Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διαθέσεις εορταστικής ”μόχλευσης” στο ΧΑ...

Ικανοποιητική η ανάκαμψη από τα χαμηλά της προηγούμενης εβδομάδας (4.965 μονάδες) λόγω του παραδοσιακού καλλωπισμού αποτιμήσεων, ενώ δεν αποκλείεται συνέχεια με μεγαλύτερη ”μόχλευση” μέχρι να κλείσει η χρονιά. Τα στατιστικά της εβδομάδας. Τι σχολιάζει ο Μ. Χατζηδάκης.

Κερασάκι στην τούρτα του πατροπαράδοτου ”καλλωπισμού” της αποτίμησης των επενδυτικών χαρτοφυλακίων φαίνεται να αποτελεί η συμφωνία μεταξύ ΟΤΕ και Marfin Investment Group.

Και αν για την παραδοσιακή διαδικασία του window dressing δεν είχαμε και πολλές επιφυλάξεις για το πότε και μέσω ποιων μετοχών – κλειδιών θα επιτυγχάνονταν, ακόμη πιο λίγες διατηρούσαμε για τις εξελίξεις στον ΟΤΕ.

Σε επίπεδο Γενικού Δείκτη η αγορά πραγματοποίησε ένα μόνο μικρό βήμα της τάξεως του 0,24%, με το μεγαλύτερο μέρος το… ταμπλό να μην ανταποκρίνεται στην πρόκληση.

Ωστόσο, είναι σημαντικό πως ο Γενικός Δείκτης περνά και πάλι τις 5.100 μονάδες, ο FTSE επανέρχεται υψηλότερα των 2.700 μονάδων (κλείνουν τα συμβόλαια μηνός Δεκεμβρίου χωρίς ζημιές) και επιχειρείται η ”μόχλευση” σε ένα μικρό μέρος του… ταμπλό.

Ωστόσο την ανοδική αντίδραση των τελευταίων ημερών αξίζει να την δούμε όχι από το επίπεδο της προηγούμενης Παρασκευής αλλά από τα χαμηλά εβδομάδας, δηλαδή κοντά στις 4.965 μονάδες.

Κάτι ανάλογο έχουμε να παρατηρήσουμε και για την αντίδραση του FTSE, που φέρνει τον συγκεκριμένο δείκτη σε τροχιά επαναπροσέγγισης της επόμενης αντίστασης προς τις 2.740-2.750 μονάδες.

Από το μέτωπο του ΟΤΕ είναι χαρακτηριστικός όσο και εύγλωττος ο τίτλος του σχετικού σχολίου (Και επί ΟΤΕ ειρήνη). Εάν κάποιος επιχειρούσε να… διαβάσει πίσω από το περιεχόμενο της ανακοίνωσης θα αναγνώριζε μεν διάθεση κοινής συναίνεσης για την άρση της εμπλοκής, αλλά και μία ήττα στα σημεία για την πλευρά του Οργανισμού.

Εν πάση περιπτώσει, αυτό που προέχει είναι η εξεύρεση κοινά αποδεκτής στρατηγικής και διαχείρισης του Οργανισμού βεβαίως και στο φλέγον θέμα του στρατηγικού εταίρου.

Το θετικό όμως είναι πως προς το τέλος της χρονιάς κλείνει με εκατέρωθεν υποχωρήσεις ένα μέτωπο που αφορά στον τρίτο τη τάξει (από πλευράς αποτίμησης) Οργανισμό του Χρηματιστηρίου.

Η παράδοση της μόχλευσης φαίνεται πως τηρείται και φέτος από τον όμιλο Βιοχάλκο (με αντίδραση κυρίως των ΕΤΕΜ, Χαλκόρ) αν και οι επιχειρηματικές εξελίξεις αφορούν στη Σιδενόρ και τα Σωληνουργεία Κορίνθου.

Με τις εξελίξεις να τρέχουν στην ακτοπλοΐα μπορεί να συντηρηθεί η ”μόχλευση” σε μετοχές εταιριών του κλάδου (όπως για παράδειγμα συνέβη εχθές σε Μινωικές, ΝΕΛ).

Από την άλλη, στις συνεδριάσεις που απομένουν μέχρι να κλείσει η χρονιά θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερη ”μόχλευση” που θα εξυπηρετούσε ορισμένα εγχώρια επενδυτικά σχήματα.

