Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες -ΟΤΕ έκλεψαν τις εντυπώσεις

Τράπεζες (+1,78%) και δημοπρασίες στον ΟΤΕ (+3,49%) έκλεισαν τον Γενικό Δείκτη στο υψηλό ημέρας, ενώ σε μεσαία και χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό ήταν φανερή (για πολλοστή συνεδρίαση) η έλλειψη ενδιαφέροντος. Νέο ιστορικό υψηλό για ΟΛΘ, ιστορικό χαμηλό για Τέρνα Ενεργειακή - ΕΥΠΡΟ.

του Θ. Σταυρόπουλου

Τράπεζες (+1,78%) και δημοπρασίες στον ΟΤΕ (+3,49%) έκλεισαν τον Γενικό Δείκτη στο υψηλό ημέρας, ενώ σε μεσαία και χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό ήταν φανερή (για πολλοστή συνεδρίαση) η έλλειψη ενδιαφέροντος.

Αυτό το τελευταίο επιβεβαιώνεται τόσο από την τελική αναλογία μεταξύ ανοδικών – πτωτικών που διαμορφώθηκε στο 1 προς 1,3 (σε καμία στιγμή της συνεδρίασης οι τίτλοι με θετικό πρόσημο δεν πέρασαν μπροστά), αλλά και από το +1,50% του FTSE έναντι του -0,35% του FTSEM και του +0,16% του FTSES.

Φυσιολογική χαρακτηρίζουν οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου την γενικότερη εικόνα του ταμπλό, αφού απ΄ ότι φαίνεται στην παρούσα φάση ”πρωτεύει” η κίνηση του FTSE σε ψηλότερα επίπεδα προκειμένου να ολοκληρωθεί το αυριανό triple witch, ενώ οι θεωρούμενες ”Περιφερειακές δυνάμεις” απόλυτα ”απονευρωμένες” παραμένουν σε ρόλο θεατή.

Με δεδομένα αυτά η αυριανή συνεδρίαση (τουλάχιστον μέχρι τις 14.00) μάλλον δεν θα προσφέρεται για εξαγωγή συμπερασμάτων, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί η σταδιακή διολίσθηση της καθαρής αξίας συναλλαγών, λόγω εορταστικής περιόδου.

Τεχνικά, ο FTSE ασφαλώς και έχει δημιουργήσει σαφώς καλύτερη εικόνα από τον Γενικό Δείκτη (ούτε λόγος για FTSEM και FTSES), καθώς μεταξύ άλλων κατόρθωσε να δώσει κλείσιμο υψηλότερα από το πρόσφατα δημιουργηθέν gap (2648-2670). Οι επόμενες πρώτες αντιστάσεις στις 2705, 2721-25 και 2736-40 μονάδες (μόνο κλείσιμο υψηλότερα των 2740 μονάδων επιτρέπει την επιστροφή της συγκρατημένης αισιοδοξίας) και οι πρώτες στηρίξεις στις 2670-68 και 2657 μονάδες (κλείσιμο χαμηλότερα των 2657 μονάδων δίνει τον πρώτο λόγο στους απαισιόδοξους).

Από τις μετοχές του 20αρη και πλην του ΟΤΕ, με κέρδη μεγαλύτερα του 4% η MIG (τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση), του 3% η MPB, του 2% οι Ελ. Τεχνοδομική και Εθνική, αξιοσημείωτα κέρδη για Πειραιώς και Alpha Bank, θετικό κλείσιμο για Ελ. Πετρέλαια, Αγροτική, Κύπρου, Coca-Cola και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Ταχ. Ταμιευτηρίου και Eurobank.

Αντίθετα, απώλειες μεγαλύτερες των δύο ποσοστιαίων μονάδων για Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Motor oil, Intralot, του 1% για Μυτιληναίο (ενδοσυνεδριακά βρέθηκε σημαντικά χαμηλότερα) και αρνητική μεταβολή για ΟΠΑΠ και Τιτάνα.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε αμετάβλητος, σχετικά γρήγορα βρέθηκε στο χαμηλό ημέρας των 5008,97 μονάδων, από εκεί και πέρα αντίδραση που τον έφερε στις 16:30 στις 5042,44 μονάδες για να έλθουν οι δημοπρασίες και να τον κλείσουν στις 5056,64 με κέρδη 0,90%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 574 εκατ. από τα οποία τα 273,1 αφορούσαν ”πακέτα”.

Σαφώς και δεν ικανοποιεί η τελική εικόνα με 109 ανοδικές μετοχές έναντι 135 πτωτικών, ενώ από τους θετικούς πρωταγωνιστές ξεχώρισαν οι Αττικής, Εγνατία, Γενική και εκτός τραπεζικού ταμπλό οι PC Systems, Μεσοχωρίτη, Μουζάκης, Kego, Fourlis.

Επίσης, σε νέο ιστορικό υψηλό έκλεισε ο ΟΛΘ και σε νέο ιστορικό χαμηλό η Τέρνα Ενεργειακή και Eurobank Properties.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v