Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απογείωση μέσω δημοπρασιών

Περίπου αναμενόμενη ανοδική αντίδραση (έστω τεχνικού χαρακτήρα), που πήρε έκταση και σημαντικές βοήθειες από τις δημοπρασίες, με το Γενικό Δείκτη να κλείνει στο υψηλό ημέρας εν μέσω θετικού διεθνούς κλίματος. Νέο ιστορικό υψηλό για ΟΛΘ. 11 από τους 20 τίτλους του FTSE έκλεισαν στο υψηλό ημέρας.

του Θ. Σταυρόπουλου

Ανοδική συνεδρίαση τεχνικού χαρακτήρα, με το Γενικό Δείκτη να κινείται στο μεγαλύτερο μέρος της με θετικό πρόσημο, έχοντας και τη βοήθεια των διεθνών αγορών (οι κινήσεις της ΕΚΤ και της BOE να διοχετεύσουν σημαντική ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα, αλλά και τα αποτελέσματα δ’ τριμήνου της Goldman Sachs που χαρακτηρίστηκαν σαφώς ανώτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών δημιουργούν σχετικά ευνοϊκό κλίμα).

Όμως θα μπορούσε κάλλιστα να υποστηριχθεί ότι αυτό που δεν μπόρεσε να κάνει η αγορά, το έκαναν οι τελικές δημοπρασίες, οι οποίες ούτε λίγο ούτε πολύ έδωσαν στο Δείκτη επιπλέον 32 ολόκληρες μονάδες, κλείνοντάς τον στο υψηλό ημέρας.

Πιθανότατα να μην είναι τυχαίο το γεγονός ότι από τις 20 μετοχές του FTSE, οι 11 και συγκεκριμένα, Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Coca Cola, Ελληνική Τεχνοδομική, Motor Oil, ΟΠΑΠ, Τιτάνας, Alpha Bank, Αγροτική, Eurobank και Κύπρου έκλεισαν επίσης στο υψηλό ημέρας, δημιουργώντας ίσως ευνοϊκές συνθήκες σε αυτούς που περίμεναν κάτι καλύτερο στις αποτιμήσεις και κατ’ επέκταση στον 20άρη, προκειμένου να απεμπλακούν από τον εγκλωβισμό τους σε long θέσεις.

Μάλιστα, αυτή η προσπάθεια δεν αποκλείεται να συνεχιστεί σε περίπτωση που σε κάτι τέτοιο συνηγορήσει και το διεθνές κλίμα, αφού έτσι κι αλλιώς, το επερχόμενο triple witching ισχύει στα περισσότερα διεθνή χρηματιστήρια.

Ασφαλώς, τόσο η σημερινή όσο και οι ερχόμενες συνεδριάσεις δεν βοηθούν στην εξαγωγή τεχνικών συμπερασμάτων, οπότε απλά αξίζει να αναφερθεί ότι όσον αφορά τον FTSE, κράτησε η στήριξη στις 2.608-2.600 μονάδες με την αμέσως επόμενη να οριοθετείται στις 2.585.

Αντίθετα, οι επόμενες αντιστάσεις στις 2.647-50, 2.657, 2.669-72, 2.678-85 και 2.697 μονάδες.

Ανοδική συνεδρίαση και στην αγορά Παραγώγων, με σχετικά αυξημένες συναλλαγές, όπου εκεί το κύριο χαρακτηριστικό ήταν οι μετακυλίσεις θέσεων προς τα συμβόλαια λήξεως Μαρτίου.

Ο Γενικός Δείκτης, όπως προαναφέρθηκε, κινήθηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης με θετικό πρόσημο, ξεκινώντας ανοδικά, δίνοντας μια πρώτη υποχώρηση μέχρι την περιοχή των 4.965 μονάδων, όπου και προς στιγμήν χάθηκαν αρχικά κέρδη και θετικό πρόσημο, αντίδραση μέχρι τις 4.985 μονάδες, νέα υποχώρηση και νέα αλλαγή προσήμου, όμως μετά τις 11:50 ακολουθήθηκε μια μάλλον σταθερή ανοδική αντίδραση τουλάχιστον χωρίς να διακυβεύεται το πρόσημο, που οδήγησε μέχρι τις 5.016 μονάδες, εκ νέου διακυμάνσεις και τελικό κλείσιμο με την ασφαλώς εντυπωσιακή βοήθεια των δημοπρασιών στις 5.020,19 μονάδες με κέρδη 1% ενώ ο τζίρος ακούμπησε τα 396 εκατ. από τα οποία τα 77 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Από τις μετοχές του FTSE, που ασφαλώς και βρέθηκε, έστω και στο τέλος, στο προσκήνιο, με κέρδη μεγαλύτερα του 4% MIG και Ελληνική Τεχνοδομική, του 3% η Motor Oil, του 2% Κύπρου, Eurobank, Βιοχάλκο, Coca Cola, Τιτάνας, αξιοσημείωτα κέρδη για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Αlpha Bank, Αγροτική.

Αντίθετα, αξιοσημείωτες απώλειες για την Πειραιώς ενώ όλες οι υπόλοιπες μετοχές του 20άρη έδωσαν θετικό κλείσιμο πλην των Ελληνικών Πετρελαίων, Intralot και Μυτιληναίου που τερμάτισαν τη συνεδρίαση αμετάβλητες.

Ασφαλώς και κατά τη σημερινή συνεδρίαση, η μεγάλη προσπάθεια επικεντρώθηκε στην υψηλή κεφαλαιοποίηση και κυρίως στους θεωρούμενους δεικτοβαρείς τίτλους και αυτό επιβεβαιώνεται όχι μόνο από το +1,27% του FTSE έναντι του +0,22% του FTSE M και του +0,25% του FTSE S, αλλά πολύ περισσότερο από το γεγονός ότι ελάχιστα πριν το τέλος, οι μετοχές με θετικό πρόσημο πέρασαν μπροστά.

Έτσι, στην τελική εικόνα, 122 ανοδικές μετοχές ”αντικρίζουν” 109 πτωτικές ενώ 11 τίτλοι κατέγραψαν κέρδη από 5-12,5%.

Από τους θετικούς πρωταγωνιστές, μια ακόμη θετική συνεδρίαση και νέο ιστορικό υψηλό για τον ΟΛΘ ενώ από εκεί και χαμηλότερα ξεχώρισαν Intertech, Βιοκαρπέτ, Αλσίνκο, Γαλαξίδι και Lamda Development.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v