Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με ”γερό πάτημα” προς το 2008 η Σοφοκλέους

Με απόδοση που ξεπερνά το 17% φαίνεται να κλείνει το 2007. Για ένα σημαντικό όμως μέρος της αγοράς, ειδικότερα των ”μικρομεσαίων”, απαιτείται επιβεβαίωση της βελτίωσης της οικονομικής και χρηματιστηριακής θέσης. Τι σχολιάζει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Με εβδομαδιαία μεταβολή 0,83% και απόδοση που ξεπερνά το 17% από την αρχή του έτους ”φεύγει” το 2007. Με την αγορά να διαμορφώνεται για πέμπτη συνεχόμενη χρήση υψηλότερα και να βρίσκεται πλέον εκ των πραγμάτων σε σημείο καμπής.

Ένα ικανό μέρος της αγοράς αποτυπώνεται στην υπεραπόδοση που για παράδειγμα καταγράφεται για την μετοχή της Εθνικής (μία… ανάσα από τα 47 ευρώ), στα αλλεπάλληλα ”υψηλά” του ΟΛΠ, την βεβαιότητα διάσπασης ”κορυφών” για την 3E, ΕΧΑΕ και ορισμένες ακόμη εισηγμένες, ένα άλλο όμως αποτυπώνεται στην ενδεικτική περίπτωση της Lannet.

Βέβαια η περίπτωση της Lannet αναφέρεται ως ενδεικτική και μόνο, καθώς η τιμή διαμορφώνεται σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο, αφορά όμως ένα ευρύτερο μέρος του… ταμπλό.

Κατά την εκτίμησή μας, το πρόβλημα της αγοράς φέτος ήταν η συγκριτικά χαμηλότερη απόδοση δεικτών – μετοχών εταιριών μεσαίας – χαμηλότερης αποτίμησης.

Μετά από ένα ομολογουμένως καλό ’06, η μεταβολή των Mid 40 και Small Cap 80 ήταν συγκριτικά ηπιότερη από αυτήν του FTSE και μακράν από αυτήν της προηγούμενης χρονιάς.

Κατά την εκτίμησή μας, το μειονέκτημα – πλεονέκτημα της αγοράς είναι η υποαπόδοση ενός ικανού αριθμού μετοχών από τον ευρύτερο μικρομεσαίο χώρο, η κόπωση όπως καταγράφεται στο ρυθμό ανάπτυξης εταιριών μεσαίας κεφαλαιοποίησης και η υποχώρηση της χρηματιστηριακής αξίας θεωρητικά παραδοσιακών δυνάμεων του ελληνικού επιχειρείν.

Σε αυτές τις τρεις κατηγορίες μετοχών – εταιριών παίζεται, πάντα κατά την εκτίμησή μας, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχήματα της επόμενης χρονιάς. Αυτό του εντοπισμού των επενδυτικό επιλογών που θα δώσουν υπεραξίες και απόδοση μεγαλύτερη από αυτήν του Γενικό Δείκτη.

Βέβαια για να συμβεί κάτι τέτοιο απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συντήρηση της ανοδικής φοράς για τον τραπεζικό κλάδο και επιχειρήσεις – κλειδιά του 20άρη.

Εάν επιτευχθεί αυτό, τότε μπορούμε να αναφερόμαστε στις επόμενες επενδυτικές ευκαιρίες που λογικά θα προκύψουν από το χώρο της μεσαίας – χαμηλότερης αποτίμησης.

Ένας ικανός αριθμός εταιριών θα πρέπει να επιβεβαιώσει τον ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων ετών που σε σημαντικό βαθμό ωφελήθηκε από την μείωση του φορολογικού συντελεστή.

Αρκετές εταιρίες από τον μεσαίο χώρο φαίνεται πως πιάνουν… οροφή και θα πρέπει να προχωρήσουν στις επόμενες κινήσεις που θα τις κρατήσουν εντός παιδειάς.

Ενδεικτική θεωρούμε την περίπτωση του Σαράντη, που φαίνεται πως τους τελευταίους 2-3 μήνες του ’07 προχώρησε στις απαραίτητες επιχειρηματικές κινήσεις που θα διατηρήσουν την δυναμική του ομίλου στις εκτός των συνόρων αγορές.

