Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Καλλωπιστικό” το κατευόδιο του 2007

Με την καλύτερη δυνατή αποτίμηση επιχειρείται να αποχαιρετήσουν το ’07 ορισμένες εισηγμένες. Για διαφορετικούς, βέβαια, λόγους για την καθεμία. Από νέα ιστορικά υψηλά ξεκινά ο ΟΛΠ, κοντά σε ”ιστορικές κορυφές” 3Ε, ΕΧΑΕ, ”παλεύει” τα 47 ευρώ η Εθνική.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Απολογιστικού χαρακτήρα θεωρούνται οι δύο τελευταίες συνεδριάσεις για τη φετινή χρονιά. Συνάμα καταβάλλεται προσπάθεια να διαμορφωθεί η καλύτερη δυνατή αποτίμηση για μετοχές εταιριών-επιλογών ξένων επενδυτικών οίκων και ελληνικών εφοπλιστικών κύκλων.

Οι συναλλαγές των 205 εκατ. ευρώ χθες (από τα οποία περίπου 20 αφορούσαν σε προσυμφωνημένες πράξεις) θεωρούνται ικανοποιητικές. Θεωρούνται, όμως, ενδεικτικές του ενδιαφέροντος που επιδεικνύεται από μερίδα επενδυτικών κύκλων το ’08 να ξεκινήσει από καλύτερους οικονομικούς όρους.

Από τη μετοχή της Εθνικής, του ΟΛΠ, της Coca Cola 3Ε μέχρι την Ηλεκτρονική Αθηνών, τα ΕΧΑΕ, την Ελληνική Τεχνοδομική αλλά και τις Yalco, Everest, Μουζάκη, Καθημερινή και αρκετές ακόμη περιπτώσεις φαίνεται πως αρκετοί είναι αυτοί που το ”παλεύουν” ακόμη και στις τελευταίες συνεδριάσεις.

Στον ΟΛΠ η καταγραφή νέας ιστορικής υψηλής επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον τόσο του Δημοσίου να αξιοποιήσει ένα… πάγιο-γωνία όσο και ισχυρότατων επενδυτικών - εφοπλιστικών κύκλων να διαμορφώσουν αποτίμηση όπου θα προεξοφλείται το όφελος της στρατηγικής συνεργασίας.

Στην περίπτωση των λιμανιών, βέβαια, επιμένουμε πως καθοριστική θεωρείται η προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού και η συναίνεση των εργαζομένων.

Στην Εθνική είναι εμφανής η προσπάθεια μερίδας επενδυτικών κύκλων να διαμορφωθεί σημείο εκκίνησης για το ’08 πέριξ (ει δυνατόν υψηλότερα) των 47 ευρώ.

Για την 3Ε το ενδοσυνεδριακό, χθες, υψηλό των 30 ευρώ καθιστά ζήτημα χρόνου την κίνηση για την καταγραφή ακόμη μίας κορυφής.

Στα 23,74 ευρώ διαμορφώνεται, όμως, η μετοχή των ΕΧΑΕ, δηλαδή λίγο χαμηλότερα από τα 23,98 ευρώ που αποτελούν το ιστορικά υψηλό για τον τίτλο. Στα ΕΧΑΕ αποτελεί εκτίμησή μας πως θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον από ξένο ή ξένους φορείς, στο πρώτο δίμηνο της επόμενης χρονιάς.

Επενδυτικοί κύκλοι φαίνεται να ποντάρουν, για διάφορους λόγους, σε βραχυμεσοπρόθεσμη ”μόχλευση” σε μετοχές για παράδειγμα των ΕΛΠΕ, Γενικής Τράπεζας, Σιδενόρ, Σελόντα, Intracom, J&P Άβαξ, Ασπίς, Σαράντης, Forthnet.

Στη Γενική θα επιμείνουμε πως παρατηρείται, τουλάχιστον από την αρχή Δεκεμβρίου, μεθοδικό ”μάζεμα” από δύο ισχυρές χρηματιστηριακές που ”σπάνια κάνουν λάθος επιλογή”.

Για τη Σιδενόρ αλλά και για τον όμιλο Βιοχάλκο ευρύτερα θεωρούμε πως το 2008 θα είναι η χρονιά-καταλύτης, γενναίων ανακατατάξεων ή ακόμη και ιστορικών μεταβολών σε αυτόν τον παραδοσιακό βιομηχανικό ελληνικό όμιλο.

Σε Intracom, Σελόντα, J&P Άβαξ αλλά και σε αρκετές ακόμη εταιρίες αρκετοί παίκτες ”ποντάρουν” είτε στην εκτίμησή τους πως η αποτίμηση μιας εταιρίας δεν δικαιολογείται να υποχωρήσει χαμηλότερα είτε σε έναν σταθερό ρυθμό ανάπτυξης, που κρατά στο επίκεντρο την εισηγμένη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v