Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με αμερικανική σφραγίδα η πτώση στο ΧΑ

Τα στοιχεία απασχόλησης στις ΗΠΑ έδωσαν εκ νέου τον πρώτο λόγο στους απαισιόδοξους και επιβεβαίωσαν όσους υποστηρίζουν ότι η μεταβλητότητα παραμένει παρούσα. Νέο ιστορικό υψηλό για Coca Cola και ΕΥΑΘ, νέο ιστορικό χαμηλό για Lannet. Ντεμπούτο με πτώση 2,67% για την Pasal.

του Θ. Σταυρόπουλου

Τα στοιχεία απασχόλησης στις ΗΠΑ για το μήνα Δεκέμβριο που έδειξαν ότι η ανεργία βρέθηκε σε χαμηλό 25 μηνών, καθώς και οι χαμηλότερες των αναμενόμενων νέες θέσεις εργασίας άλλαξαν επί το αρνητικότερον όσες αγορές ήταν εν λειτουργία και βέβαια αυτό είχε αρνητικό αντίκτυπο και στη Σοφοκλέους.

Θεωρείται περίπου βέβαιο ότι μέχρι να αρχίσουν να ανακοινώνουν αποτελέσματα δ’ τριμήνου οι εισηγμένες στην πέραν του Ατλαντικού όχθη, κλίμα και διαθέσεις θα συνεχίσουν να διαμορφώνουν τα μακροοικονομικά στοιχεία (δόξα το Θεό όλο και κάποιος δείκτης υπάρχει να ανακοινώνεται κάθε μέρα στις ΗΠΑ) διαμορφώνοντας πεδίον δόξης λαμπρό για τη μεταβλητότητα, αν συνυπολογιστεί και η εξαιρετικά ευάλωτη ψυχολογία των αγορών.

Σε αυτή την περίπτωση και όσον αφορά τη Σοφοκλέους, η μόνη λύση που της απομένει προκειμένου να διατηρήσει ”ζωντανό” το ενδιαφέρον είναι σταδιακά να μετατραπεί σε αγορά επιμέρους τίτλων, αφού έτσι κι αλλιώς όσον αφορά την υψηλή κεφαλαιοποίηση και κατ’ επέκταση τον FTSE και τον Γενικό Δείκτη κλίμα θα συνεχίσουν να διαμορφώνουν οι εισαγόμενες εντολές, οι οποίες μας έχουν συνηθίσει να αλλάζουν τάση ακόμα και επί καθημερινής βάσεως.

Η σημερινή συνεδρίαση αν μη τι άλλο επιβεβαίωσε την μεταβλητότητα, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται σε ένα εύρος 79 μονάδων (χαμηλό ημέρας 5.108,83, υψηλό 5.187,05 μονάδες) και όλα ουσιαστικά να παίζονται λίγο μετά τις 15:26, όταν ο Δείκτης από τις 5.173,52 μονάδες βρέθηκε στις 5.121,42 μονάδες, μόλις σε 26 λεπτά συνεδρίασης.

Από εκεί και πέρα ήταν περίπου φυσιολογική η κίνηση σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα αλλά και το κλείσιμο πολύ κοντά σε αυτά και συγκεκριμένα στις 5.112,22 μονάδες, με απώλειες 0,41% ενώ οι διακυμάνσεις αύξησαν και τον τζίρο που έφτασε τα 415 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 67 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Από τους πρωταγωνιστές των προηγούμενων ημερών, ”duracell” αποδεικνύεται η Coca Cola (+1,64%), που έκλεισε σε νέο ιστορικό υψηλό, νέο ιστορικό υψηλό εν μέσω διακυμάνσεων και για την ΕΥΑΘ, ενώ η έκθεση της Merrill Lynch για την ΕΧΑΕ με σύσταση ”buy” και τιμή-στόχο τα 28,8 ευρώ έστειλε τον τίτλο να ισοφαρίσει τα ιστορικά υψηλά του.

Αντίθετα, μάλλον με διαθέσεις σχετικής διόρθωσης λιμάνια και ΕΥΔΑΠ, αφού όπως ήταν φυσικό αρκετοί μπήκαν στον πειρασμό κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών.

Τεχνικά και όσον αφορά τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, σαν μόνο θετικό κρίνεται το γεγονός ότι κατόρθωσε να κλείσει υψηλότερα από τη στήριξη των 2.700 μονάδων, με τις επόμενες να οριοθετούνται στις 2.690 και 2.675 μονάδες.

Κλείσιμο χαμηλότερα των 2.675 μονάδων επιδεινώνει σχετικά την κατάσταση και βάζει σε δοκιμασία τις επόμενες στηρίξεις στις 2.658 και 2.646-2.630 μονάδες. Αντίθετα, οι πρώτες αντιστάσεις στις 2.714-2.720 και 2.730-2.743 μονάδες.

