Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση - MIG: Και επί ΟΤΕ... ειρήνη!

Σε μια πρώτη συμφωνία που αποτρέπει ρήξεις και προφυλάσσει το κύρος του OTE κατέληξαν οι βασικοί μέτοχοι και η διοίκηση του Οργανισμού. Δεν θα γίνει έκτακτη συνέλευση. Σε τριμελή επιτροπή το θέμα του δανεισμού εξαγοράς της COSMOTE, μέλος της οποίας θα είναι και ο κ. Θ. Βενιάμης.

Κυβέρνηση - MIG: Και επί ΟΤΕ... ειρήνη!
Σε μια πρώτη συμφωνία που προστατεύει το κύρος του ΟΤΕ και αποτρέπει την περαιτέρω όξυνση σε μετοχικό επίπεδο, με εκατέρωθεν καλή πίστη και υποχωρήσεις, κατέληξαν οι δύο βασικοί μέτοχοι και η διοίκηση του Οργανισμού, με αποτέλεσμα να αποσύρει η MIG το αίτημά της για σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης με συγκεκριμένη ”ατζέντα” ελέγχου αποφάσεων της διοίκησης.

Ωστόσο, στο βασικότερο ίσως θέμα το οποίο είχε θέσει η MIG, δηλαδή τη διαδικασία και τους όρους ανάληψης δανεισμού ύψους 2,7 δισ. ευρώ, για χρηματοδότηση εξαγοράς των μειοψηφιών της COSMOTE, υπήρξε μια εντυπωσιακή εξέλιξη.

Η διοίκηση του ΟΤΕ (κατ’ ουσίαν δηλαδή ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κ. Παναγής Βουρλούμης) συμφώνησε στον σχηματισμό τριμελούς επιτροπής, η οποία θα επιβλέψει τη διαπραγμάτευση των όρων της μακροχρόνιας χρηματοδότησης για την εξαγορά της COSMOTE, προκειμένου να διαπιστώσει αν είναι οι συμφερότεροι.

Έχει δε ιδιαίτερο νόημα το γεγονός ότι μέλος της επιτροπής αυτής είναι και ο γνωστός εφοπλιστής κ. Θεόδωρος Βενιάμης, ο οποίος παρότι είναι μέλος του Δ.Σ. του ΟΤΕ πολύ πριν από την είσοδο της MIG στο μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού και δεν έχει οριστεί από αυτήν, δεν παύει να είναι εκ των βασικών μετόχων της αλλά και μέλος του advisory board της Marfin Investment Group.

Μέσω αυτών των ”εκατέρωθεν κινήσεων” καθίσταται προφανές ότι επικράτησε τελικά ο ρεαλισμός και το συμφέρον του ίδιου του ΟΤΕ (η καταρράκωση του οποίου ασφαλώς δεν είναι στις βλέψεις ή προς το συμφέρον καμίας πλευράς).

Κι έτσι έγινε –έστω και έμμεσα, με διπλωματικό τρόπο- ένα πολύ σημαντικό βήμα, ”συνομιλίας” αλλά και αποδοχής εκ μέρους τόσο της διοίκησης όσο και του Δημοσίου, ότι στις αποφάσεις πρέπει να υπάρχει κριτική αλλά και διάλογος, προς όφελος τελικά όλων των μετόχων και του ίδιου του Οργανισμού.

Το γεγονός αυτό, αναφέρουν γνώστες των ευρύτερων συνθηκών, δημιουργεί πλέον προοπτικές περαιτέρω consensus ανάμεσα στις δύο πλευρές που εμφανίστηκαν για ένα διάστημα να ”αντιμάχονται”.

Κι αυτό ίσως συνέβη, ως έναν βαθμό, λόγω του κλίματος ανασφάλειας που καλλιεργήθηκε έντονα, ακόμη και με δημοσιεύματα, ως προς τις προθέσεις της MIG σε σχέση με το ενδεχόμενο ”επιθετικής εξαγοράς” του Οργανισμού, παρότι πολλάκις η ίδια η εταιρία ξεκαθάρισε ότι δεν έχει τέτοιες προθέσεις και ότι σέβεται τον κυριαρχικό ρόλο του Δημοσίου σε μια γκάμα στρατηγικών θεμάτων.

Oι ανακοινώσεις ΜΙG και ΟΤΕ:

”O OTE ανακοινώνει ότι, ύστερα από συζητήσεις μεταξύ της Διοίκησης της εταιρίας και των εκπροσώπων της Marfin Investment Group Ανώνυμος Εταιρία Συμμετοχών, συμφωνήθηκε ότι το συμφέρον της εταιρίας, των μετόχων και των εργαζομένων της επιβάλλει τη μη σύγκληση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης που είχε ζητήσει η τελευταία.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΤΕ αποφάσισε τη συγκρότηση τριμελούς επιτροπής αποτελούμενης από τα μέλη του κ. Ι. Γεωργάνα, Π. Ταμπούρλο και Θ. Βενιάμη, η οποία και θα επιβλέψει τη διαπραγμάτευση των όρων της μακροχρόνιας χρηματοδότησης της εξαγοράς των μειοψηφιών της COSMOTE.

Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΤΕ δήλωσε ότι επικράτησε εκατέρωθεν η λογική και ο κοινός νους, διότι η επιχείρηση χρειάζεται ηρεμία για να επικεντρωθεί στο έργο της, που είναι η συνεχής βελτίωσή της προς το συμφέρον όλων των μετόχων”.

Και το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της MIG:

”H MARFIN INVESTMENT GROUP (”MIG”) ανακοινώνει ότι, ύστερα από συζητήσεις μεταξύ της Διοίκησης της εταιρίας και των εκπροσώπων του ΟΤΕ, συμφωνήθηκε ότι το συμφέρον του ΟΤΕ, των μετόχων και των εργαζομένων του επιβάλλει τη μη σύγκληση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης που είχε ζητήσει η MIG.

Ο αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της MIG δήλωσε ότι επικράτησε εκατέρωθεν η λογική και ο κοινός νους ότι ο ΟΤΕ χρειάζεται ηρεμία για να επικεντρωθεί στο έργο του, που είναι η συνεχής βελτίωσή του προς το συμφέρον όλων των μετόχων”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v