Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιχειρηματική κινητικότητα εν μέσω διόρθωσης

Εν μέσω αρνητικού για τις χρηματιστηριακές αγορές περιβάλλοντος, με την πλειονότητα των ειδικών να περιμένει συνέχεια της διόρθωσης και να αναφέρεται σε ταλαιπωρία, δεν παύουν να σημειώνονται επιχειρηματικές κινήσεις. Για ορισμένους αυτή η περίοδος θεωρείται πρόσφορη για όσες επιχειρήσεις διαθέτουν ρευστό.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Χαμηλότερα ”βλέπουν” και τις ευρωπαϊκές αγορές οι αναλυτές. Η βραχυπρόθεσμη τάση ”παίζεται” σε μεγάλο βαθμό στις συνεδριάσεις του διημέρου 8-9/1, όπου κατά πάσα πιθανότητα θα έχουμε μια… πρόγευση για την ενδεχόμενη απόφαση της Fed στο τέλος του μήνα.

Τα επιτόκια καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την τάση και των ευρωπαϊκών αγορών, με τις εκτιμήσεις εδώ για την απόφαση της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας να διίστανται. Κατά συνέπεια και αυτήν την εβδομάδα οι αναλυτές περιμένουν αυξημένη μεταβλητότητα, ακραίες διακυμάνσεις και γερό ενδοσυνεδριακό… παίγνιο.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως αυτή η περίοδος, ακριβώς λόγω του υψηλού ρίσκου που έχει, μπορεί να ”κρύβει” σημαντικές επιχειρηματικές εξελίξεις.

Στο σχετικό θέμα του Ιεροκλή Καπογιάννη επιχειρείται εκτενής προσέγγιση του καλούμενου ”μικρομεσαίου χώρου”. Ο χώρος παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο για τις μεσαίου χώρου εισηγμένες όσο και για τις εκτός.

Στον τραπεζικό κλάδο, όμως, αδιαφιλονίκητη θεωρείται και είναι η παρουσία του ομίλου της Εθνικής, με τη Finansbank να στοχεύει σε μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς (δες σχετικό θέμα).

Στον χώρο του λιανεμπορίου τροφίμων ο Βασιλόπουλος κάνει ”κίνηση ματ” με την εξαγορά της Plus Hellas, όπως λεπτομερώς αναφέρεται στο σχετικό θέμα της Αλεξάνδρας Γκίτση.

Όμως κινητικότητα σε επιχειρηματικό επίπεδο σημειώνεται στον ευρύτερο κλάδο των ποτών - τροφίμων, της μεταλλουργίας, των μέσων ενημέρωσης. Αναφερόμαστε σε κλάδους όπου οι συζητήσεις βρίσκονται ίσως και μια ανάσα πριν από την οριστικοποίηση συμφωνίας.

Βραχυπρόθεσμα η τάση για τους βασικούς δείκτες παραπέμπει σε υποχώρηση προς τις 2.680 μονάδες (για τον FTSE 20) σε πρώτη φάση.

Για τη μετοχή της Εθνικής, τα 46,20 ευρώ θεωρούνται σήμερα σημείο αναφοράς (χαμηλό τελευταίας συνεδρίασης), για τη δε Alpha Bank τα 24,14 ευρώ δύσκολα θα ”κρατηθούν”.

Από τις μετοχές του 20άρη που θα μπορούσαν να έχουν συνέχεια στην ανοδική τους αντίδραση θα πρέπει να επισημανθεί ότι η 3E εμφανίζει απόδοση 5,16% τις τελευταίες επτά ημέρες, τα Ελληνικά Πετρέλαια 3,8%, ενώ ο Μυτιληναίος 3,9%.

Αντιθέτως, για τη μετοχή της Πειραιώς σημειώνονται απώλειες της τάξεως του 4,3%, με τιμή-σημείο αναφοράς τα 25,34 ευρώ (περιοχή που θα μπορούσε να ”δώσει” μια τεχνική αντίδραση στη συνέχεια).

Να σημειωθεί πως από την αρχή του χρόνου διψήφιος αριθμός απόδοσης σημειώνεται για τις μετοχές της ΕΥΑΘ, της ΕΒΖ, της PC Systems, της Nexans, της Microland, Creta Farm, ΑΝΕΚ (προνόμιο) και ΟΛΠ.

Αντιθέτως, με τις μεγαλύτερες απώλειες έχουν ξεκινήσει οι Informer (17,6%), Καθημερινή (11,2%), Ασπίς Πρόνοια (10,2%) και ακολουθούν Φουρλής, SingularLogic, Πήγασος, Μηχανική, Sato.

Σημείωση: Ολόθερμες ευχές και προπάντων υγεία σε εορτάζουσες και εορτάζοντες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v