Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

OΠΑΠ: Ένα από τα φαβορί του νέου έτους

Όλα δείχνουν ότι το 2008 θα είναι χρονιά αυξημένης μεταβλητότητας και αβεβαιότητας για τις αγορές και όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις οι περισσότεροι επενδυτές αναζητούν κάποιο καταφύγιο. Ο ΟΠΑΠ μπορεί να τους το προσφέρει.

OΠΑΠ: Ένα από τα φαβορί του νέου έτους
Το 2007 δεν ήταν αναμφίβολα η καλύτερη χρονιά του ΟΠΑΠ.

Η μετοχή του οργανισμού, η οποία μόνο χαρές είχε προσφέρει στους πιστούς της στο παρελθόν, έκλεισε με απώλειες άνω του 7%, παρά το γεγονός ότι τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν.

Πιθανόν ρόλο σε αυτό να έπαιξαν οι απαντήσεις που δόθηκαν από την προηγούμενη διοίκηση του ΟΠΑΠ στα ερωτήματα σχετικά με τον περίφημο διαγωνισμό για τα τερματικά και τις αναθέσεις, αφού δεν ικανοποίησαν αρκετούς, αφήνοντας κάποιες σκιές να αιωρούνται.

Όμως, τα πρώτα δείγματα γραφής του νέου ισχυρού άνδρα του ΟΠΑΠ, του κ. Χατζηεμμανουήλ, στην τηλεδιάσκεψη για τα αποτελέσματα του 3ου τριμήνου χαρακτηρίστηκαν θετικά και σε κάποιο βαθμό αποτυπώθηκαν στη μετοχή.

Ο κ. Χατζηεμαννουήλ έδωσε προτεραιότητα στην αναδιάρθρωση του οργανισμού, ώστε να αποκτήσει σύγχρονες δομές, και στην υποστήριξη του μονοπωλίου του ΟΠΑΠ.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα πρέπει να δοθούν δείγματα γραφής πριν κανείς σπεύσει να μιλήσει για αύξηση της παραγωγικότητας και της αποτελεσματικότητας του οργανισμού.

Ακόμη κι έτσι, όμως, ο ΟΠΑΠ προσφέρει κάτι που εκτιμάται ιδιαίτερα σε περιόδους αβεβαιότητας και μεγάλων διακυμάνσεων των τιμών των μετοχών.

Υψηλό μέρισμα στους μετόχους του και πλεονάζουσα ρευστότητα που αναζητά τρόπο εκμετάλλευσης.

Ο ΟΠΑΠ διένειμε μέρισμα 1,58 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση του 2006 και λογικά θα μοιράσει ακόμη μεγαλύτερο για τη χρήση του 2007.

Από τη στιγμή που έχει ήδη διανείμει προμέρισμα ύψους 0,60 ευρώ ανά μετοχή, είναι εύλογο να περιμένει κανείς ότι θα μοιράσει τουλάχιστον 1 ευρώ ακόμη για τη χρήση του 2007.

Με βάση τη χθεσινή τιμή κλεισίματος των 27,54 ευρώ, η μερισματική απόδοση διαμορφώνεται πάνω από 6%, με βάση την υπόθεση ότι το συνολικό μέρισμα θα είναι 1,70 ευρώ ανά μετοχή.

Επιπλέον, το ιστορικό beta της μετοχής, το οποίο υποδηλώνει την ευαισθησία της σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά, διαμορφώνεται κάτω από το 1 (στο 0,78, σύμφωνα με το Bloomberg).

Είναι μία ακόμη ένδειξη ότι η μετοχή του ΟΠΑΠ είναι αμυντική, κάτι που πολλοί εκτιμούν ιδιαίτερα σε περιόδους όπως η τωρινή.

Εκτός όμως από τα αμυντικά χαρακτηριστικά, ο ΟΠΑΠ διαθέτει και αναπτυξιακά.

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών θέλουν τα κέρδη ανά μετοχή να αυξάνονται πάνω από 9% το 2008.

Ο οργανισμός εκτιμάται ότι θα ωφεληθεί από τη διεξαγωγή του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου το καλοκαίρι, τονώνοντας τα έσοδα από το Πάμε Στοίχημα. Επιπλέον, το άλλο μεγάλο παιχνίδι, το Κίνο, φαίνεται να διαθέτει δυναμική, αφού η αντικατάσταση των παλαιών μηχανημάτων από τα νέα το κάνει πιο ελκυστικό στους παίκτες.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η άρση του μονοπωλίου από την Ε.Ε. αποτελεί το μεγαλύτερο ρίσκο για τον ΟΠΑΠ σε αυτή τη χρονική στιγμή αν και αυτό το θέμα θα πάρει μάλλον χρόνο για να αποσαφηνιστεί.

Στο μεταξύ, ο ΟΠΑΠ μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερη σιγουριά στους επενδυτές του συσφίγγοντας περισσότερο τις σχέσεις του με τους πράκτορες.

Σε κάθε περίπτωση, η μετοχή του οργανισμού παρέχει σοβαρά εχέγγυα για μια πολύ καλή συμπεριφορά σε μια περίοδο αυξημένης αβεβαιότητας στις χρηματιστηριακές αγορές.

Γι’ αυτό και αξίζει τον τίτλο ενός από τα φαβορί για το νέο έτος.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v