Η εικόνα της αγοράς, όπως διαμορφώθηκε τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις για μετοχές εταιριών του μικρομεσαίου χώρου θα μπορούσε να αποτελέσει προοίμιο για αυτά που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν μέχρι και την συνεδρίαση της 31ης Δεκεμβρίου.

Μ. Γελ.

-------------

Όπως σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, ”Το 2008 είναι μια χρονιά με πολλές ιδιαιτερότητες και χωρίς ακόμα να έχει προσδιοριστεί ένα γενικό consensus για το Γενικό Δείκτη.

Πιθανότατα και το 2008 θα έχει έντονες φάσεις μεταβλητότητας λόγω των ισχυρών πλέον εναυσμάτων από την διεθνή τάση, ισχυρή ένταση σε επιχειρηματικά deals μιας και τα ταμεία των εταιριών είναι ενισχυμένα από υγιή λειτουργική ρευστότητα ή φρέσκα επενδυτικά κεφάλαια ενώ το κλειδί της τάσης η κερδοφορία αναμένεται να εμφανίσει ακόμα μεγαλύτερες διαφοροποιήσεις μεταξύ των μεγάλων και των μικρών του ΧΑ, ειδικά πλέον στις περιπτώσεις που η επέκταση σε νέες αγορές μπαίνει σε φάση ωρίμανσης.

Οι αισιόδοξοι έχουν και πάλι περισσότερους λόγους να ελπίζουν σε βελτίωση των αποτιμήσεων από την στιγμή που οι αγορές άντεξαν τα ”πυρηνικά απόβλητα της σύγχρονης χρηματοοικονομικής” αλλά και το ακριβό πετρέλαιο που έγινε πλέον καθημερινότητα για τις αγορές.

Το Ελληνικό χρηματιστήριο συγκεντρώνει ακόμα δεδομένα υψηλής ανάπτυξης κερδοφορίας, γεωγραφικών πλεονεκτημάτων και συνεχούς εστίασης νέων κεφαλαίων με παράλληλη απουσία χαρακτηριστικών που θα το καθιστούσαν ευάλωτο σε βαθμό που να διατηρεί και το 2008 μια από τις κορυφαίες θέσεις στην προτίμηση των διεθνών κεφαλαίων.

-----Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 5.109,82 μονάδες, με εβδομαδιαία κέρδη 0,24%, με αποτέλεσμα τα κέρδη του από την αρχή του χρόνου να διαμορφωθούν στο 16,29%. Ο FTSE 20 ενισχύθηκε κατά 1,69%, ο Mid 40 σημείωσε πτώση 2%, ενώ ο Small Cap 80 υποχώρησε κατά 0,36%.

Από τους επιμέρους κλάδους, με κέρδη και μάλιστα αξιοσημείωτα ολοκλήρωσαν την εβδομάδα ο κλάδος των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών (6,71%), ο κλάδος των τραπεζών (2,30%)και των τηλεπικοινωνιών (2,20%).

Αντίθετα, όλοι οι υπόλοιποι κλάδοι ολοκλήρωσαν την εβδομάδα με απώλειες. Τις σημαντικότερες κατέγραψε ο κλάδος των πρώτων υλών (-4,48%), των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (-3,72%), της τεχνολογίας (-3,71%), του πετρελαίου και αερίου (-3,29%), των βιομηχανικών προϊόντων και υπηρεσιών (-2,91%) και των μέσων ενημέρωσης (-2,31%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Βιοσώλ (ΠΟ 29,63%), Alsinco (21,83%), Μουζάκης (21,67%), ΑΝΕΚ (ΠΟ ’96 18,23%), Βιοσώλ (17,95%), Marfin Financial Group (12,40%), Νίκας (11,73%), Κλωνατέξ (ΠΟ 8%), Ιντερτέκ (7,63%) και ΟΛΘ (6,48%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Μυτιληναίος (-59,69%), Γκάλης (-45,71%), Γιουρομπρόκερς (-20,69%), Lavipharm (-13,09%), Alma Ατέρμων (-12,24%), Καλπίνης – Σίμος (-12,03%), Πήγασος Εκδοτική (-11,95%), Φιέρατεξ (-10,53%), Παρνασσός (-10,40%) και ΝΕΛ (-10,23%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v