Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καλλωπίζοντας ανοίγει η όρεξη...

Το έθιμο του… καλλωπισμού φαίνεται πως τηρείται και φέτος διεθνώς. Ανοδικά συντηρούνται βασικοί δείκτες, μετοχές και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την ομαλή λήξη των Συμβολαίων μηνός Δεκεμβρίου.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στις περισσότερες αγορές επικρατεί κλίμα και διάθεση για διαμόρφωση καλύτερων αποτιμήσεων.

Με τον DAX στη Φρανκφούρτη να ενισχύεται μέχρι και 1,5%, θεωρείται λίγο έως πολύ αναμενόμενη η συντήρηση της καθαρά τεχνικής μορφής βραχυπρόθεσμης ανοδικής αντίδρασης βασικών δεικτών και μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Με συναλλαγές μάλλον μέτριες στα 39 εκατ. ευρώ, στα πρώτα 30-35 λεπτά της συνεδρίασης, και με το μεγαλύτερο μέρος των ξένων να μην έχει ενεργοποιήσει ακόμη τις εντολές του.

Έτσι για τον Γενικό Δείκτη, μετά την καταγραφή μιας ”κορυφής” κοντά στις 5.100 μονάδες (5.095,5 μονάδες), η αγορά ισορροπεί στα υψηλά με ποσοστό μεταβολής κοντά στο 0,7%.

Δεδομένης της φοράς διόρθωσης των ΟΤΕ, ΔΕΗ, η αντίδραση του FTSE 20 (κυμαίνεται εκ νέου στην περιοχή των 2.700 μονάδων) θεωρείται κυρίως τραπεζικού χαρακτήρα.

Με την Εθνική 1,4% υψηλότερα προς τα 46,84 ευρώ, τη Eurobank κατά 0,9% προς τα 23,42 ευρώ, τη Marfin κατά 2,6% προς τα 8,96 ευρώ, την Alpha Bank κατά 0,5% προς τα 24,66 ευρώ, η σύνθεση της αντίδρασης είναι προφανής.

Κοντά στα ιστορικά υψηλά συνεχίζονται οι συναλλαγές ξένων θεσμικών στη μετοχή της Coca Cola 3E, καθώς προσεγγίζονται τα 29,6 ευρώ (1,4%).

Στα λιμάνια, ο μεν ΟΛΠ υποχωρεί με ελάχιστη προσφορά προς τα 27,58 ευρώ, ενώ σε νέα κορυφή συνεχίζει ο ΟΛΘ προς τα 33,3 ευρώ.

Από τις μετοχές που παρακολουθούμε εκ νέου τις τελευταίες ημέρες, στη Γενική η προσφορά παραμένει φειδωλή, ενώ οι αγοραστές επιμένουν λίγο υψηλότερα προς τα 5,14 ευρώ (1,6%).

Από τις μετοχές που διαμορφώνονταν ανοδικά με συναλλαγές περισσότερες των 5.000 τεμαχίων, ξεχώριζαν οι Elmec (καθώς συνεχίζεται η συγκέντρωση από την πλευρά Κουτσολιούτσου), Ασφαλιστική της Ασπίδας, ΝΕΛ και λίγες ακόμη από τη χαμηλότερη αποτίμηση.

Θεωρώντας ζητούμενο για σήμερα την καταρχήν συντήρηση του FTSE 20 υψηλότερα των 2.680 μονάδων και της Εθνικής πάνω από τα 46,5 ευρώ, θα λέγαμε πως μέχρι τώρα η συνεδρίαση διαμορφώνεται ικανοποιητικά.

Θα ήταν ακόμα καλύτερο εάν στη συνέχεια την αφορμή της ανοδικής αντίδρασης ”εκμεταλλεύονταν” όσα επενδυτικά σχήματα παραμένουν ”εγκλωβισμένα” σε μετοχές εταιριών μεσαίας - χαμηλότερης αποτίμησης.

Τουλάχιστον προς ώρας η συγκυρία φαίνεται να βοηθά μια ”μόχλευση” σε αυτήν την κατηγορία μετοχών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v