Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με κέρδη 17,86% αποχαιρετά το 2007 το ΧΑ

Ανοδική συνεδρίαση με χαμηλό ρεκόρ τζίρου η τελευταία του χρηματιστηριακού έτους, που έδωσε στο Γενικό Δείκτη κέρδη 17,86%, συμπληρώνοντας πέμπτη συνεχόμενη ανοδική χρονιά. Στο υψηλό ημέρας η αναλογία ανοδικών-πτωτικών μετοχών. Εμφανής η διάθεση καλλωπισμού των αποτιμήσεων χωρίς ακρότητες. Χρόνια πολλά και ευτυχισμένο το 2008.

του Θ. Σταυρόπουλου

Η τελευταία συνεδρίαση του χρηματιστηριακού έτους βρήκε το Γενικό Δείκτη να κερδίζει σε ετήσια βάση 17,86%, αλλά συνδυάστηκε και με νέο αρνητικό ρεκόρ τζίρου.

Κάτι το οποίο ήταν περίπου αναμενόμενο, καθώς η συνεδρίαση αυτή εξελίχθηκε εν μέσω εορταστικής ραστώνης.

Θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί σαν συνεδρίαση ήπιου βηματισμού, με κάποιες διαθέσεις καλλωπισμού των αποτιμήσεων κατά το τελευταίο ημίωρο, χωρίς να σημειωθούν ακρότητες πλην ελαχίστων περιπτώσεων, ενώ οι τελευταίες δημοπρασίες έδωσαν στο Γενικό Δείκτη 8 επιπλέον μονάδες και τον έκλεισαν πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας.

Για να συμβεί αυτό το τελευταίο, χρειάστηκε ο τίτλος της ΔΕΗ να κλείσει με κέρδη υψηλότερα του 3% ενώ με αξιοσημείωτα κέρδη έκλεισαν Motor Oil, ΟΠΑΠ και MIG.

Θετική μεταβολή για Βιοχάλκο, Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίο, ΟΤΕ, Alpha Bank, Εθνική, Eurobank, Κύπρου και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ενώ σημαντικός αριθμός δεικτοβαρών τίτλων έκλεισε αμετάβλητος και συγκεκριμένα, οι: Πειραιώς, Αγροτική, Coca Cola και Τιτάνας.

Αντίθετα, απώλειες μεγαλύτερες του 2% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας για την Ελληνική Τεχνοδομική, κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας με αξιοσημείωτες απώλειες και για την Intralot ενώ με αρνητικό πρόσημο έκλεισε και ο τίτλος της MPB.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε στο σύνολο σχεδόν της συνεδρίασης με θετικό πρόσημο, το σχετικά μικρό εύρος των 28 μονάδων δεν εμπόδισε τις σημαντικές διακυμάνσεις, ενώ το τελικό κλείσιμο ήλθε στις 5.178,83 μονάδες με κέρδη 0,52% ενώ ο τζίρος κατέγραψε νέο αρνητικό ρεκόρ έτους, φθάνοντας τα 144 εκατ. από τα οποία μάλιστα πρέπει να αφαιρεθούν τα 10,2 που αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Για τους λάτρεις των στατιστικών, η χρηματιστηριακή χρονιά που σταθερά κινείται προς τη θύρα εξόδου είναι η πέμπτη συνεχόμενη ανοδική για το Γενικό Δείκτη, σε μια προσπάθεια αναρρίχησης που έχει ξεκινήσει από το 2003 (+29,5%), για να ακολουθήσουν το 2004 (+23,1%), το 2005 (+31,5%) και το 2006 (+19,9%).

Τεχνικά, τόσο η εικόνα του FTSE όσο και αυτή του Γενικού Δείκτη αφήνουν περιθώρια συγκρατημένης αισιοδοξίας. Ειδικότερα, όσο ο πρώτος δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 2.740 μονάδων και ακόμη καλύτερα, εάν κατορθώσει κλείσιμο υψηλότερα των 2.755 μονάδων, δημιουργεί όλες τις τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς τις 2.770 και 2.780-90 μονάδες.

Αντίθετα, οι πρώτες στηρίξεις στις 2.739, 2.720 και 2.710 μονάδες.

Οι περισσότεροι παράγοντες της αγοράς παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξοι, έστω και εάν επισημαίνουν την αστάθεια του διεθνούς περιβάλλοντος, και εκτιμούν ότι τουλάχιστον στον πρώτο μήνα του νέου χρηματιστηριακού έτους, ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων.

Εξαιρετικά χαμηλών συναλλαγών η συνεδρίαση στην αγορά παραγώγων, που λόγω χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας δεν επιτρέπει ιδιαίτερα σχόλια, παρά μόνο ότι τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισαν ελαφρώς χαμηλότερα από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη.

Στο υψηλό ημέρας η σχέση ανοδικών (172) - πτωτικών (64) μετοχών ενώ η διάθεση καλυτέρευσης των αποτιμήσεων επέτρεψε σε 21 τίτλους να καταγράψουν κέρδη από 5-29,19%.

Από τις επιμέρους μετοχές, οι δημοπρασίες έστειλαν την Καθημερινή στο +10,16%, στις πρώτες θέσεις των κερδισμένων Τσουκαρίδης, Vell Group, Ασπίς Πρόνοια, Compucon, Sato, ΓΕΚ, όμως δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί υπερβολή ότι την παράσταση έκλεψε ο τίτλος της ΕΥΑΘ (+8,62%).

Υ.Γ. Καλή χρονιά με υγεία για όλους και όλες οι προσδοκίες να επαληθευτούν στο …limit up.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v