Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Παρασκευής

Η αναβολή της συζήτησης του μνημονίου συνεργασίας ΔΕΗ-RWE, οι εξελίξεις από το ”μέτωπο” του ΟΤΕ, οι κινητοποιήσεις που ετοιμάζουν οι εργαζόμενοι σε ΟΛΠ-ΟΛΘ, η εξαγορά ρωσικής τράπεζας από την MPB, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Παρασκευή.

Ο Τύπος της Παρασκευής
Η αναβολή της συζήτησης του μνημονίου συνεργασίας ΔΕΗ-RWE, οι εξελίξεις από το ”μέτωπο” του ΟΤΕ, οι κινητοποιήσεις που ετοιμάζουν οι εργαζόμενοι σε ΟΛΠ-ΟΛΘ, η εξαγορά ρωσικής τράπεζας από την MPB, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Παρασκευή.

ΔΕΗ: Στη νέα συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Επιχείρησης που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του νέου έτους, μεταφέρεται η συζήτηση του μνημονίου συνεργασίας της ΔΕΗ με την γερμανική RWE. Όπως αναφέρει η ”Καθημερινή”, η προγραμματισμένη για χθες συζήτηση δεν κατέστη δυνατή, καθώς συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ εισέβαλαν στην αίθουσα της συνεδρίασης με αίτημα την απόσυρση της σχετικής εισήγησης.

ΟΤΕ: Μέσα στην τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου προγραμματίζεται να διεξαχθεί η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων του ΟΤΕ, μετά το εξώδικο αίτημα της Marfin Investment Group. Σύμφωνα με την ”Καθημερινή”, σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού, το οποίο και θα συγκαλέσει τη συνέλευση των μετόχων με ημερήσια διάταξη τα θέματα που έχει ζητήσει προς ψήφιση και συζήτηση η MIG. Εν τω μεταξύ, υπεγράφη στις 19/12 η συμφωνία πώλησης της Infote, προς 300 εκατ. ευρώ.

ΟΛΠ-ΟΛΘ: Για ”ποδαρικό με κινητοποιήσεις από τους εργαζομένους σε ΟΛΠ-ΟΛΘ”, αντιδρώντας στη νέα πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει τη διαδικασία των διαγωνισμών εκχώρησης των ΣΕΜΠΟ των οργανισμών λιμένων, κάνει λόγο η ”Εξπρές”, η οποία αναφέρει ότι τα μέλη της ΟΜΥΛΕ θα απέχουν στις 5 και 6 Ιανουαρίου από υπερωριακή απασχόληση και απασχόληση Σαββατοκύριακου, στις 7 Ιανουαρίου θα πραγματοποιήσουν την πρώτη 24ωρη απεργία, θα ακολουθήσει στις 8,9 και 10 αποχή από υπερωριακή απασχόληση και απασχόληση Σαββατοκύριακου, στις 11 θα πραγματοποιηθεί νέα 24ωρη απεργία και ο κύκλος των κινητοποιήσεων θα κλείσει με αποχή από υπερωριακή απασχόληση και απασχόληση Σαββατοκύριακου στις 12 και 13 Ιανουαρίου.

Marfin Popular Bank: Στην εξαγορά της ρωσικής τράπεζας Rosprombank προχώρησε η Marfin Popular Bank με στόχο τη γρήγορη ανάπτυξη στην τοπική αγορά, αλλά και την υλοποίηση συνεργιών, καθώς και η Marfin Investment Group προετοιμάζει σειρά projects στη Ρωσία, σύμφωνα με τη ”Ναυτεμπορική”.

Ασφαλιστικές: Στην άρση των αποφάσεων για δέσμευση της ασφαλιστικής περιουσίας των τριών εταιρειών του ομίλου Ασπίς, Πρόνοια ΑΕΓΑ, Πρόνοια ΑΕΑΖ και Commercial Value, προχωρά το υπουργείο Ανάπτυξης, σύμφωνα με την ”Ημερησία”. Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες της ”Ναυτεμπορικής”, θετική κατάληξη είχαν χθες στην Επιτροπή Ιδιωτικής Ασφάλισης του υπουργείου Ανάπτυξης οι αιτήσεις των Alpha Bank, Εμπορικής Τράπεζας και Interlife για τη λειτουργία θυγατρικών τους στην αγορά της ιδιωτικής ασφάλισης.

