Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Μόχλευση” και επιχειρηματικές κινήσεις

Με την προϋπόθεση πως η βραχυπρόθεσμη τάση μπορεί να συντηρηθεί ανοδική, με την αρωγή των ξένων αγορών, στο ΧΑ είναι δυνατή η ”μόχλευση” σε ένα ικανό μέρος του... ταμπλό. Πυκνώνουν οι συναντήσεις- συζητήσεις στον επιχειρηματικό κόσμο, με κάποιες συμφωνίες να βρίσκονται στο στάδιο της υπογραφής.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Σε ανοδικό κανάλι ”γυρίζουν” βραχυπρόθεσμα οι αγορές, μέχρι νεωτέρας- περιβάλλον που έστω και βραχυπρόθεσμα φαίνεται να διευκολύνει σειρά επιχειρηματικών κινήσεων και προσπάθεια διαμόρφωσης υψηλότερων αποτιμήσεων για εταιρείες κρατικού συμφέροντος.

Η κυβέρνηση μέσω της προωθούμενης συνεργασίας ΔΕΗ-RWE, περνά το μήνυμα προς τους ξένους παίκτες πως έχει σε πολιτικό επίπεδο το ”πάνω χέρι” να προχωρήσει στις πολυαναμενόμενες διαρθρωτικές αλλαγές.

Δεν είναι τυχαίο πως παρά τις αντιδράσεις των ιδιωτών, δίνεται το ”πράσινο φως” για μια συνεργασία στον κλάδο της ενέργειας που πιθανότατα θα φέρει εμπλοκές και σε κοινοτικό επίπεδο.

Η απόφαση αυτή όμως έρχεται σε μια περίοδο που η κυβερνητική πλευρά φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει στη δημοσίευση των όρων του πλειοδοτικού διαγωνισμού για την εκχώρηση λιμενικών εγκαταστάσεων σε ΟΛΠ-ΟΛΘ, φέρεται να εξετάζει σοβαρά την ανεπίσημη (εισέτι) πρόταση των γάλλων της Suez να αυξήσουν τη συμμετοχή τους μέχρι και το 18% στην ΕΥΑΘ.

Δεν είναι τυχαίο πως μέσω γνωστών διαύλων επιχειρείται να δοθεί η αίσθηση πως ο όμιλος της Αγροτικής, η ΕΥΔΑΠ, ακόμη και η ΕΒΖ είναι από τα ”χαρτιά” που η κυβερνητική πλευρά θα διαπραγματευθεί κυρίως με τους ξένους.

Και αυτό θα το επιχειρήσει τώρα, που οι τελευταίες δημοσκοπήσεις της δίνουν ”αέρα” και δείχνουν πτώση του ΠΑΣΟΚ.

Στο Χαμαιλέοντα υπάρχει σχετική αναφορά για το κλίμα που δημιουργείται αναφορικά με την προωθούμενη συνεργασία ΔΕΗ-RWE και τις γενικότερες συνέργιες.

Στην τελική ευθεία όμως εισέρχεται η πώληση της Attica Bank, με τον ΤΣΜΕΔΕ να εμφανίζεται αναποφάσιστο, στο σχετικό θέμα του Γιώργου Μαντέλα.

Όμως, στον τραπεζικό κλάδο το ταμπλό παραπέμπει σε εξελίξεις με βάση τη διαμορφούμενη απόλυτη χρηματιστηριακή τιμή Εθνικής-Alpha Bank. Στο ταμπλό επίσης φαίνεται πως η ”μόχλευση” στη Γενική δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια κίνηση... επενδυτικού χαρακτήρα.

Η μετοχή της Γενικής, εμφανώς υποτιμημένη, μπορεί να αποδώσει βραχυμεσοπρόθεσμα υπεραξίες τόσο στους γάλλους βασικούς μετόχους όσο και σε ισχυρούς επενδυτικούς κύκλους.

Εξελίξεις αναμένονται και στο εμπόριο, όπου φαίνεται να βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία ισχυρότατο επενδυτικό σχήμα και ιστορική εταιρεία λιανικής.

Εξελίξεις όμως αναμένονται και στα ΜΜΕ, όπου γνωστό συγκρότημα της ”κεντροαριστεράς” φέρεται να βρίσκεται πολύ κοντά στο στάδιο των υπογραφών για μια ή δυο σημαντικές επιχειρηματικές κινήσεις. Κινήσεις που εάν υπογραφούν θα ενισχύουν σημαντικά τη ρευστότητα της εισηγμένης.

Άκρως ενδιαφέρουσα όμως διαμορφώνεται η κατάσταση και στην ακτοπλοΐα, καθώς στην ΑΝΕΚ οι δυο ”άσπονδοι μονομάχοι”, ομάδα Γιάννη Σ. Βαρδινογιάννη – Εμμανουέλε Γκριμάλντι, προετοιμάζονται για τις δυο πολύ κρίσιμες επαναληπτικές γενικές συνελεύσεις. Όπου κατά την εκτίμηση παραγόντων της Ακτής Μιαούλη, θα κριθούν αρκετά.

Με βάση την εκτίμηση πως η βραχυπρόθεσμη τάση μπορεί να συντηρηθεί ανοδική, σε αυτή τη φάση, παρουσιάζει ενδιαφέρον η διάθεση ”υπεραπόδοσης” μετοχών από τον ευρύτερο μικρομεσαίο χώρο.

Και από την αρχή του χρόνου η μετοχή της Nexans κερδίζει 28,6% (5,12 ευρώ), η Εβροφάρμα 25,7% (1,81 ευρώ), η ΕΥΑΘ 21,3% (7,64 ευρώ), η ΕΒΖ 20,1% (5,38 ευρώ). Και ακολουθούν ΟΛΘ, Microland, ΣΑΟΣ, Creta Farm, Fintexport, Τεχνική Ολυμπιακή, PC Systems, ΕΥΔΑΠ, Alco, Coca Cola 3E και ορισμένες ακόμη.

Συνολικά στις πρώτες συνεδριάσεις του έτους για 59 μετοχές η απόδοση είναι μεγαλύτερη του 2%, όταν την ίδια περίοδο για τον Γενικό Δείκτη διαμορφώνεται οριακά χαμηλότερα (-0,16%), έναντι απωλειών 0,63% για τον FTSE 20.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v