Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όσα φέρνει μια στιγμή…

Έχουμε διαβάσει τις τελευταίες ημέρες τα πιο απίθανα σενάρια για την πορεία των χρηματιστηρίων το 2008. Αισιόδοξα και απαισιόδοξα. Όλα όμως τα σενάρια βασίζονται στα δεδομένα της στιγμής που γράφτηκαν. Αυτή είναι και η αχίλλειος πτέρνα τους. Γιατί μετά τη δολοφονία της Μ. Μπούτο αποδεικνύεται ότι… όσα φέρνει μια στιγμή δεν τα φέρνει ο χρόνος όλος.

Όσα φέρνει μια στιγμή…
Καλημέρα!

Με πολλές ευχές για τη νέα χρονιά, για εσάς, τις οικογένειές σας, τους φίλους σας και τον κόσμο ολόκληρο.

Έχουμε διαβάσει τις τελευταίες ημέρες του 2007 τα πιο απίθανα σενάρια για την πορεία των χρηματιστηρίων το 2008.

Αισιόδοξα και απαισιόδοξα. Μαύρα και άσπρα. Για τις μετοχές που θα ανέβουν και για εκείνες που θα πέσουν. Πού θα πάει ο χρυσός, πού θα πάει το πετρέλαιο.

Όλα όμως τα σενάρια βασίζονται στα δεδομένα της στιγμής κατά την οποία γράφτηκαν. Στους προβληματισμούς με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, ίσως και σε κάποιες προβλέψεις που βασίζονται σε μαθηματικά μοντέλα.

Αυτή είναι και η αχίλλειος πτέρνα των σεναρίων. Η μεγάλη τους αδυναμία. Το μεγάλο τους ρίσκο.

Γιατί μετά τη δολοφονία της Μπεναζίρ Μπούτο στο Πακιστάν, αποδεικνύεται από τις πρώτες αντιδράσεις των χρηματιστηρίων ότι… όσα φέρνει μια στιγμή δεν τα φέρνει ο χρόνος όλος.

Κανένα σενάριο, όσο έγκυρο και αν είναι, όσο θωρακισμένο από υπερβολές και αν φαίνεται, όσο πειστικό και αν ακούγεται, δεν μπορεί να αντιστρέψει τη ροή των πραγμάτων που φέρνει ένα ξαφνικό, γεωπολιτικής σημασίας και ισχύος, γεγονός.

Οφείλουμε, λοιπόν, να στεκόμαστε απέναντι στα σενάρια με σεβασμό μεν γι’ αυτούς που τα διατυπώνουν αλλά και με έντονη την αμφισβήτηση για την πρακτική τους αξία.

Δηκτικός


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v