Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιχείρηση βραχυπρόθεσμης (;) ισορρόπησης

”Συννεφιασμένη” παραμένει η προεορταστική περίοδος στις αγορές. Με όλες τις κινήσεις των ισχυρών του... ”συστήματος” να καταδεικνύουν το μέγεθος και την έκταση του προβλήματος που ξέσπασε αρχές του καλοκαιριού. Στα επιμέρους και σε καθαρά βραχυπρόθεσμες κινήσεις περιορίζεται το επενδυτικό ενδιαφέρον στο Χ.Α.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Εν μέσω κλίματος γενικευμένης αβεβαιότητας και αστάθειας επιχειρείται να ισορροπήσουν βασικοί δείκτες, μετοχές.

Πάντως, τα… σημεία των καιρών επιτείνουν το κλίμα, καθώς από τις εξελίξεις στον όμιλο του Citigroup, στις ασιατικές αγορές, μέχρι τα καθ’ ημάς, συνηγορούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Όμως ακόμα μεγαλύτερο προβληματισμό δημιουργεί μια… δεύτερη ανάγνωση της σημερινής προσέγγισης του Dr. Money ”η Fed έχασε την καμπύλη”.

Και στα καθ’ ημάς, όμως, μέρα με τη μέρα που περνά διαπιστώνουμε ότι το οικονομικό επιτελείο θεωρεί και αναθεωρεί τον σχεδιασμό του σε όλο και περισσότερα επίπεδα, με κύριο γνώμονα την καθαρά εισπρακτική λογική.

Αναμφίβολα η είδηση που κυκλοφορούσε από νωρίς χθες για την προκαταβολή φόρου για τράπεζες - φορολόγηση αποθεματικών, οι ήξεις αφήξεις, ασαφείς κατά την εκτίμησή μας, διευκρινίσεις που δόθηκαν επισήμως στη συνέχεια δημιουργούν μια άνευ προηγουμένου σύγχυση.

Από το θέμα του ΟΤΕ, της ΔΕΗ μέχρι τα νέα φορολογικά μέτρα για τα ακίνητα ενισχύεται η εκτίμηση παραγόντων της αγοράς ότι η εισπρακτική, λογιστική λογική επικυριαρχεί πλέον μιας στρατηγικής ανάπτυξης και επένδυσης σε αυτή τη χώρα.

Κατά την εκτίμησή μας όλα αυτά θα τα βρούμε μπροστά μας, συνεκτιμώντας το μήνυμα που έστειλαν προχθές χιλιάδες πολίτες αυτής της χώρας προς κάθε κατεύθυνση.

Από αυτή την άποψη, το κυνήγι της βραχυπρόθεσμης τάσης έχει περισσότερο διαδικαστικό παρά ουσιαστικό χαρακτήρα. Αυτό γιατί στα επιμέρους μπορεί να καταγράφεται μια διάθεση ”μόχλευσης” σε επιχειρηματικούς ομίλους ή σε μεμονωμένες περιπτώσεις, ωστόσο συνολικότερα δίνεται η αίσθηση πως οι κρατούντες… χάνουν τον έλεγχο.

Η αντίδραση του ομίλου Βιοχάλκο αφορά βέβαια στην… παραδοσιακή του συνήθεια ”καλλωπισμού”, πλην όμως φαίνεται πως, με αιχμή τη Σιδενόρ, υπάρχει και επιχειρηματικό περιεχόμενο.

Στην υπεραντίδραση της Coca Cola 3E αποτυπώνεται ένας ομολογουμένως εντυπωσιακός ρυθμός ανάπτυξης του ομίλου σε νέες αγορές, ακόμη και σε εκείνες όπου το κόστος παραγωγής επιβαρύνεται από την αυξημένη τιμή της ζάχαρης (κυρίως Ρουμανία, Βουλγαρία).

Σε μετοχές εταιριών όπως Sprider, Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες, Δρομέας, όμιλος Ασπίς, PC Systems και ορισμένες ακόμη η αντίδραση έχει κυρίως τεχνικής μορφής χαρακτηριστικά.

Σε ένα άλλο μέτωπο, το οποίο θεωρούμε εσαεί ανοιχτό, αυτό των ΕΧΑΕ, η HSBC θέτει τον πήχη υψηλότερα στα 25 ευρώ, υποβαθμίζοντας όμως τη σύσταση. Κατά την εκτίμησή μας στα ΕΧΑΕ θα δοθεί μία από τις πρώτες… μάχες για τον έλεγχο εισηγμένης από την αρχή της επόμενης χρονιάς.

Η HSBC παράλληλα αναθεωρεί την τιμή-στόχο για τη Marfin Popular Bank στα 10,5 ευρώ, ενώ στον όμιλο του Αμαρουσίου σχεδιάζουν τη μετατροπή του βραχίονα αξιοποίησης ακινήτων και την είσοδό του στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v