Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πληθωριστικά σύννεφα και τάσεις αυτονόμησης...

Με το κλίμα στο ΧΑ να σηματοδοτείται από τον προβληματισμό για τις πιστωτικές αγορές και τα πληθωριστικά ”σύννεφα”, κάποιες μετοχές επιμέρους μετοχών δείχνουν τάσεις αυτονόμησης που ενδέχεται να συνεχιστούν έως το τέλος του έτους. Επιλεκτικές κινήσεις ”βλέπει” και ο Μ. Χατζηδάκης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Πυκνώνουν τα… πληθωριστικά σύννεφα στις αγορές με το Σύστημα να αγωνίζεται να επουλώσει πληγές που ένα μέρος του δημιούργησε.

Πρόκειται για μία κρίση του ευρύτερα εννοούμενου τραπεζικού συστήματος που εκ των πραγμάτων θα οδηγήσει σε θεαματική αναδιάρθρωση, αναδιάταξη δυνάμεων στον ίδιο τον κλάδο.

Ένα μικρό μέρος αυτών των επιπτώσεων, δεδομένου του υψηλού βαθμού εξάρτησης των ελληνικών τραπεζών από το ξένο επενδυτικό κεφάλαιο, επέδρασε αρνητικά την εβδομάδα που μας πέρασε.

Μία εβδομάδα που χρωματίστηκε από την μερική αυτονόμηση μετοχών υγιών εταιριών, κυρίως από την δεύτερη ταχύτητα της Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης, αλλά και μέρους της ”χαμηλότερης αποτίμησης”.

Δεν είναι τυχαίο πως σε εβδομαδιαία βάση ο 20άρης είναι αυτός που… πληρώνει την νύφη (-1,5%), λιγότερο ο Mid 40 (-0,4%), ενώ αυτονομείται εν μέρει ο Small Cap (1,4%).

Αυτονομούνται όμως και μετοχές επιμέρους εταιριών, είτε από την μεγάλη είτε από την χαμηλότερη αποτίμηση. Τάση που μπορεί να έχει συνέχεια μέχρι το τέλος της χρήσης, συνεκτιμώντας δε πως την επόμενη Παρασκευή λήγει η τελευταία σειρά Συμβολαίων για το 2007, στα ΣΜΕ Δεκεμβρίου.

Η εβδομάδα… χρωματίστηκε επίσης από τις επιπτώσεις που έχει και για το ευρύ επενδυτικό κοινό η υπόθεση του ΟΤΕ.

Λαμβάνοντας υπόψη τις δηλώσεις της διοίκησης του Οργανισμού που την προηγούμενη εβδομάδα θεωρούσε πως ”οι εξελίξεις για τη ρύθμιση του 20% δεν θα επηρεάσουν τον Οργανισμό (δηλαδή και τη μετοχή)”, θα λέγαμε πως οι συνέπειες διαψεύδουν τον Παναγή Βουρλούμη.

Εν πάσει περιπτώσει η υπόθεση του ΟΤΕ έχει δρόμο και το… φως φαίνεται πως αργεί να φανεί.

Από την άλλη όμως εταιρίες, είτε πρόκειται για την Coca Cola 3E, τον Μυτιληναίο, είτε για εισηγμένες του μεγέθους ενός Δρομέα, ενός ΟΛΠ, μίας Δομικής Κρήτης, μίας Alsinco και αρκετών ακόμη, δείχνουν να το παλεύουν.

Στον Μυτιληναίο από 19/12 οι μετοχές θα βρίσκονται σε διαπραγμάτευση χωρίς το δικαίωμα στις δωρεάν μετοχές (δες σχετικό θέμα).

Στον Σαράντη αναμένουν ισχυρό τέταρτο τρίμηνο και προσανατολίζονται για νέες εξαγορές (δες σχετικό θέμα).

Στη Δομική Κρήτης ο επιχειρηματίας Χρήστος Χούμπαυλης αποκτά και τυπικά στενότερη σχέση με την κρητική εταιρία της οικογένειας Συνατσάκη.

