Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με επιφυλάξεις η υποδοχή του 2008

Μικρό καλάθι κρατούν αναλυτές και ειδικοί της αγοράς για το 2008. Και αυτό από πολλές απόψεις ίσως και να είναι καλό, έπειτα από 5-6 χρόνια συνεχούς ανόδου. Σε μετοχές επικεντρώνεται το ενδιαφέρον των παικτών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Με ανάμικτα συναισθήματα αποχαιρετάμε το 2007 και με επιφυλάξεις ετοιμαζόμαστε να υποδεχτούμε τον νέο χρόνο.

Η γενικότερη πεποίθηση πως το 2008 θα είναι χρονιά σαφώς δυσκολότερη για τις αγορές σε σχέση με τις 4 - 5 που προηγήθηκαν πιθανόν να αποβεί πλεονέκτημα στη συνέχεια. Από την άποψη ότι οι εξειδικευμένοι παίκτες της αγοράς κρατούν μικρότερο καλάθι, είναι σαφώς πιο… ψυλλιασμένοι και λίγο έως πολύ επιφυλακτικοί.

Άλλωστε, έπειτα από πέντε χρόνια συνεχούς ανόδου για το Χ.Α., η αγορά μας βρίσκεται σε σημείο καμπής, η οποία οδηγεί είτε σε διόρθωση είτε σε συνέχιση του ανοδικού κύκλου.

Με βάση την εικόνα των αγορών που έχουμε τα τελευταία 19 - 20 χρόνια, κλίνουμε (αποτελεί προσωπική και μόνο εκτίμηση) προς το δεύτερο ενδεχόμενο, δηλαδή σε εκείνο που θέλει οι αγορές (συμπεριλαμβανόμενης και της δικής μας) να συνεχίζουν για τα επόμενα 1,5 - 2 χρόνια. Με σαφώς δυσκολότερους όρους παιχνιδιού και με μεγαλύτερες όμως προσδοκίες για εκείνα που μπορεί να συμβούν.

Από τον κλάδο-ατμομηχανή της αγοράς, η πλειονότητα των παικτών ποντάρει καταρχήν στην Εθνική. Θα λέγαμε πως με αποτίμηση 22,3 δισ. ευρώ, ο όμιλος για να μπορέσει να ανέβει 6 - 8 θέσεις στην πανευρωπαϊκή κατάταξη (όπως διακαώς επιθυμεί ο διοικητής της ΕΤΕ) θα πρέπει να προχωρήσει σε δύο κυρίως μέτωπα.

Το ένα αφορά στη μέσω του χρηματιστηρίου ενίσχυση της αποτίμησης, η άλλη όμως ανοίγει τον δρόμο για στρατηγική συνεργασία με έναν όμιλο του οποίου η χρηματιστηριακή αξία είναι 8 - 12 δισ. ευρώ περίπου.

Στην ενέργεια, πολλά εξαρτώνται από τη ΔΕΗ και από το πώς θα χειριστεί η κυβέρνηση το ενδεχόμενο συμφωνίας με τους Γερμανούς της RWE και χωρίς βέβαια να μεροληπτεί εις βάρος των ιδιωτικών ενεργειακών ομίλων, επιχειρήσεων.

Δείγμα γραφής των προθέσεων της κυβέρνησης θα έχουμε άμεσα στο θέμα των λιμανιών (ΟΛΘ, ΟΛΠ), όπου η θέση της μιας πλευράς θα δοκιμαστεί έμπρακτα από μεθαύριο κιόλας.

Οι κλάδοι που εκ των πραγμάτων οδηγούν σε μεγαλύτερη συγκέντρωση είναι ο τηλεπικοινωνιακός, ο ακτοπλοϊκός, ο μεταλλουργικός και το εμπόριο.

Στον χώρο των τηλεπικοινωνιών αρκετά θα εξαρτηθούν από την πρόθεση της Hellas On Line να προχωρήσει στην περαιτέρω ισχυροποίηση της θέσης της, ενδεχομένως μέσω μίας εξαγοράς (παραμένει πιθανός στόχος η Forthnet).

Στην ακτοπλοΐα, οι εξελίξεις οδηγούν στη διαμόρφωση νέων ισορροπιών, με τους Κρητικούς να έχουν πλέον τον πρώτο λόγο.

Υπό προϋποθέσεις, τα Ελληνικά Χρηματιστήρια θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο εξαγοράς, πιθανόν και μέσα στους πρώτους δύο - τρεις μήνες της επόμενης χρονιάς.

Από τον ευρύτερο κλάδο των τροφίμων-ειδών διατροφής, αν και οι Βέλγοι μεγαλομέτοχοι της ΑΒ Βασιλόπουλος δεν έχουν αποσαφηνίσει τη θέση τους, υπάρχει έμπρακτο ενδιαφέρον ενός τουλάχιστον επενδυτικού χαρτοφυλακίου για την εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου της εισηγμένης.

Σχετικά με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, πολλά θα εξαρτηθούν από τις κινήσεις που θα κάνουν, ενδεχομένως μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2008, οι διοικήσεις των εταιριών ΔΟΛ, Πήγασος, Χ.Κ. Τεγόπουλος και Καθημερινή.

Όσον αφορά στον χώρο του εμπορίου, θεωρούμε σχεδόν βέβαιο πως αργά ή γρήγορα η πλευρά Κουτσολιούτσου από θέση ισχύος θα επιδιώξει να ενδυναμώσει περαιτέρω τη θέση της.

Είναι πιθανόν οι συζητήσεις με μετόχους της NotosCom, που είχαν προηγηθεί της συμφωνίας με τον κ. Π. Λασκαρίδη για την εξαγορά της συμμετοχής του στην Elmec Sport, να επαναληφθούν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v