Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Τα μαθήματα του 2007

Το 2007 που τελειώνει σήμερα θα καταγραφεί στην Ιστορία ως μία ακόμη καλή χρονιά για το ελληνικό χρηματιστήριο. Παρ’ όλα αυτά, μια κριτική ματιά αναδεικνύει επίσης σειρά από ζητήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Σοφοκλέους: Τα μαθήματα του 2007
Η Σοφοκλέους δεν θα πρέπει να αισθάνεται άσχημα για τη χρονιά που φεύγει σε λιγότερο από 24 ώρες.

Παρά τις αυξομειώσεις, το 2007 θα καταγραφεί στην Ιστορία ως το 5ο συνεχόμενο έτος ανόδου για το ελληνικό χρηματιστήριο.

Αν και πολλές μετοχές απογοήτευσαν, αρκετές άλλες κινήθηκαν καλά, με τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες να εμφανίζουν κέρδη της τάξης του 15% - 17%.

Τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα, υπό την έννοια ότι περισσότερες μετοχές της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης κατέγραφαν κέρδη, αν η συμμετοχή των εγχώριων επενδυτών ήταν μεγαλύτερη.

Όμως, οι προσπάθειες που έγιναν και γίνονται για την αναβάθμιση του χρηματιστηριακού θεσμού και την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του στο ευρύ κοινό δεν φαίνεται να καρποφορούν.

Η κατάσταση είναι πιο δύσκολη απ’ όσο δείχνει αν αναλογιστεί κανείς ότι από το 2003 μέχρι και το 2007 το Χρηματιστήριο Αθηνών εμφανίζει ένα από τα μεγαλύτερα κέρδη μεταξύ των ανεπτυγμένων αγορών.

Θεωρητικά οι υψηλές αποδόσεις είναι εκείνες που προσελκύουν φρέσκο χρήμα και νέους επενδυτές.

Αν λοιπόν έπειτα από 5 συνεχόμενα ανοδικά έτη κάτι τέτοιο δεν υπήρξε εφικτό, κάποιος θα μπορούσε να αναρωτηθεί πού θα σταματήσει η συμμετοχή των ξένων που ελέγχουν ήδη το 52% της κεφαλαιοποίησης του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Το 2007 μας αφήνει λοιπόν με μια πικρή γεύση από αυτό το μέτωπο. Οι Έλληνες συνεχίζουν να πουλάνε περισσότερες μετοχές απ’ όσες αγοράζουν.

Σίγουρα η περίοδος 1999 - 2002 έχει αφήσει τραυματικές εμπειρίες σε πολλούς, ιδίως στους νεόκοπους, και σε αυτή τη χρονική στιγμή δεν φαίνεται ποιο είναι αυτό που θα μπορούσε να αντιστρέψει την κατάσταση, εκτός ίσως από τον ίδιο τον χρόνο.

Παραμένει όμως ένα στοίχημα για όλους εκείνους, επισήμους και μη, που ασχολούνται με τα χρηματιστηριακά δρώμενα.

Το 2007 απέδειξε επίσης ακόμη μία φορά πόσο σημαντική είναι η πορεία ορισμένων δεικτοβαρών μετοχών, όπως των τραπεζών, του ΟΤΕ, της ΔΕΗ κ.τ.λ. στη διαμόρφωση ψυχολογίας, κλίματος και φυσικά των χρηματιστηριακών δεικτών.

Αυτό βασικά οφείλεται στις προσδοκίες για τη μελλοντική κερδοφορία τους, που σε άλλες περιπτώσεις οφείλονται σε πιθανά ντιλ (π.χ. ΟΤΕ) και άλλοτε (π.χ. ΔΕΗ) στην απόφαση της κυβέρνησης να εγκρίνει αυξήσεις στα τιμολόγια οι οποίες κάποτε θεωρούνταν αδιανόητες.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τη μη έμμεση ή άμεση σύνδεση των ελληνικών τραπεζών με την καταβαράθρωση της αγοράς των αμερικανικών στεγαστικών δανείων υψηλού κινδύνου, βοήθησαν τη Σοφοκλέους να αυτονομηθεί περισσότερο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές αγορές από την αμερικανική το δεύτερο εξάμηνο του 2007.

Η πιστωτική κρίση έγινε μεν αισθητή, αλλά πολύ λιγότερο σε σχέση με άλλες αγορές, όπως μαρτυρούν οι αποδόσεις.

Αντίθετα, η Σοφοκλέους αισθάνθηκε πολύ περισσότερο στο πετσί της τη βραχύβια διόρθωση των διεθνών κεφαλαιαγορών από τις αρχές έως τα μέσα Μαρτίου, όπου βρέθηκε να χάνει το μεγαλύτερο μέρος, αν όχι όλα, από τα κέρδη που είχε αποκομίσει από την αρχή της χρονιάς μέχρι τότε.

Ήταν η περίοδος κατά την οποία αρκετές αναδυόμενες χρηματιστηριακές αγορές έκαναν βουτιά.

Αναμφισβήτητα, το 2007 ήταν μία χρονιά συγκινήσεων αλλά και μαθημάτων για όλους. Ο νέος χρόνος που θα μπει σε λίγες ώρες θα δείξει αν όλοι πήραμε το μάθημά μας.

ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ 2008, ΜΕ ΥΓΕΙΑ.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v