Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H Fed έχασε την καμπύλη

Η συνέχεια ή ο τερματισμός του χρηματιστηριακού ράλι που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2003 εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τη Fed. Αν και στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό, μια αγορά φαίνεται να έχει βγάλει ήδη την ετυμηγορία της.

H Fed έχασε την καμπύλη
Η σημαντική χθεσινή πτώση των μετοχών δείχνει ότι οι επενδυτές δεν έχουν πειστεί για την ικανότητα της Fed να αποτρέψει την ύφεση της αμερικανικής οικονομίας το 2008 και να καλμάρει τις αγορές χρήματος.

Παρά τη μείωση του βασικού επιτοκίου στο 4,25% από 4,5% και την ανακοίνωση περί συντονισμένης παρέμβασης των μεγάλων κεντρικών τραπεζών, δηλαδή της Fed, της ΕΚΤ και άλλων, για ενίσχυση της παγκόσμιας ρευστότητας, τα αποτελέσματα είναι μάλλον πενιχρά.

Δεν είναι μόνο ότι οι ασιατικές και οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές υποχώρησαν, με τις αμερικανικές να βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού.

Το 3μηνο επιτόκιο αναφοράς Libor του δολαρίου υποχώρησε λιγότερο σε σχέση με το βασικό επιτόκιο (Fed Funds Rate) που η μία τράπεζα χρεώνει στην άλλη και το οποίο η Fed μείωσε κατά 0,25% την περασμένη Τρίτη.

Ακόμη, το 3μηνο επιτόκιο αναφοράς Euribor στη διατραπεζική αγορά του ευρώ έκλεισε αμετάβλητο χθες στο 4,95% έναντι 4% όπου βρίσκεται το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ.

Είναι μια εξέλιξη που δεν εκπλήσσει από τη στιγμή που το κονκλάβιο των στρατηγικών αναλυτών από τους περισσότερους μεγάλους ξένους οίκους απεφάνθη ότι το νέο facility δεν είναι αρκετό για να τονώσει την παγκόσμια ρευστότητα, αφού σε μεγάλο βαθμό αντικαθιστά μέρος αυτής που φεύγει από το σύστημα.

Όμως, εξίσου σημαντικό είναι το μήνυμα που στέλνει η αγορά ομολόγων για την πορεία της αμερικανικής, κυρίως, και της οικονομίας της ευρωζώνης.

Παρά την άνοδο του πληθωρισμού, που οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην άνοδο της τιμής του πετρελαίου και των τροφίμων και στην αδυναμία του δολαρίου, όταν πρόκειται για τον αμερικανικό πληθωρισμό, οι αποδόσεις των κρατικών 10ετών ομολόγων έχουν υποχωρήσει αισθητά σε σχέση με τον περασμένο Ιούνιο.

Υπενθυμίζεται ότι οι αποδόσεις ενσωματώνουν αφενός τις προσδοκίες για τον μέσο πληθωρισμό και αφετέρου τις προσδοκίες για τον πραγματικό ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης.

Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου βρέθηκε στο 5,29% τον Ιούνιο, αλλά έπεσε κάτω από το 4% πριν από λίγο καιρό για να ανακάμψει και να βρεθεί στο 4,17% χθες.

Κάπως καλύτερη ήταν η κατάσταση στην ευρωζώνη, όπου η απόδοση του 10ετούς γερμανικού κρατικού ομολόγου ήταν στο 4,28% χθες έναντι 4,70% τον Ιούνιο.

Εφόσον οι αποδόσεις πέφτουν την ίδια στιγμή που ο πληθωρισμός έχει πάρει την ανιούσα, αυτό σημαίνει ότι η αγορά ομολόγων περιμένει ύφεση ή τουλάχιστον σημαντική επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης που τροφοδοτεί τα επιχειρηματικά κέρδη.

Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει κανείς για την αμερικανική οικονομία αν ρίξει μια ματιά στο πραγματικό επιτόκιο που δίνει το 10ετές αμερικανικό τιμαριθμοποιημένο ομόλογο.

Το πραγματικό επιτόκιο που χρησιμοποιείται σαν μπούσουλας για τη μέτρηση των προσδοκιών που υπάρχουν για τον μέσο ρυθμό αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ έχει υποχωρήσει στο 1,6% από 2,8% τον Ιούνιο.

Οι άνθρωποι που αρέσκονται να συγκρίνουν το ράλι της αγοράς κρατικών ομολόγων του τελευταίου εξαμήνου με άλλα παρόμοια περιστατικά στο παρελθόν έχουν βρει ότι υπάρχουν ακόμη 4 τέτοιες περιπτώσεις που ταιριάζουν στη σημερινή.

Στις δύο από αυτές η ύφεση ακολούθησε, σε μία άλλη περίπτωση η αμερικανική οικονομία έπαθε υποτροπή έπειτα από προσπάθεια ανάκαμψης και στην τέταρτη και τελευταία περίπτωση ο πληθωρισμός έκανε βουτιά.

Όμως, η σημερινή περίπτωση δεν μοιάζει προς το παρόν ούτε με εκείνη του 2002 που η ανάκαμψη υποτροπίασε ούτε με εκείνη του 1986 που η μεγάλη πτώση της τιμής του πετρελαίου κατά 10 δολάρια το βαρέλι μείωσε δραστικά τον πληθωρισμό.

Επομένως, το πιο πιθανό είναι η αγορά των κρατικών ομολόγων να στέλνει σήμα ότι η ύφεση της αμερικανικής οικονομίας έρχεται, κι αυτό δεν είναι ό,τι καλύτερο για τις μετοχές.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v