Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μερική ανάκαμψη εν αναμονή της Wall Street

Σχετική ανάκαμψη από τα χαμηλά ημέρας όμως το ενδιαφέρον παραμένει επικεντρωμένο σε ελάχιστες μετοχές και η συναλλακτική απαξίωση παραμένει παρούσα. Στο 1 προς 1,4 η αναλογία ανοδικών – πτωτικών τίτλων σε μια συνεδρίαση που πιθανότατα θα δώσει ένα από τα αρνητικότερα ρεκόρ του 2007 στο τζίρο.

του Θ. Σταυρόπουλου

Περιορίζουν τις αρχικές απώλειες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια (ο DAX έχει γυρίσει σε μικρά κέρδη) και αυτή την αντίδραση δείχνει να ακολουθεί και το ΧΑ που έχει περιορίσει αισθητά τις αρχικές απώλειες αν και ο ΓΔ καταγράφει πτώση.

Για να συμβεί αυτή η αντίδραση σημειώνουν αξιοσημείωτα κέρδη τα ΕΛΠΕ, κινούνται θετικά οι ΟΠΑΠ, Βιοχάλκο, ΑΤΕ, ΟΤΕ και Eurobank, ενώ έχουν μειώσει αισθητά τις αρχικές απώλειες Εθνική και MPB.

Αντίθετα συνεχίζουν να καταγράφουν αξιοσημείωτες απώλειες Intralot (με συναλλαγές που μετά βίας ξεπερνούν τις 11.000 κομμάτια) Μυτιληναίος, Πειραιώς και ΤΤ, ενώ όλοι οι υπόλοιποι τίλοι του FT 20 κινούνται πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος με τον τίτλο της Motor Oil να δημιουργεί τη μεγαλύτερη αίσθηση αφού μετά από 4 ώρες συνεδρίασης δεν έχει κατορθώσει να ξεπεράσει σε όγκο τα 10.000 κομμάτια.

Ασφαλώς όλα αυτά αφορούν τους θεωρούμενους δεικτοβαρείς τίτλους αφού από κει και χαμηλότερα η συναλλακτική απαξίωση δηλώνει έκδηλα παρούσα, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τη μικτή αξία συναλλαγών η οποία λίγο πριν τις 14.30 μόλις και μετά βίας ξεπερνά τα 88 εκατ. ευρώ εκ των οποίων πρέπει να αφαιρεθούν τα 16,8 εκατ. που αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Εμφανής η διάθεση των εμπλεκομένων ο ΓΔ να κρατηθεί άνω των 5.100 μονάδων όμως μεγαλύτερο προβληματισμό συνεχίζει να προκαλεί η συναλλακτική απονεύρωση, ενός πολύ μεγάλου τμήματος του ταμπλό.

Πτωτική συνεδρίαση με καλύτερη συμπεριφορά στα παράγωγα όπου τα ΣΜΕ του FT 20 υψηλότερα από το δείκτη στην υποκείμενη όμως οι εξαιρετικά χαμηλές συναλλαγές δυσκολεύουν το έργο όσων προσπαθούν να προβλέψουν έστω και την βραχυπρόθεσμη τάση.

Η μέχρι στιγμής αναλογία ανοδικών – πτωτικών τίτλων διαμορφώνεται στο 1 προς 1,4, ενώ αν συνεχιστεί ο ίδιος ρυθμό έως το τέλος πιθανότητα το ΧΑ να καταγράψει ένα από τα αρνητικότερα ρεκόρ τρέχοντος έτους αναφορικά με το τζίρο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v