Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος ενόψει αγιασμού των… υδάτων

Με τους ”υδάτινους” τίτλους να αποσπούν τη μερίδα του λέοντος στο αγοραστικό ενδιαφέρον ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή χρονιά. Σχετική κινητικότητα στη μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση. Νέο ιστορικό υψηλό σε κλείσιμο για ΟΛΘ, ΟΛΠ, 3Ε, Sprider και ΕΥΑΘ.

του Θ. Σταυρόπουλου

Ανοδικά ξεκίνησε το νέο χρηματιστηριακό έτος σε μια συνεδρίαση που κινήθηκε εν μέσω ουδέτερου διεθνούς κλίματος και η οποία μπορούσε κάλλιστα να υποστηριχθεί ότι ήταν περισσότερο συνεδρίαση επιμέρους τίτλων και λιγότερο συνεδρίαση δεικτών.

Αν και έλειψαν οι σημαντικές βοήθειες από τις περισσότερες δεικτοβαρείς μετοχές η συνεδρίαση έδωσε κινητικότητα σε αρκετούς επιμέρους τίτλους με κάποιους από αυτούς να κλείνουν σε νέα ιστορικά υψηλά, ενώ περίπου μοιρασμένη είναι η τελική αναλογία ανοδικών – πτωτικών τίτλων.

Για μια ακόμη συνεδρίαση στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος οι ”υδάτινοι” τίτλοι όπως ΕΥΑΘ (17,78% και νέο ιστορικό υψηλό), ΟΛΘ (6,06% και νέο ιστορικό υψηλό), ΟΛΠ (2,06% και νέο ιστορικό υψηλό), ΕΥΔΑΠ (5,75%), ενώ επίσης σε νέο ιστορικό υψηλό έκλεισαν Sprider και 3Ε.

Τεχνικά και όσον αφορά τον FTSE, όσο αυτός δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 2740 μονάδων αυτό θεωρείται θετικό και μπορεί να γίνει θετικότερο αν τα κλεισίματα ανέβουν υψηλότερα των 2766 μονάδων με τις επόμενες αντιστάσεις να οριοθετούνται στις 2770, 2788-90, 2815 και 2840 μονάδες.

Σε άλλη περίπτωση οι στηρίξεις στις 2740-39, 2720 και 2710 μονάδες με το διεθνές κλίμα να έχει πάντα τον πρώτο λόγο.

Δεν ακολούθησαν την υποκείμενη οι εμπλεκόμενοι στην Αγορά Παραγώγων και έστω και μειωμένες συναλλαγές τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης αύξησαν κάπως τις υποτιμήσεις.

Από τις Δεικτοβαρείς μετοχές με κέρδη μεγαλύτερα του 3% ο Μυτιληναίος, του 2% οι Ελ. Τεχνοδομική και Motor oil, κέρδη μεγαλύτερα της μίας ποσοστιαίας μονάδας για Coca-Cola, Ελ. Πετρέλαια, Αγροτική και Κύπρου και θετικό κλείσιμο για ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τιτάνα, Πειραιώς, Alpha Bank, MPB.

Αντίθετα αξιοσημείωτες απώλειες για Βιοχάλκο και Intralot και αρνητική μεταβολή για Εθνική, Ταχ. Ταμιευτήριο, Eurobank, MIG.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά, έδωσε μία πρώτη κορυφή στις 5202,1 μονάδες, υποχώρηση και αρνητικό πρόσημο μέχρι τις 5173,39 και εκ νέου ανοδική κίνηση με κλείσιμο στο υψηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 5207,44 μονάδες με κέρδη 0,55%, ενώ ο τζίρος σχετικά ισχνός ξεπέρασε τα 245 εκατ. από τα οποία τα 75,5 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Μικτή η τελική εικόνα με 130 ανοδικές μετοχές έναντι 121 πτωτικών, αλλά και 20 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 5 έως 17,78%.

Στις επιμέρους μετοχές κινητικότητα στις θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο, αλλά και σε Nexans, Centric, Χατζηιωάννου, Βωβό, Σαράντη, ενώ από το Τραπεζικό Ταμπλό ξεχώρισαν Αττικής και Τράπεζα Ελλάδος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v