Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι τράπεζες κράτησαν το ΧΑ πάνω από τις 5.000

Συνεδρίαση διακυμάνσεων με το ΓΔ να κλείνει με οριακές απώλειες, ενώ διττή εικόνα έδωσαν οι θεωρούμενοι δεικτοβαρείς τίτλοι. Στο ”πράσινο” οι περισσότερες τράπεζες, στο ”κόκκινο” όλοι οι άλλοι τίτλοι του FT 20. Νέο ιστορικό υψηλό για τον ΟΛΘ.

του Θ. Σταυρόπουλου

Συνεδρίαση που έδωσε μικρή υποχώρηση για το ΓΔ αλλά και διττή εικόνα στις μετοχές του FT 20 με το τραπεζικό ταμπλό να κινείται σε ”πράσινο φόντο” πλην ΑΤΕ και ΤΤ (οι τράπεζες έκλεισε με κέρδη 1,07%), ενώ αντίθετα όλοι ανεξαιρέτως οι υπόλοιποι από τους θεωρούμενους δεικτοβαρείς τίτλους έκλεισαν με μικρές ή μικρότερες απώλειες.

Στη χθεσινή συνεδρίαση ήταν εμφανής η διάθεση διατήρησης του ΓΔ υψηλότερα του ψυχολογικού ορίου των 5.000 μονάδων και όλα αυτά εν μέσω μάλλον ουδέτερου διεθνούς κλίματος.

Ενώ απομένουν μόλις δύο συνεδριάσεις για το triple witch του Δεκεμβρίου και έξι για τη λήξη του χρηματιστηριακού έτους καθίσταται μάλλον εμφανής η διάθεση σχετικής σταθεροποίησης κάτι που αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά για την περαιτέρω πορεία της αγοράς η οποία παραμένει σε άμεση συνάρτηση με το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα.

Η συνεδρίαση της Τετάρτης ούτε πρόσθεσε ούτε αφαίρεσε κάτι αναφορικά με την τεχνική ανάλυση και έτσι παραμένουν οι αντιστάσεις των 5.037 – 40, 5.050 και η ισχυρή ζώνη των 5.077 – 90 μονάδων και οι πρώτες στηρίξεις στις 4.996, 4979 και 4.962 μονάδες.

Ακολούθησαν την κίνηση της υποκείμενης και οι εμπλεκόμενοι στην αγορά των παραγώγων με τα ΣΜΕ του FT 20 να κινούνται με οριακές υποτιμήσεις, ενώ συνεχίστηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων για το Μάρτιο.

Όπως προαναφέρθηκε στους τίτλους του FT 20 υπήρξε διπλή εικόνα. Αναφορικά με το τραπεζικό ταμπλό με απώλειες άνω του 2% η ΑΤΕ και αμετάβλητο το ΤΤ. Αντίθετα μια ακόμη συνεδρίαση εντυπωσιακών κερδών για τη MIG (5,28%), κέρδη άνω του 2% για Κύπρου, αξιοσημείωτα κέρδη για Εθνική και Πειραιώς και θετικό κλείσιμο για Alpha, Eurobank και ΜPB.

Aντιθετα πτώση άνω του 3% για την ΕΛΤΕΧ, του 2% για 3Ε, ΕΛΠΕ, ΤΙΤΑΝ, αξιοσημείωτες απώλειες για Βιοχάλκο, Intralot, Μotor Oil και ΟΠΑΠ και πτώση για ΟΤΕ, ΔΕΗ και Μυτιληναίο.

Ο ΓΔ στο άνοιγμά του και μετά από σχετικές διακυμάνσεις έδωσε ανοδική τάση φθάνοντας έως τις 5.040, 53 μονάδες, περίπου κάθετη υποχώρηση έως τις 4.997,61, νέες ταλαντώσεις και πολλαπλές προσκρούσεις στις 4.995 και σχετική αντίδραση με κλείσιμο στις 5.011,6 και απώλειες 0,17%, ενώ ο τζίρος σαφέστατα μειωμένος έφθασε τα 343 εκατ. ευρώ εκ των οποίων πρέπει να αφαιρεθούν τα 46,2 που αφαιρούσαν τα πακέτα.

Οδήγησαν την κούρσα σχεδόν από την αρχή μέχρι τέλους οι μετοχές με αρνητικό πρόσημο (135) έναντι αυτών με θετικό (112) παραταύτα 10 τίτλοι κατέγραψαν κέρδη από 5% έως 27,59%.

Από τους θετικούς πρωταγωνιστές στις πρώτες θέσεις των κερδισμένων Μουζάκης (φήμες για επικείμενη πώληση του ακινήτου στο Κηφισό), ενώ ακολούθησαν PC Systems, Τεχνική Ολυμπιακή, Druckfarben, Επίλεκτος, ΑΤΕ Ασφαλιστική (φημολογία αναφέρει ότι τουλάχιστον δύο ενδιαφέρομενοι εξέφρασαν αρχικό ενδιαφέρον για το πακέτο που κατέχει η ΑΤΕ), Σαράντης, Fieratex και Ιντερτέκ (αγορές από όσους εκτιμούν ότι θα υπάρξει ενδιαφέρουσα είδηση στη σημερινή ΓΣ).

Επίσης συνέχισε ανοδικά η Alsinco, ενώ σε νέο ιστορικό υψηλό έκλεισε ο ΟΛΘ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v