Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δύσκολη η άμυνα για τη Σοφοκλέους

Σε συνέχεια της διόρθωσης παραπέμπουν οι πρώτες ενδείξεις από τις ξένες αγορές. Περιορισμένες οι δυνατότητες αλλά και το περιθώριο αντίστασης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς και στα τρέχοντα επίπεδα τιμών αρκετοί ξένοι ”γράφουν” ακόμη και τώρα, για παράδειγμα, υπεραξίες από θέσεις τους σε τραπεζικές μετοχές.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ακόμη μία εβδομάδα με τις αγορές να βρίσκονται στη... μέγκενη της πιστωτικής κρίσης. Μια εβδομάδα που έρχεται ως ”ουρά” της αρνητικής προηγούμενης, με τις πρώτες ενδείξεις από Ασία και Ευρώπη να παραπέμπουν σε συνέχιση των πιέσεων.

Μια εβδομάδα που μένει να φανεί πώς θα διαμορφωθεί προς τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις, καθώς την Παρασκευή λήγει η σειρά Παραγώγων Συμβολαίων για τον τελευταίο μήνα του 2007. Με τον FTSE 20 όμως να ”γράφει” ήδη ένα αρνητικό, από τεχνικής πλευράς, ”κλείσιμο”, και την περιοχή των 2.705 μονάδων να έχει εκ των πραγμάτων μετατραπεί σε εύρος αντίστασης.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών δύο θεωρούνται τα ζητούμενα:

Το ένα αφορά στη στάση ισχυρών ξένων επενδυτικών κύκλων που συνεχίζουν ακόμη και στα τρέχοντα επίπεδα των μετοχών του τραπεζικού κλάδου να γράφουν υπεραξίες. Ήδη δύο - τρεις οίκοι από αυτούς φέρεται να ρευστοποιούν θέσεις τους σε Εθνική, Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς.

Στον ΟΤΕ, κατά την εκτίμησή μας, ”κλειδί” παραμένει η ευρύτερη περιοχή, λίγο υψηλότερα, των 23 ευρώ. Στον Οργανισμό οι τελευταίες εξελίξεις δικαιολογούν τιμές κοντά σε αυτή την αναφερόμενη περιοχή.

Το δεύτερο ζητούμενο αφορά σε όσες εγχώριες επενδυτικές δυνάμεις επιχείρησαν και εν μέρει πέτυχαν να αυτονομηθούν την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ αρκετοί ”παίκτες” θα μπορούσαν να κατοχυρώσουν σήμερα θέσεις, ακόμη και με κέρδη.

Ωστόσο, στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της προηγούμενης εβδομάδας ξεχώρισε μια ικανή ομάδα μετοχών-εταιριών που είτε λόγω θεμελιωδών, ουσιαστικών επιχειρηματικών κινήσεων, είτε λόγω κυοφορούμενων εξελίξεων κινήθηκε κόντρα στο ρεύμα. Γιατί -κακά τα ψέματα- η κρίση υφίσταται, η διόρθωση συνεχίζεται, αλλά για ορισμένες μετοχές διαμορφώνονται σαφώς μεγαλύτερες αντιστάσεις στην πτώση.

Καταρχήν σε αυτές επικεντρώνεται η προσοχή και το ενδιαφέρον μερίδας ”παικτών”, τουλάχιστον για σήμερα - αύριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v