Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με προσδοκίες και επιφυλάξεις ξεκινά το 2008

Από την περιοχή των 5.178 μονάδων ξεκινά χρηματιστηριακά μια χρονιά κατά γενική εκτίμηση δυσκολότερη και μεγαλύτερου ρίσκου απ’ ότι οι προηγούμενες. Αποτελεί όμως κοινή εκτίμηση πως φέτος θα υλοποιηθεί μια σειρά ουσιαστικών επιχειρηματικών κινήσεων και ευρύτερων ανακατατάξεων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Καλή χρονιά με (προπάντων) υγεία. Χρονιά σταθμός για την πλειονότητα των αγορών θεωρείται αυτή που και επίσημα ξεκινά σήμερα.

Μετά από μια ικανή περίοδο ανόδου, πέντε-έξι ετών, οι αγορές βρίσκονται αντιμέτωπες με τις σοβαρές παρενέργειες μιας ουσιαστικής κρίσης που προκλήθηκε από ένα σοβαρότατο, ουσιώδες πρόβλημα.

Θεωρούσαμε, στην τελευταία μας αναφορά για το 2007, ως εν δυνάμει πλεονέκτημα για τους παίκτες την κοινή εκτίμηση πως το 2008 θα είναι δυσκολότερο, με συνθετότερα προβλήματα αλλά και με ουσιαστικές επιχειρηματικές κινήσεις.

Βραχυμεσοπρόθεσμα για το ΧΑ περιμένουμε την επιτάχυνση διεργασιών που γίνονται σε διάφορα επιχειρηματικά μέτωπα.

Ένας κλάδος που φαίνεται ότι μπορεί να δώσει άμεσα ειδήσεις είναι αυτός των πετρελαίων-φυσικού αερίου (δες σχετικό θέμα για ΕΛΠΕ-Σκόπια) που σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στον χώρο της ενέργειας και τη ΔΕΗ μπορούν να διαμορφώσουν τάση.

Όμως ένας κλάδος όπου φαίνεται πως εμπλεκόμενες πλευρές βρίσκονται κοντά στην υπογραφή συμφωνίας, είναι αυτός των ΜΜΕ.

Στον κλάδο περιμένουμε ουσιαστικές κινήσεις από ιστορικό κεντροαριστερό εκδοτικό συγκρότημα να προχωρήσει σε μια σημαντική κίνηση αναδιάταξης των δυνάμεών του.

Μεσοπρόθεσμα θα συνεχίσουμε να επιμένουμε πως τα Ελληνικά Χρηματιστήρια μπορούν να αποτελέσουν ανά πάσα στιγμή αντικείμενο εξαγοράς, είτε από ξένο ανάλογο φορέα είτε από επενδυτικό χαρτοφυλάκιο.

Προς το παρόν τουλάχιστον ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο, με παρουσία στη χώρα μας, φέρεται να ενδιαφέρεται για τη πλειοψηφική συμμετοχή των βέλγων στο μετοχικό κεφάλαιο της ΑΒ Βασιλόπουλος. Βέβαια στην περίπτωση αυτή μένει να αποσαφηνιστεί η πρόθεση του βασικού μετόχου.

Ποδαρικό εκτιμάται πως θα κάνουν ορισμένοι παίκτες που έχουν δημιουργήσει ικανές θέσεις σε μετοχές του καλούμενου ευρύτερου Δημόσιου Τομέα.

Σε ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΠ-ΟΛΘ, οι προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί είναι μεγάλες, όπως και τα κεφάλαια που έχουν επενδυθεί.

Από αυτό το μέτωπο όμως περιμένουμε την πρώτη… αντίδραση της πλευράς των εργαζομένων (ειδικότερα στον ΟΛΠ), που εν πολλοίς εκτιμάται ότι θα αποτελέσει πρόκριμα για τις μετέπειτα εξελίξεις.

Το σίγουρο είναι πως αν κερδιθεί το στοίχημα του ΟΛΠ (και ΟΛΘ) τότε το οικονομικό επιτελείο ξεκινά με ένα ισχυρό… άσσο στα χέρια του. Τον οποίο θα διαπραγματευθεί με τους ξένους για τις επόμενες κινήσεις που έχουν σχεδιαστεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v