Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα καλά και τα άσχημα νέα του 2008

Η πιστωτική κρίση και οι εξελίξεις του τελευταίου διμήνου έχουν καταστήσει αναλυτές και επενδυτές πιο επιφυλακτικούς απέναντι στις μετοχές. Εκτός όμως από τα άσχημα νέα υπάρχουν και τα καλά. Γι’ αυτό το 2008 μπορεί να αποδειχτεί περίεργη χρονιά.

Τα καλά και τα άσχημα νέα του 2008
Στα τέλη του 2006, για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια, οι στρατηγικοί αναλυτές των μεγάλων ξένων οίκων συμφώνησαν ότι το 2007 θα ήταν μια πολύ καλή χρονιά για τις μετοχές.

Όμως η πράξη έδειξε ότι είχαν εν μέρει μόνο δίκιο.

Οι αναδυόμενες αγορές κινήθηκαν αρκετά καλά, οι ανεπτυγμένες όμως εμφάνισαν μέτρια εικόνα και σίγουρα χειρότερη από τις προβλέψεις τους.

Στα τέλη του 2007 οι στρατηγικοί αναλυτές των ίδιων οίκων εμφανίζονταν πολύ πιο συγκρατημένοι και ορισμένοι προβλέπουν ότι οι μετοχές θα κλείσουν το 2008 στα ίδια ή σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Φαίνεται ότι πήραν το μάθημά τους.

Όμως, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά πιθανόν να αποδειχτεί ότι είχαν εν μέρει μόνο δίκιο, αλλά αυτή τη φορά για άλλο λόγο.

Το 2008 συγκεντρώνει όλα τα φόντα για να αποδειχτεί χρηματιστηριακά διπρόσωπο.

Μέτριο έως απογοητευτικό τους πρώτους 4 - 6 μήνες και αρκετά καλύτερο το δεύτερο μισό.

Είναι εύλογο να υποθέσει κάποιος ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας θα επιβραδυνθεί το νέο έτος είτε η αμερικανική οικονομία μπει σε ύφεση είτε απλώς εμφανίσει αισθητή επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης.

Οι περιπτώσεις να σηκώσουν το βάρος της αμερικανικής οικονομίας οι οικονομίες των αναπτυσσόμενων χωρών, ιδίως η Κίνα και η Ινδία, και να διατηρηθεί ο σημερινός υψηλός ρυθμός παγκόσμιας ανάπτυξης δεν μπορούν να αποκλειστούν.

Όμως, σίγουρα αποδυναμώνεται αν ληφθούν υπόψη οι προσπάθειες των κινεζικών αρχών να περιορίσουν τον πληθωρισμό εφαρμόζοντας αυστηρότερη νομισματική πολιτική.

Επομένως, ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας ανάπτυξης θα επιβραδυνθεί το 2008 κι αυτό είναι άσχημο νέο για τις μετοχές.

Δεν είναι όμως το μόνο.

Η επανεκτίμηση των κινδύνων που έθεσε σε κίνηση η πιστωτική κρίση είναι λογικό να συνεχιστεί κι αυτό είναι ένα ακόμη άσχημο νέο.

Ακόμη και αν οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες, όπως η Fed και η ΕΚΤ, μειώσουν κι άλλο τα παρεμβατικά τους επιτόκια, είναι μάλλον απίθανο τα επιτοκιακά περιθώρια (spreads), με τα οποία δανείζονταν τράπεζες και επιχειρήσεις, να υποχωρήσουν στα επίπεδα στα οποία βρίσκονταν τον Ιούλιο του 2007.

Αν μάλιστα τα κέρδη των επιχειρήσεων αρχίσουν να εμφανίζουν αδυναμία λόγω της οικονομικής επιβράδυνσης, τα spreads θα ανοίξουν περισσότερο.

Όπως μάλιστα αποδείχτηκε, από τον Ιούλιο του 2007 μέχρι σήμερα το άνοιγμά τους, ιδίως αν συνδυαστεί με επίπεδη καμπύλη επιτοκίων στις αγορές κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ και της ευρωζώνης, θα φέρει περισσότερη μεταβλητότητα στις χρηματιστηριακές αγορές.

Εκτός από τα άσχημα νέα υπάρχουν και καλά για τις μετοχές.

Ένας στρατηγικός αναλυτής γνωρίζει ότι η νομισματική πολιτική χρειάζεται κάποιο χρόνο για να αρχίσει να γίνεται αισθητή στην πραγματική οικονομία.

Αυτό ο χρόνος ποικίλλει από χώρα σε χώρα και από κατάσταση σε κατάσταση.

Στην περίπτωση των ΗΠΑ όπου εντοπίζεται το βασικό πρόβλημα συνήθως απαιτούνται από 8 μέχρι 16 μήνες για να δράσει.

Στην προκειμένη περίπτωση, και μια και πρόκειται για μείωση επιτοκίων που συνοδεύεται από ενέσεις ρευστότητας, είναι πιθανόν τα αποτελέσματα να αρχίσουν να φαίνονται από τον Απρίλιο αν η Fed μειώσει περισσότερο και γρήγορα το βασικό της επιτόκιο.



Αναμφισβήτητα, η αύξηση του πληθωρισμού δεν διευκολύνει τέτοιες μειώσεις επιτοκίων. Όμως, ούτε η οικονομική ύφεση είναι επιθυμητή, ιδίως σε χρονιά όπου διεξάγονται προεδρικές εκλογές.

Είναι λοιπόν πιθανόν να αρχίσουμε να βλέπουμε τις θετικές επιδράσεις της πιο ελαστικής νομισματικής πολιτικής της Fed τους επόμενους μήνες.

Σε αυτή την περίπτωση η διάθεση των επενδυτών να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο θα αυξηθεί, ωθώντας τα Ρ/Ε σε υψηλότερα επίπεδα και δίνοντας το έναυσμα για χρηματιστηριακό ράλι.

Αν όντως τα πράγματα εξελιχθούν με αυτόν τον τρόπο και πολλοί δεν σπεύσουν νωρίτερα να προεξοφλήσουν αυτό το σενάριο, χωρίς να περιμένουν για επαρκείς ενδείξεις, το 2008 μπορεί να αποδειχτεί διπρόσωπο.

Αν όμως η Fed διστάσει και η νομισματική πολιτική εμφανιστεί ανεπαρκής, θα συμβεί το αντίθετο.

Η διάθεση για ανάληψη ρίσκου θα μειωθεί περαιτέρω με μοχλό αυτή τη φορά τις αναδυόμενες αγορές όπου θα σημειωθεί ξεπούλημα και τα Ρ/Ε θα συμπιεστούν, οδηγώντας σε πτώση τις μετοχές.



Παρότι η ιστορία των κύκλων που περιγράφει την όρεξη των επενδυτών για ρίσκο είναι με το μέρος του δεύτερου σεναρίου, το καλό νέο από τη νομισματική πολιτική είναι πιθανόν να υπερισχύσει των άσχημων και το 2008 να αποδειχτεί χρηματιστηριακά διπρόσωπο.



ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v