Η περίπτωση του Σαράντη είναι ενδεικτική μίας ευάριθμης ομάδας εταιριών, κυρίως από το εμπόριο (ειδικότερα την ένδυση), τον τομέα παροχής υπηρεσιών, την ακτοπλοΐα.

Η Intracom θεωρείται ενδεικτική περίπτωση μιας άλλης κατηγορίας εταιριών που συνέχισαν να απαξιώνονται, με την κεφαλαιοποίησή τους να υποχωρεί σε χαμηλά ετών.

Σε περιπτώσεις όπως η Intracom παίζονται ανάλογα στοιχήματα για το 2008. Στοιχήματα που αφορούν τόσο στην θέση των ίδιων των εταιριών όσο και στο ενδεχόμενο μίας επιχειρηματικής ανάκαμψης.

Θέλουμε να πιστεύουμε πως την επόμενη χρονιά η αγορά θα στηριχθεί βεβαίως σε κλάδους ”ατμομηχανές του Χ.Α.”, θα σημειωθεί όμως βελτίωση τόσο στα οικονομικά αποτελέσματα όσο και στη χρηματιστηριακή θέση εταιριών από τον ευρύτερο εννοούμενο μεσαίο χώρο.

Μ. Γελ.

----------------

Όπως σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, ”σε ότι αφορά τις προσδοκίες της επόμενης χρονιάς η επενδυτική κοινότητα φαίνεται μοιρασμένη έως και επιφυλακτική καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η αποτύπωση των επιπτώσεων της χρηματοδότησης των δανείων χαμηλής εξασφάλισης, θολώνοντας τις προοπτικές της κερδοφορίας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων τα οποία οδήγησαν την μεγάλη χρηματιστηριακή άνοδο των προηγούμενων ετών.

Τα στοιχήματα των αγορών το 2008 θα είναι η ισορροπία ανάπτυξης και πληθωρισμού, η ομαλή απεξάρτηση των οικονομιών από το ακριβό πετρέλαιο και η διατήρηση της αγοραστικής δύναμης που θα συντηρήσει τις κερδοφορίες των εταιριών.

Το χρηματιστηριακό ρίσκο το 2008 θα είναι αυξημένο και η αγορά θα δικαιολογεί ακόμα μεγαλύτερες αποδόσεις αφού ο λόγος αμοιβής προς ρίσκο θα είναι υψηλότερος από πέρυσι λόγω των περισσοτέρων αβεβαιοτήτων που εκκρεμούν στην παγκόσμια οικονομία”.

-----Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 5.152,16 μονάδες, με εβδομαδιαία κέρδη 0,83%, με αποτέλεσμα τα κέρδη του από την αρχή του χρόνου να διαμορφωθούν στο 17,25%. Ο FTSE 20 ενισχύθηκε κατά 0,61%, ο Mid 40 σημείωσε άνοδο 1,09%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 0,67% υψηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους, με απώλειες ολοκλήρωσαν την εβδομάδα μόνον ο κλάδος του πετρελαίου και αερίου (-1,16%) και ο κλάδος των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (-0,84), ενώ ανοδικά κινήθηκαν όλοι οι υπόλοιποι.

Εξ αυτών, τα σημαντικότερα κέρδη κατέγραψε ο κλάδος των μέσω ενημέρωσης (6,24%), των ασφαλειών (3,71%), των τηλεπικοινωνιών (2,81%) και της τεχνολογίας (2,04%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: ΑΝΕΚ (ΠΟ ’90 29,84%), Βιοσώλ (ΠΟ 28,57%), Βιοσώλ (19,57%), Lavipharm (18,67%), Πήγασος Εκδοτική (16,74%), Informer (14,64%), Ασπίς Πρόνοια (14,58%), Vivere (14,49%), Τεγόπουλος (13,58%) και Ζήνων (13,55%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Lannet (-7,32%), Paperpack (-6,90%), Mermeren FHL (ΕΛΠ -5,18%), Πραξιτέλειο (-4,31%), ΕΥΑΘ (-4,29%), Kleeman Hellas (-4,26%), Δρομέας (-4,20%), Kego (-4,18%), Αφοι Μεσοχωρίτη (-4,17%) και Νηρεύς (-4,08%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v