Σημείωση: Η εβδομάδα που χρηματιστηριακά έκλεισε χθες… χρωματίστηκε επίσης από μια σημαντική επιχειρηματική κίνηση. Έφερε αυτή, όπως και αρκετές ακόμη σημαντικές που ”κλείνονται” στον ιδιωτικό τομέα, την υπογραφή της ΚΑΠΠΑ Χρηματιστηριακής και της ομάδας του Σπύρου Μπέλλου.

Αναμφίβολα η νέα επιχειρηματική συμφωνία του Πάνου Λασκαρίδη αυτή τη φορά με τον Γιάννη Βαρδινογιάννη έρχεται να προστεθεί στις πολλές σημαντικές επιχειρηματικές συνεργασίες που έκλεισε φέτος η ομάδα της ΚΑΠΠΑ.

Και για να μην ξεχνιόμαστε πρόκειται για την τελευταία εναπομείνασα ισχυρή ιδιωτική χρηματιστηριακή, εν μέσω ενός τραπεζοκρατούμενου περιβάλλοντος.

Μ. Γελ.

---------

Όπως αναφέρει ο κ. Μάνος Χατζηδάκης, Υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ: ”Καθώς πλησιάζουμε στο τέλος του έτους οι αγοραστικές κινήσεις γίνονται προς το τέλος περισσότερο επιλεκτικές και κατευθύνονται σε τίτλους που υπάρχουν προσδοκίες για το 2008 ενώ υπάρχουν και οι παραδοσιακές κινήσεις window dressing.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης κινείται σε μια ζώνη συσσώρευσης η οποία οριοθετείται μεταξύ 5.000-5.200 εύρος στο οποίο οι περισσότερες μετοχές φαίνεται να αισθάνονται ’άνετα’ όσον αφορά τις ετήσιες αποδόσεις τους.

Δεδομένης της εποχικής συμπεριφοράς που παρατηρείται πριν από τη διακοπή των Χριστουγέννων εκτιμούμε ότι αυτό το εύρος διακύμανσης θα παραμείνει ανέπαφο και την ερχόμενη εβδομάδα. Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι στις 21/12 λήγουν τα ΣΜΕ των παραγώγων και των μετοχών για το μήνα Δεκέμβριο”.

-----Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 5.097,51 μονάδες, με εβδομαδιαίες απώλειες 0,70%, με αποτέλεσμα τα κέρδη του από την αρχή του χρόνου να διαμορφωθούν στο 16,01%. Ο FTSE 20 υποχώρησε κατά 1,47%, ο Mid 40 σημείωσε πτώση 0,38%, ενώ ο Small Cap 80 ενισχύθηκε κατά 1,39%.

Από τους επιμέρους κλάδους, με εντυπωσιακά κέρδη ολοκλήρωσε την εβδομάδα ο κλάδος του πετρελαίου και αερίου (7,43%), ο κλάδος των ασφαλειών (5,26%), του εμπορίου (5,12%), των χημικών (4,33%) και των μέσων ενημέρωσης (4,09%).

Αντίθετα, απώλειες κατέγραψε ο κλάδος των τραπεζών (-2,69%), των κατασκευών και υλικών (-1,20%), των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών (-1,11%), ενώ μικρότερες απώλειες κατέγραψε ο κλάδος της υγείας (-047%) και των πρώτων υλών (-0,39%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Lavipharm (30,82%), Sprider (22,10%), Αττικές Εκδόσεις (21,58%), Χαϊδεμένος (18,75%), Άλφα Γκρίσιν (16,67%), ΕΤΕΜ (16,43%), Alsinco (15,20%), Χατζηιωάννου (14,88%), Βιοσώλ (14,71%) και Ασπίς Πρόνοια (13,33%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Γιουρομπρόκερς (-35,56%), Lannet (-13,73%), Paperpack Τσουκαρίδης (-13,06%), Σωληνουργεία Κορίνθου (-9,42%), Υγεία (-9,05%), Τέρνα Ενεργειακή (-8,41%), Τέρνα (-6,92%), Προοδευτική (-6,02%), Marfin Popular Bank (-6,02%) και Info-Quest (-5,95%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v