Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διόρθωση εντός λογικού πλαισίου

Στα επίπεδα των 5.170 και λίγο χαμηλότερα φαίνεται να δημιουργείται το χαμηλό ημέρας. Με τους αγοραστές να ”ξεθαρρεύουν” σταδιακά, θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο να αντιδρούν ανοδικά (αιχμή οι Ελβάλ, Σιδενόρ), ενώ αυξάνονταν προς τις 60 οι μετοχές που κινούνταν θετικά.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Μέχρι την περιοχή των 5.170 μονάδων υποχώρησε στα πρώτα 5-10 λεπτά της συνεδρίασης η αγορά. Περιοχή όπου φάνηκε να ισορροπεί κατ’ αρχήν ο Γενικός Δείκτης, ”ψαλιδίζοντας” στη συνέχεια σταδιακά τις ζημιές της Εθνικής από τα 45,78 ευρώ προς τα 45,92 ευρώ.

Για τη μετοχή της ΔΕΗ οι αγοραστές επέμεναν σταθερά από τα χαμηλά των 36,78 ευρώ μέχρι και 37,08 ευρώ (0,78%).

Στο μετοχικό κεφάλαιο της Επιχείρησης είναι γνωστό πως συμμετέχουν ισχυρότατοι ελληνικοί εφοπλιστικοί κύκλοι. Παράγοντες της αγοράς υπολογίζουν στο περίπου 6-8% το σύνολο των εφοπλιστικών θέσεων (μεταξύ αυτών φέρεται να συμμετέχουν ο όμιλος Βαρδινογιάννη, η οικογένεια Τσάκου και άλλα ηχηρά ονόματα).

Εκ του αποτελέσματος οι συγκεκριμένοι ισχυροί επενδυτικοί κύκλοι δικαιώνονται στο… ταμπλό, παρά τις κατά καιρούς ”αντιθετικές” εκτιμήσεις ορισμένων ξένων (χαρακτηριστικότερη η περίπτωση της Morgan Stanley).

Το εύρος της διόρθωσης κυρίως όμως η σύνθεσή της, θα πρέπει να θεωρηθούν εντός του λογικού πλαισίου. Αυτό γιατί μετά από περίπου 50 λεπτά συνεδρίασης, με τον Γενικό Δείκτη να περνά προς τις 5.181 μονάδες, οι συναλλαγές περιορίζονταν στα 55 εκατ. ευρώ (από τα οποία περίπου 9 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε πακέτα).

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αντίδραση μετοχών του μεγέθους μιας 3E, Σιδενόρ, ο αυξημένος τζίρος στην ΕΥΔΑΠ, οι συναλλαγές 1,2 εκατ. ευρώ στα Ελληνικά Χρηματιστήρια, η μετοχή του MIG στα 5,38 ευρώ (δες σχετικό θέμα για συμμετοχή σε διεθνείς δείκτες), της Νεοχημικής στα 20,72 ευρώ, και ορισμένων ακόμη περιπτώσεων.

Για τη μετοχή της 3E (στα 29,20 ευρώ) φαίνεται πως εκτός από την ρωσική αγορά σημαντικά κέρδη αναμένονται για τον όμιλο από την περαιτέρω εδραίωση της παρουσίας του σε βαλκανικές αγορές (κυρίως σε ρουμανική, βουλγαρική).

Σύμφωνα με πληροφορίες η κινητικότητα που παρατηρείται στον όμιλο Βιοχάλκο αποδίδεται όπως εκτιμούν κύκλοι της αγοράς σε ”window dressing” ενόψει τους τέλους του 2007.

Για τη μετοχή της Σιδενόρ καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρονται σε ακόμη μια διάθεση μειοψηφικού ποσοστού (σε εύθετο χρόνο) με συγκεκριμένο αγοραστή να ενδιαφέρεται να αποκτήσει μέχρι και στρατηγικού χαρακτήρα συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης.

Και σε αυτή την περίπτωση η Morgan Stanley φέρεται να έχει πρωτεύοντα ρόλο στις πιθανές εξελίξεις, που ακολουθούν.

Ενθαρρυντική αποτιμούμε όμως την εικόνα για ένα ευρύτερο μέρος του ταμπλό, καθώς η αναλογία ανοδικών προς καθοδικές κυμαίνεται στο 1 προς 2, με περίπου 55 μετοχές στο ”πράσινο”.

Σημαντικά κέρδη (3,3%) καταγράφονται για την μετοχή της Εβροφάρμα (η Θρακιώτικη εταιρεία αλλά και η Μακεδονική Κρι Κρι είναι μεταξύ των υποψήφιων αγοραστών της γαλακτοβιομηχανίας Ροδόπη).

Στη μετοχή της Ελληνικής Τεχνοδομικής, όπου το ενδιαφέρον κυρίως ξένων επενδυτικών ομίλων παραμένει ισχυρό, η προσφορά είναι μέχρι τώρα ιδιαιτέρως… φειδωλή.

Δεδομένου του ευρύτερου επιχειρηματικού χαρακτήρα που έχει λάβει πλέον ο όμιλος ΕΛΤΕΧ, θα πρέπει να θεωρείται πολύ πιθανή η από κοινού με ξένο όμιλο (πιθανότατα τους γάλλους της Suez) διεκδίκηση στρατηγικής συμμετοχής στους φορείς Υδρευσης-Αποχέτευσης.

Με την προϋπόθεση πως η σχέση πωλητών-αγοραστών θα σταθεροποιηθεί στη συνέχεια, δεν αποκλείεται η επαναπροσέγγιση των 5.200 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη. Με ακόμη καλύτερη… εκπροσώπηση των μετοχών που κινούνται ανοδικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v