Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Deals και βαριά χαρτιά καταλύτες για την τάση

Την ομαλή λήξη της τελευταίας σειράς Συμβολαίων στα Παράγωγα για το 2007 φαίνεται να προκρίνουν ορισμένοι ισχυροί επενδυτικοί κύκλοι. Το ενδιαφέρον τους παραμένει στραμμένο σε μετοχές-κλειδιά του 20άρη, τη στιγμή που ”τρέχουν” εξελίξεις σε τουλάχιστον δυο-τρεις κλάδους.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Μια ημέρα πριν τη λήξη της τελευταίας σειράς Συμβολαίων στα Παράγωγα θα παρεκκλίνουμε λίγο.

Θα σταθούμε σε δυο παραμέτρους που κατά την εκτίμηση και κατ’ αναλογία θα συνεχίσουν να αποτελούν και το 2008 καταλύτες εξελίξεων, ευρύτερα.

Η πρώτη αφορά στην ανακήρυξη από το περιοδικό TIME του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ”προσώπου της χρονιάς”. Το ότι Αμερικανοί βγάζουν πρωτοσέλιδη ”τη μυστήρια φάτσα αυτού του Ρώσου” λέει πολλά. Πάντα κατά την εκτίμησή μας και χωρίς βεβαίως να είμαστε κομμουνιστές ή ρωσόφιλοι, όπως διερωτάται ο Δηκτικός στο σημερινό του Εγερτήριο.

Όμως με αυτό το ”πρόσωπο της χρονιάς” επιχειρεί να κρατήσει διαύλους επικοινωνίας, επιχειρηματικής συνεργασίας και ευρύτερων γεωπολιτικών ισορροπιών ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Και γι’ αυτόν και μόνο τον λόγο, κατά την εκτίμησή μας, χρήζει θετικής αναφοράς.

Και βεβαίως ουδέποτε και ουδεμία σχέση είχαμε με τον χώρο που διαμορφώνεται από την κεντροαριστερά και δεξιότερα.

Η δεύτερη παράμετρος αφορά στον όμιλο της Εθνικής και το γεγονός πως η UBS συγκαταλέγει τον εγχείρημα της ομάδας Αράπογλου μεταξύ των 20 κορυφαίων επιλογών για την επόμενη χρονιά.

Το ότι διατηρείται η τιμή-στόχος των 55 ευρώ αποτελεί ισχυρό σημείο αναφοράς για μια κατά γενική εκτίμηση δύσκολη χρονιά, όπως προβλέπεται να είναι το 2008.

Στα της βραχυπρόθεσμης τάσης, οι βασικοί δείκτες (Γενικός, FTSE 20), θα λέγαμε πως κυμαίνονται εντός ορίων που διευκολύνει την ομαλή λήξη αύριο των Συμβολαίων Δεκεμβρίου.

Ο FTSE 20 έρχεται από διόρθωση επτά ημερών της τάξεως του 3,05%, διαμορφώνεται στις 2.656,7 μονάδες, δηλαδή πολύ κοντά στη χθεσινή κορυφή (2.658,93 μονάδες).

Πολύ κοντά στην χθεσινή κορυφή των 45,08 ευρώ διαμορφώνεται η Εθνική, δικαιώνοντας μέχρι στιγμής όσους προσέβλεπαν σε κατ’ αρχήν αντίδραση προς αυτά τα επίπεδα τιμών.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η διακύμανση της Alpha Bank, λόγω του επικείμενου placement, που με χθεσινή ανώτατη στα 24,24 ευρώ, ”ξεκινά” από τα 24,14 ευρώ και με αυξημένες συναλλαγές τις τελευταίες πέντε ημέρες.

Είναι ενδεικτικό πως μόνο αυτή την περίοδο στη μετοχή της Alpha έχουν πραγματοποιηθεί συναλλαγές περίπου 110 εκατ. ευρώ.

Μετοχές-κλειδιά της βραχυπρόθεσμης τάσης παραμένουν τόσο η ΔΕΗ (στα 36 ευρώ με χθεσινή ανώτατη τα 37,10 ευρώ), καθώς η Morgan Stanley διατηρεί ικανό αριθμό θέσεων ”πώλησης” παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες δυο εβδομάδες έχει αναθεωρήσει θεαματικά την πρότερη ”υποτιμητική” της στάση έναντι της Επιχείρησης.

Για την Επιχείρηση παραμένει σε εκκρεμότητα το θέμα της συνεργασίας με την RWE.

Για τον ΟΤΕ η διαμόρφωση τιμής στο χθεσινό χαμηλό των 23,48 ευρώ αφήνει μικρή ”ουρά” για πωλήσεις, τουλάχιστον στην αρχή της συνεδρίασης.

Κατά την εκτίμησή μας το ”παιχνίδι” βραχυμεσοπρόθεσμα πέραν των λιμανιών (με τον ΟΛΘ σε ιστορικά υψηλά) ”παίζεται” στην Αγροτική, την θυγατρική της ασφαλιστική, την Γενική Τράπεζα, την ΕΥΔΑΠ.

Στη Γενική Τράπεζα πέραν της ισχυρής θέσης που υπολογίζεται ότι έχει διαμορφώσει… ερυθρόλευκων φρονημάτων ισχυρός παίκτης, εμφανίζεται σταθερά αγοραστής πανίσχυρος επενδυτικός οίκος.

Στην Αγροτική φαίνεται πως επανεξετάζονται τόσο η συμμετοχή της στην Ασφαλιστική, αλλά και το 10,04% που κατέχει ο όμιλος στην ΕΥΔΑΠ.

Μεσοπρόθεσμα, εάν έβγαινε προς διάθεση αυτό το ποσοστό της ΑΤΕ στην ΕΥΔΑΠ, θα μπορούσε να υπάρξει πράγματι ενδιαφέρον από τον όμιλο της Ελληνικής Τεχνοδομικής. Αυτό όμως για ευθετότερο χρόνο.

Αφήνουμε τελευταίο το χώρο της ακτοπλοΐας, όπου κατά γενική εκτίμηση η στρατηγική συμφωνία-συνεργασία των ”άσπονδων Κρητικών” (Χανιώτες-Ηρακλιώτες), κλειδί παραμένει η επόμενη κίνηση του Ναπολιτάνου Γκριμάλντι.

Ο όμιλός του ελέγχει μέσω της Intesa Sanpaolo το 14,23%, ενώ πολλά ακούγονται για τον τελικό πελάτη του 5,1% της Morgan Stanley.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v