Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διαδικαστική η τελευταία συνεδρίαση του 2007...

Τελευταία συνεδρίαση της χρονιάς και οι συναλλαγές δικαιολογούν τον διαδικαστικό χαρακτήρα της ημέρας. Στα 47 ευρώ η Εθνική, υψηλότερα των 5,9 ευρώ η Marfin Investment Group, θετικά αντιδρούν ΟΤΕ, ΔΕΗ, Eurobank. Σημαντικά κέρδη για τις επιχειρήσεις Υδρευσης και λίγες μετοχές επιλεγμένων εταιρειών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στις συναλλαγές των μόλις 14 εκατ. ευρώ – στα πρώτα 35 λεπτά της συνεδρίασης- αποτυπώνεται εύγλωττα η εικόνα της αγοράς.

Μιας καθαρά διαδικαστικού χαρακτήρα συνεδρίασης, όπου η εικόνα στο ταμπλό μπορεί να εμφανίζεται μοιρασμένη, σε μετρημένες όμως περιπτώσεις η ανοδική αντίδραση παρουσιάζει ουσιαστικό ενδιαφέρον.

Ωστόσο θεωρούμε ενθαρρυντικό το γεγονός πως ο Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται από τις 5.152,2 μονάδες (είναι και τιμή ”ανοίγματος”) έως τις 5.180,3 μονάδες. Εύρος τιμών που αποτελεί σημείο αναφοράς-εκκίνησης για τη μεθαυριανή, πρώτη, συνεδρίαση του 2008.

Στη μετοχή της Εθνικής εντολές δόθηκαν μέχρι τα υψηλά των 47,3 ευρώ, ο τζίρος ωστόσο παραμένει μέτριος, όπως επίσης σε Πειραιώς, ΟΤΕ, Alpha Bank, Eurobank, Κύπρου, Marfin.

Από πλευράς συναλλαγών ενδιαφέρον παρουσιάζει η ΕΥΔΑΠ, καθώς αντιδρά προς τα 11,78 ευρώ (2,61%).

Με βάση την τρέχουσα αποτίμηση της Επιχείρησης, η Αγροτική έχει εν δυνάμει αξία συμμετοχής αποτιμώμενη στα 124 εκατ. ευρώ.

Κρατάμε στα υπ’ όψιν μας την αποτίμηση και τη συμμετοχή της Αγροτικής στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΥΔΑΠ καθώς εκτιμάται πως η θέση της τράπεζας ενδέχεται να παραχωρηθεί έναντι ακόμη καλύτερου τιμήματος.

Και το επιχειρηματικό ενδιαφέρον από ξένους και ελληνικούς ομίλους είναι θερμό.

Στην αγορά όμως προεξοφλείται πως εξελίξεις στρατηγικής συνεργασίας θα προηγηθούν στην ΕΥΑΘ, όπου παραμένει έμπρακτο το ενδιαφέρον των γάλλων του ομίλου Suez.

Η αποτίμηση της ΕΥΑΘ ξεπερνά πλέον κατά τι τα 210 εκατ. ευρώ.

Υψηλότερα κατά 7,3% στα 2,95 ευρώ διαμορφώνεται η κοινή της Sato και κατά 5,7% στα 1,31 ευρώ των Ελληνικών Ιχθυοκαλλιεργειών.

Από τις περίπου 100 μετοχές που κινούνται με θετική μεταβολή, η Compucon ενισχύεται μέχρι τα 0,72 ευρώ (4,3%), ο Λεβεντέρης μέχρι τα 1,04 ευρώ (2,9%), ο Μαΐλλης στα 1,76 ευρώ.

Για τον τελευταίο η επόμενη χρονιά θεωρείται ιδιαίτερα καθοριστική για την πορεία του ομίλου.

Η μετοχή της Aspis Πρόνοια κερδίζει 2,7% στα 1,13 ευρώ, του Μουζάκη 2,15% στα 2,38 ευρώ, ο Δρομέας 1,75% στα 1,16 ευρώ.

Υψηλότερα διαμορφώνεται η αποτίμηση (με ότι αυτό συνεπάγεται για την αξία των χαρτοφυλακίων γνωστών επενδυτικών κύκλων), η Άλφα Γκρίσιν στα 4,04 ευρώ, η Sprider στα 5,04 ευρώ, ο Νηρέας στα 2,86 ευρώ, η Μηχανική στα 5,56 ευρώ.

Στη μετοχή της Γενικής συνεχίζεται η απορρόφηση της προσφοράς-συγκέντρωση σε τιμές υψηλότερα των 5 ευρώ.

Για τη μετοχή της Γενικής επιμένουμε τις τελευταίες δυο εβδομάδες πως τουλάχιστον δυο συγκεκριμένοι επενδυτικοί κύκλοι ”χτίζουν” θέσεις στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας.

Στις 11:15 ο Γενικός Δείκτης κυμαίνεται στις 5.172 μονάδες (0,4%), με την αναλογία ανοδικών προς καθοδικές να φθάνει στο 2 προς 1. Οι συναλλαγές δεν ξεπερνούσαν τα 17 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v