Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θα αντιδράσουν οι τράπεζες;

Αναμφίβολα το κλίμα και η διάθεση στις αγορές παραμένουν αρνητικά. Ωστόσο, με απώλειες 6,2% τις τελευταίες τρεις ημέρες ο τραπεζικός κλάδος ”χρωστά” μια καθαρά τεχνικής μορφής αντίδραση μέχρι τη συνεδρίαση της Παρασκευής. Μετοχή-κλειδί της βραχυπρόθεσμης τάσης και ο ΟΤΕ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στα όρια της τεχνικής αντίδρασης βρίσκονται πλέον βασικοί δείκτες σε κύριες αγορές. Κάτι ανάλογο φαίνεται να ισχύει και για το Χρηματιστήριο Αθηνών, σύμφωνα με την εκτίμηση ισχυρών επενδυτικών κύκλων.

Από τεχνικής πλευράς, το ”παιχνίδι” λογικά θα παιχτεί μέσω του FTSE 20, καθώς επίκειται η λήξη Συμβολαίων στα Παράγωγα μηνός Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τη χθεσινή αναφορά του Θ. Σταυρόπουλου, οι τράπεζες παραμένουν η… αχίλλειος πτέρνα για το Χ.Α., ωστόσο θα πρέπει να προσεχθεί πως στην περιοχή των 2.605 μονάδων διαμορφώνεται μια ικανή περιοχή στήριξης για τον Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης.

Το πιθανότερο είναι πως στην αρχή της συνεδρίασης θα δούμε τιμές χαμηλότερες ενδεχομένως και των 2.600 μονάδων (προς τις 2.595 μονάδες), ωστόσο αρκετές ενδείξεις συνηγορούν στην προοπτική μιας καθαρά τεχνικής μορφής αντίδρασης, ίσως προς τις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις της εβδομάδας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ένα μεγάλο μέρος θέσεων ”πώλησης” έχει δώσει κέρδη και δεν αποκλείεται να… επιτραπεί σε όσους έχουν θέσεις ”αγοράς” να πιάσουν καλύτερες τιμές στα ΣΜΕ του FTSE 20 μέχρι και την Παρασκευή.

Το ενδεχόμενο μιας αντίδρασης του FTSE 20 προς τις 2.680 μονάδες μέσα στις επόμενες δύο - τρεις συνεδριάσεις είναι ανοιχτό.

Ποντάροντας στο ενδεχόμενο μιας τεχνικής μορφής αντίδρασης, θεωρούμε τα χθεσινά χαμηλά της Εθνικής (στα 44 ευρώ) σημείο αναφοράς για τις επόμενες δύο - τρεις συνεδριάσεις.

Το ενδεχόμενο μιας αντίδρασης της μετοχής της ΕΤΕ προς τα 45,5 - 45,8 ευρώ θεωρείται εξίσου πιθανό.

Μετοχή-κλειδί θεωρούμε τον ΟΤΕ, όπου η χθεσινή κατώτατη τιμή των 23,14 ευρώ υπολογίζεται επίσης ως σημείο αναφοράς. Αυτό γιατί σύμφωνα με δημοσίευμα της ”Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας” ”έντονες φήμες, που κορυφώνονται τις τελευταίες δύο εβδομάδες, εμφανίζουν το Δημόσιο και τη MIG να διαπραγματεύονται την πώληση πακέτων σε στρατηγικό επενδυτή”. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ”ως μνηστήρας του Οργανισμού εμφανιζόταν ο γερμανικός τηλεπικοινωνιακός οργανισμός Deutsche Telekom, ενώ προηγουμένως είχαν γίνει αναφορές και για την Telefonica”.

Από την άλλη πλευρά, τόσο το ενδιαφέρον της Eurobank για το Τ.Τ. που παραμένει αμείωτο (δες σχετικό θέμα) όσο και η πώληση του 6,45% της MIG στην Dubai Financial Group, στην τιμή των 7 ευρώ ανά μετοχή (δες σχετικό θέμα), προοιωνίζονται, κατά την εκτίμησή μας, επαναφορά του κλάδου των τραπεζών στο προσκήνιο. Αν όχι σήμερα, στην αρχή της αυριανής συνεδρίασης, ή έστω κάποια στιγμή στη συνεδρίαση της 20ής/12.

Ωστόσο, ακόμα και σε αυτή την εμφανή αρνητική συγκυρία, μετοχές εταιριών όπως Alsinco, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΥΔΑΠ, Ηρακλής, Creta Farm, Sprider, Ίλυδα, Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνική Τεχνοδομική, Μυτιληναίος και ορισμένων ακόμη δίνουν ευκαιρίες βραχυπρόθεσμης ανοδικής αντίδρασης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v