Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα Παράγωγα δίνουν τον τόνο

Από τις τελευταίες συνεδριάσεις του 2007 η σημερινή και τελευταία για τα Συμβόλαια των Παραγώγων για τον μήνα Δεκέμβριο, με την αγορά υψηλότερα των 5.000 μονάδων. Καλοδεχούμενη θεωρείται η ”αποσυμφόρηση” της θέσης ξένων διαχειριστών, επενδυτικών κεφαλαίων και εφοπλιστικών κύκλων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Συνεδριάσεις στην... ατμόσφαιρα των ημερών είναι οι τελευταίες, καθώς σήμερα λήγει και η σειρά Συμβολαίων στα Παράγωγα μηνός Δεκεμβρίου.

Βοηθά βέβαια η διεθνής συγκυρία και η αλήθεια είναι πως αρκετά ισχυρά επενδυτικά κεφάλαια και εφοπλιστικοί κύκλοι βρίσκουν την ευκαιρία να βελτιώσουν την εικόνα της αποτίμησης των χαρτοφυλακίων τους.

Αυτό εν μέρει εξηγεί και το ότι η ανοδική αντίδραση αφορά κυρίως μετοχές του 20άρη και τίτλους εταιρειών Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης.

Είναι ενδεικτικό πως ενώ ο 80άρης ενισχύθηκε χθες κατά μόλις 0,16%, ο τραπεζικός κλαδικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,78%.

Ωστόσο, η αντίδραση ακόμη και αυτού του μέρους της αγοράς θεωρείται καλοδεχούμενη καθώς ”αποσυμφορείται” η θέση αρκετών επενδυτικών κύκλων. Είτε αφορά στην αντίδραση της Εθνικής που διαμορφώνεται στα 46,18 ευρώ, είτε στην κατά 3,5% αντίδραση του ΟΤΕ, είτε στην άνοδο κατά 4,6% της μετοχής του Marfin Investment Group και 3,6% της Marfin Popular.

Παράλληλα, η κινητικότητα στον τραπεζικό κλάδο είναι εμφανής, είτε μέσω της διάθεσης του 2,67% της Alpha Bank, είτε μέσω των ”ζυμώσεων” που γίνονται στην Τράπεζα Αττικής και σε δεύτερο βαθμό σε Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Αγροτική, Γενική Τράπεζα.

Από τον ευρύτερο μεσαίο χώρο θα έλεγε κανείς πως μετά τις τελευταίες επιχειρηματικές κινήσεις της διοίκησης, δικαιολογείται η αντίδραση της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, με την τιμή να ενισχύεται κατά 3,15% στα υψηλά ημέρας και με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές 18,3 χιλιάδων τεμαχίων.

Σταθερό παραμένει το ενδιαφέρον για το λιμενικό ”δίδυμο”, Ηλεκτρονική Αθηνών, Μουζάκη, όπου επιτέλους αρχίζουν να αποτιμώνται στο ταμπλό και άλλα στοιχεία της εισηγμένης (τα ακίνητα αφορούν τον Μουζάκη αλλά και αρκετές ακόμα εισηγμένες με ανάλογο χαρτοφυλάκιο), την Profile, τον Αστέρα (για εύλογες... αφορμές), την ΕΛΒΕ Ενδυμάτων (πραγματοποιήθηκαν δυο πακέτα 265.000 τεμαχίων στα 2,66-2,67 ευρώ), και ορισμένων ακόμη εταιρειών από αυτή την κατηγορία.

Δεδομένης της ημέρας, περισσότερη προσοχή θα λέγαμε πως χρειάζεται η διακύμανση του FTSE 20, που πάντως ”έκλεισε” χθες υψηλότερα των 2.680 μονάδων, και δευτερευόντως το ευρύτερο μέρος της αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v