Σαφώς διαφοροποιημένη η εικόνα στην αγορά παραγώγων, με τους εκεί εμπλεκόμενους να δείχνουν τουλάχιστον απαισιόδοξοι (μετά και το αρνητικό άνοιγμα της Wall Street), κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράψουν απώλειες κατά πολύ μεγαλύτερες από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη και να αυξηθούν σημαντικά οι υποτιμήσεις.

Από τους θεωρούμενους δεικτοβαρείς τίτλους και από το τραπεζικό ταμπλό, ο τίτλος της Εθνικής κινήθηκε σχεδόν μόνιμα με θετικό πρόσημο αλλά απώλεσε το μεγαλύτερο μέρος των ενδοσυνεδριακών κερδών, μόνιμα με θετικό πρόσημο και η κίνηση για την Alpha Bank, όπου ήταν αισθητές σήμερα οι τοποθετήσεις από εγχώρια τραπεζικά χαρτοφυλάκια και όχι μόνο, αξιοσημείωτα κέρδη για την Τράπεζα Κύπρου (βοήθειες από την έκθεση της Deutsche Bank με σύσταση ”buy” και τιμή-στόχο τα 17 ευρώ), ενώ αμετάβλητοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση οι τίτλοι των Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και Αγροτικής (ξεκίνησε με διαθέσεις διατήρησης της ανοδικής κίνησης αλλά τελικά έκλεισε στο χαμηλό ημέρας).

Από τους υπόλοιπους δεικτοβαρείς τίτλους, ξαφνικό αγοραστικό ενδιαφέρον για τα Ελληνικά Πετρέλαια (+2,32%), αμετάβλητοι οι τίτλοι των ΔΕΗ και ΟΤΕ, ενώ αντίθετα απώλειες μεγαλύτερες των τριών ποσοστιαίων μονάδων για τη Βιοχάλκο, αξιοσημείωτες απώλειες για Ελληνική Τεχνοδομική, Μυτιληναίο, Τιτάνα και αρνητική μεταβολή για Intralot, Motor Oil και ΟΠΑΠ.

Σαφώς χειρότερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα, με 91 ανοδικές μετοχές έναντι 160 πτωτικών, ενώ 22 τίτλοι κατέγραψαν απώλειες από 4% έως 9,3%.

Στις επιμέρους μετοχές, νέο ιστορικό χαμηλό για τη Lannet, ενώ από τους θετικούς πρωταγωνιστές ξεχώρισαν Microland, ΑΝΕΚ, Τηλέτυπος, Audio Visual, Olympic Catering, Σαράντης, Πετρόπουλος και Nexans.

Συμπληρωματικά, στη σημερινή συνεδρίαση ντεπουτάρισε και ο τίτλος της Pasal, όπου με ιδιαίτερα πυκνές συναλλαγές (682.975 τεμάχια) έκλεισε χαμηλότερα από την τιμή εισαγωγής και συγκεκριμένα στα 5,84 ευρώ, με απώλειες 2,67%.

-----Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 5.112,22 μονάδες, με εβδομαδιαίες απώλειες 0,78%. Ο FTSE 20 υποχώρησε κατά 1,31%, ενώ αντίθετα ο Mid 40 σημείωσε οριακή άνοδο 0,03% και ο Small Cap 80 ενισχύθηκε κατά 0,52%.

Από τους επιμέρους κλάδους, με σημαντικά κέρδη ολοκλήρωσαν την εβδομάδα ο κλάδος των τροφίμων και ποτών (4,46%), των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (3,65%) και του πετρελαίου και αερίου (2,09%).

Αντίθετα, τις υψηλότερες απώλειες κατέγραψαν ο κλάδος της υγείας (-2,81%), των τραπεζών (-2,48%), των βιομηχανικών προϊόντων και υπηρεσιών (-1,32%), των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών (-1,27%) και των μέσων ενημέρωσης (-1,03%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: ΕΥΑΘ (32,07%), PC Systems (24,36%), ΑΝΕΚ (ΠΟ ’90 24,22%), Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (19,55%), Creta Farm (16,09%), Nexans (16,08%), ΕΥΔΑΠ (13,32%), Microland (12,64%), ΟΛΘ (11,52%) και Paperpack (11,11%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Βιοσώλ (-17,02%), Informer (-16,42%), Εμπορικός Δεσμός (ΠΟ -16,13%), Παρνασσός (-8,19%), SingularLogic (-8,19%), Μηχανική (-8,03%), Ελβιεμέκ (-8%), Χατζηκρανιώτη (-8%), Ιπποτούρ (-7,94%) και Lavipharm (-7,61%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v