Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρόγευση (;) για το 2008 η χθεσινή συνεδρίαση

Ποδαρικό με κέρδη για μετοχές φορέων του ευρύτερου Δημόσιου τομέα έκανε το ΧΑ. Με την καταγραφή νέων ιστορικά υψηλών για επιμέρους μετοχές, ”μόχλευση” στο μεσαίο τραπεζικό χώρο, επαναφορά βιομηχανικών ομίλων, αλλά και προεξόφληση έντονης μεταβλητότητας βασικών δεικτών-μετοχών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Πρόγευση των όσων θα πρέπει να περιμένουμε για φέτος λάβαμε χθες. Μερική αυτονόμηση της Αθήνας από τις ευρωπαϊκές αγορές και τη Νέα Υόρκη, καθ’ ότι χθες παίζαμε με… πλεονέκτημα ώρας.

Έντονη δραστηριοποίηση ξένων επενδυτικών οίκων, ελληνικών εφοπλιστικών κύκλων, χαρτοφυλακίων του Δημοσίου και βραχυπρόθεσμων παικτών σε μετοχές εταιρειών όπου προεξοφλούνται επιχειρηματικές κινήσεις. Και δη Δημόσιου χαρακτήρα.

Αλλά και υψηλή μεταβλητότητα, το μόνο… βέβαιο για το 2008, όπως πολύ εύγλωττα υπενθυμίζει ο Δημήτρης Τζάνας (σύμβουλος επενδύσεων της Proton Bank).

Το σίγουρο είναι πως οι ισχυροί παίκτες που διαφεντεύουν τις τύχες του Χρηματιστηρίου Αθηνών τα τελευταία 3-4 χρόνια, μας έδωσαν να καταλάβουμε από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση της χρονιάς πώς θα παίξουν μπάλα φέτος.

Συχνά σε αγαστή συμφωνία με το… Δημόσιο, ενίοτε επιχειρώντας προεξόφληση επιχειρηματικών κινήσεων για τις οποίες έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται αρκετά νωρίτερα από το ευρύτερο επενδυτικό κοινό και συχνότατα για λογαριασμό συμφερόντων ελληνικών εφοπλιστικών κύκλων.

Τους τελευταίους, εκτιμάμε, πως θα τους δούμε να συμμετέχουν ενεργότερα από κάθε άλλη χρονιά φέτος στα δρώμενα, είτε αφορά στη συμμετοχή τους στη ΔΕΗ, τις εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες, εμπόριο, μεσαίου μεγέθους τράπεζες, είτε σε μεμονωμένες περιπτώσεις εταιρειών που μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Ένας κλάδος όπου προεξοφλείται περαιτέρω συγκέντρωση δυνάμεων θεωρείται ο κατασκευαστικός. Στο σχετικό θέμα του Γιώργου Α. Σαββάκη επιχειρείται η καταγραφή της… μεγάλης μεταμόρφωσης που οδηγεί στη συγκρότηση ακόμη μεγαλύτερων σχημάτων με τη συμμετοχή ξένων ομίλων και εμφανή τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων των ελληνικών εταιρειών.

Ας μην ξεχνάμε πως μέσα στον Γενάρη ”στήνεται” το εργοτάξιο στην Κορίνθου-Πατρών, ενός έργου που υπολογίζεται να παραδοθεί σε 40 μήνες και να αποφέρει επιπλέον έσοδα (από τα αυξημένα διόδια) στους κατασκευαστές.

Το ενθαρρυντικό είναι πως η χρονιά ξεκινά με συντήρηση της ”μόχλευσης” στο χώρο των μεσαίων τραπεζών, με συμβιβασμό των Ελληνικών Πετρελαίων και της κυβέρνησης των Σκοπίων, ενεργό συμμετοχή της Morgan Stanley στα τεκταινόμενα στην ΕΥΔΑΠ, αντίδραση του Μυτιληναίου, νέο ιστορικό υψηλό για την Sprider, ”καλό ποδαρικό” από τις θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο, κινητικότητα στο μέτωπο των Ελληνικών Χρηματιστηρίων.

Εν μέρει ικανοποιητική θεωρείται από ανθρώπους της αγοράς η ”μόχλευση” που επιχειρείται σε ένα μέρος του μικρομεσαίου χώρου. Από την Nexans (Alcatel), την Byte, τη Yalco, την Infrom Λύκος (ξεκινάει σήμερα η διαπραγμάτευση 103.000 νέων μετοχών), μέχρι ορισμένες ”μικρές δυνάμεις” της χαμηλότερης αποτίμησης.

Και αν για σήμερα-αύριο ορισμένοι προεξοφλούν διόρθωση της αγοράς και υποχώρηση του 20άρη προς τις 2.720 μονάδες, καλό θα ήταν να ληφθούν υπ’ όψιν οι βουλές ισχυρών παικτών που λαβαίνουν θέσεις για υψηλότερα.

Το πιθανότερο είναι πως σήμερα-αύριο η αγορά θα επιβεβαιώσει την εκτίμηση όσων προβλέπουν έντονες συγκινήσεις, ακραίες μεταβολές και θεαματικές ανατροπές για φέτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v