Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Πέμπτης

Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου, οι αυξήσεις που φέρνει το 2008, η εξέλιξη της υπόθεσης των ΕΛΠΕ στην ΠΓΔΜ, η παραίτηση μέλους του ΔΣ της ΔΕΗ, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Πέμπτη.

Ο Τύπος της Πέμπτης
Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου, οι αυξήσεις που φέρνει το 2008, η εξέλιξη της υπόθεσης των ΕΛΠΕ στην ΠΓΔΜ, η παραίτηση μέλους του ΔΣ της ΔΕΗ, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Πέμπτη.

Πετρέλαιο: Στα 100 δολάρια το βαρέλι εκτινάχθηκε χθες η τιμή του πετρελαίου στη Νέα Υόρκη, πραγματοποιώντας νέο ιστορικό ρεκόρ. Τώρα οι αναλυτές εκτιμούν ότι η τιμή του μπορεί να βρεθεί υψηλότερα κατά τα επόμενα πέντε χρόνια, εκτός εάν σημειωθεί σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξης, με αποτέλεσμα να μειωθεί η ζήτηση για πετρέλαιο, σύμφωνα με το Reuters, αναφέρει η ”Καθημερινή”.

Οικονομία: Με εντυπωσιακό άλμα των τιμών του πετρελαίου στα 100 δολάρια το βαρέλι, άνοδο των επιτοκίων και νέες αυξήσεις σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης ξεκίνησε το 2008. Το κύμα ακρίβειας που σαρώνει την αγορά, επισημαίνει το ”Βήμα”, οδήγησε σε πτώση τον τζίρο των καταστημάτων, ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση βάζει πλαφόν 3% στις αυξήσεις των μισθών. Η εφημερίδα κάνει λόγο για 10% πτώση τζίρου στην αγορά των εορτών, αύξηση 15% στις τιμές αγαθών στα σούπερ μάρκετ, αύξηση στο 8% του επιτοκίου επιχειρηματικών δανείων.

Ασφαλιστικό: Έως τέλος Φεβρουαρίου το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, γράφει η ”Ημερησία”, σημειώνοντας πως πρόσκληση προς τους κοινωνικούς εταίρους για τον τελευταίο κύκλο διαλόγου πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου θα απευθύνει σήμερα η υπουργός Απασχόλησης.

ΟΤΕ: Κρυμμένες υπεραξίες βρίσκονται πίσω από τα ακίνητα του ΟΤΕ, ο οποίος θέτει πλέον ως απόλυτη προτεραιότητα την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του, με στόχο να αυξήσει τα ετήσια έσοδά του και να ισοσκελίσει τις απώλειες από τη σταθερή τηλεφωνία. Σύμφωνα με την ”Ημερησία”, η εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας του ΟΤΕ, η οποία περιλαμβάνει πάνω από 2.500 ακίνητα και χιλιάδες στρέμματα γης, υπολογίζεται στα 2 δισ. ευρώ

ΔΕΗ: Για παραίτηση για τα μαγειρέματα ΔΕΗ-RWE κάνει λόγο η ”Ελευθεροτυπία”, αναφερόμενη στην αποχώρηση του μέλους του Δ.Σ. της Επιχείρησης κ. Ευ. Μαγείρου.

ΕΛΠΕ: Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ κατέβαλε στην ΕΛΠΕΤ-Βαλκανική, θυγατρική εταιρεία των ΕΛΠΕ, το ποσό των 40 εκατ. δολαρίων, που αντιστοιχεί στο 80% του ποσού που επιδίκασε το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο στο Παρίσι, αναφέρει το ”Κέρδος”.

Marfin: Ολοκληρώθηκε χθες η διαδικασία της δημόσιας πρότασης για την αγορά μετοχών των εταιρειών Attica Group και Blue Star Ferries. Σύμφωνα με πληροφορίες, γράφει η ”Ναυτεμπορική”, η MIG απέκτησε άμεσα ή έμμεσα πάνω από το 80% των μετοχών της εταιρείας στην Attica και πάνω από 70% στην Blue Star.

Εν τω μεταξύ, στην έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 200 εκατ. ευρώ, προχώρησε η Marfin Εγνατία Τράπεζα, το οποίο καλύφθηκε από τη μητρική της Marfin Popular Bank.

Νηρεύς: Την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου ύψους μέχρι 110 εκατ. ευρώ, όπως και τη μερική αλλαγή της χρήσης αντληθέντων κεφαλαίων, καλούνται να εγκρίνουν οι μέτοχοι του Νηρέα κατά την έκτακτη γενική συνέλευση, που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα, 7 Ιανουαρίου, αναφέρει το ”Κέρδος”.

Τέλη κυκλοφορίας: Μέχρι την Παρασκευή 4 Ιανουαρίου θα έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν το ειδικό σήμα τελών κυκλοφορίας του 2008 χωρίς πρόστιμο, όσοι δεν πρόλαβαν ή αμέλησαν να το προμηθευτούν, γράφει η ”Καθημερινή”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v