνει κάποιες πρώτες θετικές ενδείξεις για αλλαγή της πτωτικής τάσης.

Η ίδια κακή εικόνα και για τον FTSE, που έκλεισε μέσα στη ζώνη στήριξης 2.630-2.626 και έχει σαν επόμενη στήριξη τη ζώνη 2.618-2.606 μονάδων. Κλείσιμο χαμηλότερα των 2.606 μονάδων σηματοδοτεί μερική κατάρρευση των οχυρών στήριξης και δίνει κίνηση προς τις 2.580-75, 2.550 και 2.540-2.510 μονάδες.

Αντίθετα, οι πρώτες αντιστάσεις στις 2.645, 2.668 και 2.675 μονάδες, όμως μόνο κλείσιμο υψηλότερα των 2.710 μονάδων επαναφέρει ίχνη συγκρατημένης αισιοδοξίας.

Από τις μετοχές του FTSE, ασφαλώς ελάχιστοι οι διασωθέντες. Μεταξύ αυτών, τα Ελληνικά Πετρέλαια (+1,2%), ο Τιτάνας (+1,11%), η ΔΕΗ (+0,06%) ενώ αμετάβλητος τερμάτισε τη συνεδρίαση ο τίτλος της Alpha Bank.

Εικόνα χάους για τους υπόλοιπους δεικτοβαρείς τίτλους, με τη μετοχή του Μυτιληναίου να καταγράφει απώλειες 9,43% (περισσότερα από 30.000 τεμάχια έμειναν προς πώληση ανεκτέλεστα) με τζίρο που ξεπέρασε τα 1.430.000 τεμάχια, απώλειες μεγαλύτερες του 5% για τη MIG, του 4% για Eurobank (ανεξαρτήτως ”εισαγόμενων” εκθέσεων, ο τίτλος συμπλήρωσε 7 συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, επιστρέφοντας σε χαμηλά 13 μηνών) και Intralot.

Απώλειες μεγαλύτερες του 3% για Βιοχάλκο, MPB και Πειραιώς, του 2% για Coca Cola, Ελληνική Τεχνοδομική, Motor Oil, ΟΠΑΠ, Αγροτική, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (κλείσιμο σε νέο ιστορικό χαμηλό), ενώ με αξιοσημείωτες απώλειες τερμάτισαν τη συνεδρίαση Εθνική (πάλεψε πέριξ των 47 ευρώ μέχρι τις 14:50 για να υποχωρήσει στη συνέχεια) και Κύπρου.

Ο Γενικός Δείκτης, κατά ειρωνικό τρόπο ξεκίνησε ανοδικά, όμως κάθε διάθεση για θετικό πρόσημο χάθηκε μετά τις 12:32 και, ακολουθώντας σταθερή πλαγιοκαθοδική κίνηση, υποχώρησε μέχρι το χαμηλό ημέρας των 4.952,86 μονάδων, για να δώσει σχετική αντίδραση έως τις 4.975,31 και να υποχωρήσει εκ νέου, κλείνοντας (με τη βοήθεια των δημοπρασιών) στις 4.962,53 μονάδες με απώλειες 2,17% ενώ ο τζίρος (ο μεγαλύτερος για το 2008) ξεπέρασε τα 632 εκατ. από τα οποία τα 96,6 αφορούσαν πακέτα.

Η ένταση της πτώσης αιφνιδίασε και τους παραδοσιακά απαισιόδοξους εμπλεκόμενους στην αγορά παραγώγων. Έτσι, τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (με αυξημένες συναλλαγές) σημείωσαν απώλειες μικρότερες από τον αντίστοιχο δείκτη της υποκείμενης, περιορίζοντας αισθητά τις υπάρχουσες υποτιμήσεις.

Ασφαλώς και δεν χρειάζεται σχόλια η τελική εικόνα, με 37 ανοδικές μετοχές (αρνητικό ρεκόρ για το 2008) έναντι 228 πτωτικών, ενώ, όπως προαναφέρθηκε, 48 τίτλοι κατέγραψαν από σημαντικές έως συντριπτικές απώλειες.



Στους λίγους θετικούς πρωταγωνιστές, ξεχώρισαν οι Ηλεκτρονική Αθηνών (προσπάθησε να καλύψει τις πολύ μεγάλες χθεσινές απώλειες), Alsinco, Εβροφάρμα, Τηλέτυπος, Μινωικές και Lavipharm ενώ σε νέα ιστορικά χαμηλά έκλεισαν Lannet, ΔΙΕΚΑΤ, Eurobank Properties, Pasal και Τέρνα Ενεργειακή.

Η σημερινή συνεδρίαση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ότι έδωσε το τελευταίο χτύπημα στην ψυχολογία των εμπλεκομένων αλλά και στα μικρά ιδιωτικά χαρτοφυλάκια, λύνοντας ουσιαστικά κάθε απορία για την αποχή των εγχώριων μικροεπενδυτών από τη Σοφοκλέους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v