Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα φθηνά…φθηνότερα

Το χρηματιστήριο έχει ήδη πάρει τις πρώτες του ”στροφές” και οι εκτιμήσεις για τις επόμενες ποικίλλουν. Αυτό που οφείλουμε να προσέξουμε είναι ότι κάποιες αποτιμήσεις μετοχών είναι αντικειμενικά φθηνές και κάποιες άλλες αντικειμενικά ακριβές. Γιατί όμως επιμένουν στα ”ακριβά αρώματα” οι μεγάλοι;

Τα φθηνά…φθηνότερα
Καλημέρα

Το χρηματιστήριο έχει ήδη πάρει τις πρώτες του ”στροφές” και οι εκτιμήσεις για τις επόμενες ποικίλλουν. Αλίμονο αν όλοι είχαμε την ίδια άποψη.

Ένας έμπειρος παρατηρητής της αγοράς μου εκμυστηρεύτηκε ότι αυτό που οφείλουν να προσέξουν οι επενδυτές είναι το ύψος των αποτιμήσεων.

Πράγματι, κάποιες αποτιμήσεις μετοχών είναι αντικειμενικά φθηνές και κάποιες άλλες αντικειμενικά ακριβές. Πού να εστιάσουμε φέτος; Και γιατί επιμένουν στις ακριβές αποτιμήσεις οι μεγάλοι;

Ο συνομιλητής μου έχει την εξής απάντηση: ”Όταν στα χρηματιστήρια επικρατεί αισιοδοξία, επειδή το χρήμα που βάζουν οι μεγάλοι κατευθύνεται κυρίως στα blue chips, οι ήδη ακριβές αποτιμήσεις τείνουν να γίνουν ακόμα ακριβότερες, αλλά κανένας δεν το προσέχει αυτό, καθώς το θεωρεί φυσιολογικό.

Την ίδια στιγμή οι φθηνές αποτιμήσεις, δηλαδή οι πραγματικά φθηνές μετοχές, γίνονται ίσως ακόμα φθηνότερες, αφού κανένας δεν τις προσέχει.

Όταν όμως στα χρηματιστήρια κυριαρχεί η απαισιοδοξία και η ρευστότητα από τη μεριά των μεγάλων μειώνεται, τότε αρχίζει να φαίνεται η ”ακρίβεια” κάποιων blue chips και έρχονται στην επικαιρότητα τα πραγματικά φθηνά χαρτιά.

Φέτος λοιπόν που η μεταβλητότητα στις αγορές θα κυριαρχήσει, όσοι ”παίζουν” το αισιόδοξο σενάριο των αγορών εστιάζουν στα blue chips παρά το ότι είναι ακριβά και όσοι ”παίζουν” το απαισιόδοξο σενάριο εστιάζουν στις μετοχές που βάσει στοιχείων αντικειμενικών είναι φθηνές.

Δηκτικός


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v