Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μετοχές: Δυο αντίδοτα για την κρίση

Η σημερινή περίοδος δεν είναι η καλύτερη για τις μετοχές. Το πετρέλαιο ανεβαίνει, οι αγορές χρήματος είναι σε τεταμένη κατάσταση παρά την βελτίωση ενώ οι ανησυχίες για τα εταιρικά κέρδη του 2008 παραμένουν. Παρ’ όλα αυτά μερικές εταιρείες δεν έχουν λόγο να ανησυχούν γιατί διαθέτουν δύο αντίδοτα για την κρίση.

Μετοχές: Δυο αντίδοτα για την κρίση
Η επίθεση λένε είναι η καλύτερη άμυνα.

Αρκεί όμως να γίνεται στη σωστή χρονική στιγμή και να χρησιμοποιούνται τα κατάλληλα όπλα. Αν αυτά δεν γίνουν τότε είναι πολύ πιθανόν η επίθεση να καταλήξει σε κατάρρευση.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε εποχές όπως η σημερινή όπου η αβεβαιότητα και η αυξημένη μεταβλητότητα κυριαρχούν στις αγορές.

Πόσο περίπλοκη είναι η κατάσταση αποδείχθηκε πάλι χθες.

Η τιμή του συμβολαίου αργού παράδοσης Φεβρουαρίου ξεπέρασε τα 95 δολάρια το βαρέλι, οι τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ υποχώρησαν τον Οκτώβριο περισσότερο απ’ οτι περίμεναν οι περισσότεροι ενώ εντάθηκαν οι ανησυχίες για τις λιανικές πωλήσεις τις ημέρες των γιορτών.

Παρά την διακηρυγμένη θέση της Fed και άλλων μεγάλων κεντρικών τραπεζών να κάνουν ότι χρειάζεται για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στις αγορές χρήματος και να υποχωρήσουν τα διατραπεζικά επιτόκια πιο κοντά στα παρεμβατικά επιτόκια, οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι στις μετοχές.

Κανείς δεν μπορεί να τους κατηγορήσει γι’ αυτό αν και ο αντίλογος θέλει τις μεγάλες ευκαιρίες να παρουσιάζονται σε καταστάσεις αναμπουμπούλας.

Όμως, δεν είναι μυστικό ότι οι μετοχές ορισμένων εταιρειών έχουν σαφώς περισσότερες πιθανότητες να τα πάνε καλύτερα, ακόμη κι αν η κατάσταση επιδεινωθεί, σε σχέση με άλλες.

Πρόκειται για εταιρείες με υψηλές ελεύθερες ταμειακές ροές (free cash flow) που μπορούν να διαθέσουν το ρευστό είτε για να επαναγοράσουν δικές τους μετοχές, είτε για να διανείμουν μεγαλύτερο μέρισμα στους μετόχους τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εταιρείες που απαρτίζουν τον πανευρωπαικό δείκτη DJ Stoxx εμφάνισαν ελεύθερες ταμειακές ροές μεγαλύτερες από 400 δις ευρώ το 2006 και δεν αποκλείεται να βρίσκονται στα ίδια η υψηλότερα επίπεδα το 2007 όταν γίνει η σούμα.

Οι ελεύθερες ταμειακές ροές αναφέρονται στο ρευστό που διαθέτουν οι επιχειρήσεις μετά τις επενδύσεις που έκαναν.

Είναι γνωστό ότι πολλές εταιρείες χρησιμοποίησαν αυτές τις ταμειακές ροές για να μειώσουν το χρέος τους και να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους τα προηγούμενα χρόνια. Ταυτόχρονα, οι ίδιες εταιρείες αύξησαν το ποσό των κεφαλαίων που διέθεσαν για επαναγορά ιδίων μετοχών και μερίσματα από το 2003 μέχρι σήμερα.

Με δεδομένη την τωρινή συγκυρία όπου το ”ρευστό είναι βασιλιάς”, οι μετοχές των εταιρειών που είναι σε θέση να ενεργοποιήσουν μεγαλύτερα προγράμματα επαναγοράς ιδίων μετοχών και να διανείμουν μεγαλύτερα μερίσματα σε πιο μόνιμη βάση, π.χ. αυξάνοντας το ποσοστό των κερδών τους που διανέμουν, θα αποδειχθούν οι πιο ανθεκτικές στη κρίση.

Ας μην ξεχνάμε ότι τόσο η επαναγορά ιδίων μετοχών όσο και η διανομή αυξημένου μερίσματος ισοδυναμεί με επιστροφή μετοχών στους μετόχους.

Μάλιστα, η επαναγορά ιδίων μετοχών ενισχύει επίσης τα κέρδη ανα μετοχή.

Δεν είναι τυχαίο ότι υπήρξαν εταιρείες στο παρελθόν που είδαν τα κέρδη τους να μειώνονται σε απόλυτα νούμερα αλλά τα κέρδη ανα μετοχή να αυξάνονται λόγω των προγραμμάτων επαναγοράς.

Ακόμη λοιπόν κι αν η σημερινή κρίση διαρκέσει περισσότερο υπάρχουν εταιρείες που μπορούν να διαθέσουν τα δυο αντίδοτα, δηλαδή επαναγορά ιδίων και αυξημένα μερίσματα, για να αντέξουν και να υπεραποδόσουν.

Είναι κάτι που κάθε επενδυτής με επενδυτικό ορίζοντα τουλάχιστον ενός έτους μπορεί να εκτιμήσει.



Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v