Νηρεύς: Σε σημαντική αναθεώρηση προς τα κάτω, δέκα ημέρες πριν το τέλος του έτους, των οικονομικών της μεγεθών για την τρέχουσα χρήση, προχώρησε ο όμιλος Νηρέυς. Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει η ”Εξπρές”, τα αποτελέσματα του 2007 θα εμφανίζουν απόκλιση της τάξης του 15% από τα αρχικώς εκτιμηθέντα στο business plan της εταιρείας. Εν τω μεταξύ, την έναρξη της διαδικασίας απορρόφησης της Kego δια συγχωνεύσεως, από την Νηρεύς, αποφάσισαν τα διοικητικά συμβούλια των δυο εταιρειών. Αποφασίστηκε να προταθεί ως σχέση ανταλλαγής η διανομή 0,95 μετοχών της Νηρεύς αντί 1 μετοχής της Kego.

ΕΧΑΕ: Στην απομάκρυνση προσωπικού με τη μέθοδο της ”εθελουσίας εξόδου” προχωρεί μέσα στις γιορτές ο όμιλος των Ελληνικών Χρηματιστηρίων. Όπως αναφέρει η ”Ελευθεροτυπία”, σύμφωνα με καταγγελία του συλλόγου εργαζομένων στην ΕΧΑΕ, τουλάχιστον 20 υπάλληλοι του ομίλου με συμβάσεις αορίστου χρόνου υποχρεώθηκαν να αποδεχθούν πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, ενώ ως το τέλος του έτους ή τις αρχές του 2008 εκτιμάται ότι θα έχουν απομακρυνθεί τουλάχιστον άλλοι 40 υπάλληλοι.

Ολυμπιακή: Στον τελευταίο και καθοριστικό γύρο εισήλθε, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η διένεξη για το ζήτημα της Ολυμπιακής. Σύμφωνα με το ”Βήμα”, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε προχθές να διατάξει ακόμη μια έρευνα για τα οικονομικά της Ολυμπιακής, υποψιαζόμενη –όπως αναφέρει στην επίσημη ανακοίνωσή της- τι από το 2004 έως σήμερα η εταιρεία εξακολούθησε να επιβιώνει μέσω κρατικών ενισχύσεων, μη συμβατών προς την κοινοτική νομοθεσία για τον ελεύθερο ανταγωνισμό των επιχειρήσεων.

Οικονομία: Υπερψηφίστηκε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2008, με τις ψήφους των βουλευτών της πλειοψηφίας. Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρει η ”Ημερησία”, το ΙΟΒΕ προειδοποιεί για επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης, συρρίκνωση των εξαγωγών και ένταση των πληθωριστικών πιέσεων. Την ίδια στιγμή, οι οφειλές επιχειρήσεων και νοικοκυριών προς τις τράπεζες έφθασαν στα 207,2 δισ. ευρώ (90,3% του ΑΕΠ), ενώ στο 10μηνο το έλλειμμα του ισοζυγίου κατέγραψε αύξηση 31%.

Τράπεζες: Μπαράζ εξελίξεων στις τράπεζες, που θα επηρεάσουν δραστικά τον συγκεκριμένο κλάδο, αναμένεται μέσα στο 2008, καθώς πολλοί ισχυρίζονται ότι το επόμενο έτος θα πραγματοποιηθεί αυτό που τελικά δεν έγινε μέσα στο τρέχον έτος: ο τελικός γύρος συγκέντρωσης των μεγάλων δυνάμεων μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων, γράφει η εφημερίδα ”Μέτοχος” στο κεντρικό της άρθρο με τίτλο ”Τι μαγειρεύουν οι ’μεγάλοι’”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v