Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με ”χαλαρό” εορταστικό βηματισμό η Σοφοκλέους

Γιορτινό ”κλείσιμο” του ’07 θα ήθελαν όσοι παραμένουν εντός ”παιδιάς”. Οι τελευταίες εξελίξεις στον ΟΤΕ, η αφύπνιση του τραπεζικού κλάδου και τα επιμέρους συντηρούν το όποιο επενδυτικό ενδιαφέρον. Στις 15:00 το κλείσιμο στο Χ.Α.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Με κέρδη 0,24% την προηγούμενη εβδομάδα, το κλίμα στις ξένες αγορές γιορτινό και την Πειραιώς να πιάνει 6% στη δημοπρασία (της 21ης Δεκεμβρίου), η αγορά ετοιμάζεται για το τέλος του ’07.

Κλειστή σήμερα η γερμανική αγορά, κλείσιμο νωρίτερα (15:00) στη Σοφοκλέους, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα το κλείσιμο θέσεων στα παράγωγα για τον μήνα Δεκέμβριο, και όσοι παραμένουν εντός παιδιάς ασχολούνται με τα της επόμενης χρονιάς.

Αναμφίβολα η κίνηση που αποτελεί ”προίκα” για τον Ιανουάριο είναι η συναινετική απόφαση του Δημοσίου και του Marfin Investment Group, να κινηθούν πλέον συναινετικά στο θέμα του ΟΤΕ.

Κίνηση που σηματοδοτεί ραγδαίες εξελίξεις, σημαντικές όχι μόνο για τον Οργανισμό αλλά και για τους εμπλεκομένους. Να σημειωθεί πως ο όμιλος MIG θα έχει, πλέον, λόγο σε ένα από τα καίρια θέματα που είχε εγείρει όσον αφορά στους όρους δανεισμού του Οργανισμού.

Από την άλλη, ο απολογισμός της χρονιάς βρίσκει σε αναδιάρθρωση επιμέρους κλάδους, εταιρίες και επενδυτικούς κύκλους. Η χρονιά βρίσκει, για παράδειγμα, τη μετοχή της 3Ε σε απόσταση μόλις τεσσάρων… λεπτών από τα ιστορικά υψηλά, αλλά και τη μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής χαμηλότερα και των οκτώ ευρώ.

Η χρονιά κλείνει με τον ΑΒ Βασιλόπουλο να δικαιώνει απόλυτα όσους επέμεναν σε μια σαφώς υποτιμημένη εταιρία (στις αρχές του χρόνου). Μετοχές εταιριών όπως Σαράντης, Lamda Development, Ελληνικά Χρηματιστήρια, Ηλεκτρονική Αθηνών, Ελληνική Τεχνοδομική αλλά και ΟΛΠ - ΟΛΘ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΣΙΔΕΝΟΡ - Σωληνουργεία Κορίνθου και αρκετές ακόμη βρέθηκαν και παραμένουν στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Από τη χαμηλότερη αποτίμηση μετοχές εταιριών όπως ΕΛΓΕΚΑ, Σελόντα, Κρι Κρι, ΕΛΒΕ, Βιοκαρπέτ, Μουζάκης, Βάρδας, AS Company έχουν τα φόντα να παραμείνουν εντός παιδιάς.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο κλάδος της τεχνολογίας, είτε αναφερόμαστε στη Nexans είτε στις Ιντερτέκ, Unibrain, Profile.

Η Nexans έδωσε υπεραξίες μέσα στη χρονιά, όμως διόρθωσε σημαντικά στη συνέχεια χάνοντας, πλέον, 16% από την αρχή του έτους. Η Profile έχει χαμηλό δανεισμό, υψηλή ανάπτυξη και στα σχέδια της διοίκησης συμπεριλαμβάνονται και εξαγορές στη συνέχεια.

Σταθερή η συμπεριφορά της Unibrain με τις εξελίξεις να μην έχουν ολοκληρωθεί, ενώ στην Ιντερτέκ ενδιαφέρον παρουσιάζει η πρόσφατη δημοσίευση της αλλαγής που θα γίνει στο καταστατικό.

Μέσα στο 2007 συνέχισαν να επιβεβαιώνουν το επενδυτικό ενδιαφέρον μετοχές εταιριών που σε γενικές γραμμές στηρίζουν τους επενδυτές τα τελευταία χρόνια.

Είτε αναφέρεται κάποιος στον Φουρλή, είτε στη Frigoglass, είτε σε αρκετές ακόμη εταιρίες που ”κλείνουν” το 2007 από υψηλότερη θέση.

Όσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη τάση, στις συνεδριάσεις που απομένουν μέχρι το τέλος της χρονιάς τεχνικό και μόνο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ενδεχόμενο διαμόρφωσης του Γ.Δ. υψηλότερα των 5.080-5.120.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v