Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επάνοδος στις 5.000 με διεθνή αρωγή

Με αιχμή τις μετοχές-κλειδιά και αρωγό τη διεθνή συγκυρία, βασικοί δείκτες και μετοχές αντιδρούν στο Χ.Α. ”Κράτησαν” οι στηρίξεις, η αγορά ”λύθηκε” και οι αγοραστές κάνουν πάλι ενεργή την παρουσία τους, καθώς πλησιάζει και η μέρα της λήξης των Συμβολαίων μηνός Δεκεμβρίου.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η διεθνής συγκυρία διευκολύνει, οι μετοχές-κλειδιά πήραν από την αρχή της συνεδρίασης τη σκυτάλη και η συνέχεια εξελίσσεται ενδιαφέρουσα, όπως αναμενόταν.

Μετά μάλιστα την επιβεβαίωση κρίσιμων περιοχών βραχυπρόθεσμης στήριξης και την επιμονή των αγοραστών σε Εθνική, ΟΤΕ, στη συνέχεια σε Eurobank, Marfin Investment Group και ΔΕΗ, ξεκαθάρισε περισσότερο η τάση.

Η διάθεση διαμορφώθηκε ανάλογα καθώς ο FTSE 20 προσεγγίζει τις 2.640 μονάδες και ο Γενικός Δείκτης περνά και πάλι πάνω από τις 5.000 μονάδες.

Όλα αυτά με συναλλαγές 180 εκατ. ευρώ (στις 13:35) από τα οποία 22 εκατ. ευρώ αφορούν σε πακέτα και προσυμφωνημένες πράξεις.

Στη μετοχή της ΔΕΗ οι αγοραστές επιμένουν υψηλότερα των 36 ευρώ (καθώς και ο μόνιμα ”υποτιμητής” της μετοχής Morgan Stanley παίζει ανοδικά τον τίτλο), στην Εθνική προσεγγίζεται και πάλι το 45άρι, ενώ στην 3E ενεργοποιείται εντολή ισχυρού ξένου θεσμικού (ο οποίος όμως ενισχύει σταθερά τη θέση του τον τελευταίο έναν μήνα περίπου).

Στην ΕΥΔΑΠ (όπου έχουν λάβει θέση γνωστές εγχώριες επενδυτικές δυνάμεις) η μετοχή αντιδρά κατά 1,4% στα 11,54 ευρώ.

Μοιρασμένη η σχέση μεταξύ ανοδικών προς καθοδικές μετοχές, με την Albio (Βιοκαρπέτ) να γράφει στο ταμπλό τις υπεραξίες της σχεδιαζόμενης εισαγωγής της Exalco στο Χ.Α.

Λογική θεωρείται η αντίδραση του Υγεία κατά 3,7% στα 3,92 ευρώ (δες σχετικό θέμα για παρέμβαση του αρμόδιου υπουργού στις εξελίξεις για το ”Ντυνάν”), στον ΟΛΘ ξένοι επενδυτικοί οίκοι και Έλληνες εφοπλιστές επιμένουν υψηλότερα στα 33,12 ευρώ, ενώ κινητικότητα παρατηρείται και πάλι στον κλάδο της ακτοπλοΐας.

Καλά ενημερωμένες πηγές της Ακτής Μιαούλη προεξοφλούν πως ίσως και άμεσα να υπάρξει ένας επόμενος γύρος εξελίξεων με ενδιαφέρουσες προεκτάσεις.

Ο κλάδος παραμένει σε διαδικασία συγκέντρωσης και είναι προφανές πως μετά τη στρατηγική συνεργασία των Κρητικών, ο Ναπολιτάνος θα πρέπει να αντιδράσει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v