Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στρώνεται το χαλί για το 2008

Με κέρδη που προσεγγίζουν το 17% για τον ΓΔ, το ’07 δείχνει ικανό να ”κλείσει” υψηλότερα των 5.080- 5.100 μονάδων. Για ορισμένους αυτές οι τελευταίες ημέρες της χρονιάς διαμορφώνονται τιμές... εκκίνησης ενός- κατά γενική εκτίμηση- δυσκολότερου ’08.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Περισσότερο διαδικαστικού παρά ουσιαστικού χαρακτήρα δείχνουν οι τελευταίες συνεδριάσεις του έτους. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως σε αρκετές αγορές δεν επιχειρείται η διαμόρφωση αποτιμήσεων που θα διευκόλυναν την είσοδο, από καλύτερα επίπεδα, στο ’08.

Σε ανοδικό άνοιγμα παραπέμπουν τα συμβόλαια του DAX στην Φρανκφούρτη, υψηλότερα των 5.100 μονάδων φαίνεται πως θέλουν να κλείσουν το ’07 οι ισχυροί παίκτες στο ΧΑ.

Άλλωστε μέσω τραπεζών επιχειρείται αυτή η προσπάθεια στις τελευταίες συνεδριάσεις που πρακτικά σημαίνει πως κάτι τέτοιο είναι εφικτό.

Ο FTSE κυμαίνεται και πάλι πέριξ των 2.700 μονάδων αποδίδοντας από την αρχή του έτους ένα ικανοποιητικό ποσοστό. Ικανοποιητική, μπορεί να χαρακτηριστεί άλλωστε και η ετήσια μεταβολή του ΓΔ που φθάνει πλέον το 16,3%. Αρκετά κοντά, δηλαδή, με τη μεταβολή που παρουσιάζουν οι δείκτες FT μεσαίας και χαμηλότερης αποτίμησης.

Στη συγκριτική απόδοση αυτών των τριών βασικών δεικτών, αποτυπώνεται η μετριότερων τόνων ετήσια αντίδραση μετοχών από τον MID 40 και SC 80, σε σχέση με τη χρήση του ’06.

Και σε αυτές τις δύο κατηγορίες μετοχών φαίνεται να παίζεται το στοίχημα για την επόμενη χρήση. Δηλαδή στις μετοχές εκείνων των εταιρειών που μπορεί να θεωρηθούν ακόμη ελκυστικές ως προς την αποτίμησή τους, λογικές ως προς τον ρυθμό ανάπτυξής τους και φθηνές με βάσει τα οικονομικά αποτελέσματα που θα παρουσιάσουν.

Αυτό γιατί στην υψηλή κεφαλαιοποίηση ένας μεγάλος αριθμός εταιρειών αρχίζει να γίνεται λιγότερο ελκυστικός, αν και το ζητούμενο παραμένει ο τρόπος αποτίμησης των τραπεζών σε σχέση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και με την προοπτική που έχουν οι ελληνικοί όμιλοι για τα επόμενα 2-3 χρόνια.

Θέμα αποτίμησης αλλά και έργων φαίνεται να είναι πολλά στοιχήματα που δείχνουν να έχουν προεξοφληθεί εν μέρει στο... ταμπλό.

Θεωρούμε ως ενδεικτική την περίπτωση του ΟΛΠ (και δευτερεύοντος του ΟΛΘ) με αποτίμηση που ξεπερνά πλέον τα 710 εκατ. ευρώ. Ο Πειραιάς είναι φθηνός εάν προσεγγιστεί στη λογική της υλοποίησης μίας σειράς απαραίτητων μέρων αναβάθμισης, συνεκτίμησης της ακίνητης περιουσίας και των πάγιων στοιχείων που διαθέτει.

Είναι όμως ακριβός καθ’ ότι το ράλι της μετοχής οφείλεται κατά μείζονα λόγο στην ελάχιστη διασπορά του μετοχικού κεφαλαίου και την προεξόφληση όλων εκείνων των απαραίτητων ενεργειών που θα πρέπει να γίνουν και κυρίως η προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού.

Από αυτήν την άποψη για τον Πειραιά θα μπορούμε να μιλάμε από τις αρχές Φεβρουαρίου και με την προϋπόθεση πως θα έχει βρεθεί συναινετική λύση μεταξύ εργοδοσίας-εργαζομένων και θα έχει προκηρυχθεί ο περιβόητος διαγωνισμός.

Όσον αφορά στις εναπομείνασες για το ’07 συνεδριάσεις, εισάγονται αύριο προς διαπραγμάτευση περίπου 122.000 νέες μετοχές της Σιδενόρ (μετά την άσκηση δικαιώματος προαίρεσης), σε μία περίοδο που ευρύτερα για τον όμιλο φημολογούνται αρκετά.

Η θεαματική, ομολογουμένως, αντίδραση για τη μετοχή της Τεγόπουλος (στα 1,78 ευρώ), με αυξημένες συναλλαγές 207.000 τεμαχίων, την έφερε στο προσκήνιο.

Ο Μουζάκης επισημοποιεί την πρόθεση της διοίκησης για πώληση ακινήτου, επιβεβαιώνοντας εκείνους που θεωρούν πως ένα από τα ισχυρά χαρτιά της ιστορικής εταιρείες, είναι το πλούσιο χαρτοφυλάκιο.

Τα ακίνητα φαίνεται πως αποτελούν στοιχείο που εκτιμάται από αρκετούς ”διορατικούς” παίκτες. Περιπτώσεις ανάλογες του Μουζάκη, στον μικρομεσαίο χώρο, έχουν υπάρξει αρκετές το ’07 και εκτιμάται πως θα αποτελέσουν ”στοιχήματα” για το ’08.

Σημ.: Αναμφίβολα η Coca-Cola/3E δείχνει να ”κλέβει” τις εντυπώσεις τη χρονιά που περνά, από τον ιδιωτικό τομέα. Σε πολλά επίπεδα με άμεση αποτύπωση στο ταμπλό. Το ενδιαφέρον είναι πως υψηλόβαθμα διοικητικά στελέχη και μέλη του ομίλου άσκησαν το δικαίωμα προαίρεσης που είχαν, σε υψηλές τιμές, δείχνοντας στην πράξη την εμπιστοσύνη τους στην προοπτική και την δυναμική της ελληνικής πολυεθνικής.

Η περίπτωση της 3Ε αναφέρεται και για τον λόγο της σύγκρισης με διοικήσεις και υψηλόβαθμα στελέχη άλλων εισηγμένων που μέσω της άσκησης των stock options λειτουργούν ουσιαστικά σε βάρος των υπόλοιπων μικρομετόχων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v